Ezekkel a szokásokkal fejleszd a kreativitásodat!

Vannak született kreatívok, és vannak, akik azzá válnak. A kreativitás bizony mindenkiben ott szunnyad, csak „elő kell szedni”, fel kell oldani! Bejegyzésünkben olyan szokásokat veszünk sorra, melyek gyakorlásával fejleszthetjük, illetve előcsalogathatjuk kreativitásunkat. : )

 

A mindennapi szokásaink, rutinjaink hatnak tudatunkra, ezeket kihasználva tudunk kreativitásunkra is hatni. Olyan szokásokat veszünk sorra, melyek befolyásolják a jobb agyféltekénket.

      

A jobb agyfélteke a kreativitásért, a képzelőerőért, a színek felismeréséért, a térlátásért, az arcok, alakok felismeréséért felel, ezzel az agyféllel éljük át az érzelmeket, érzékeljük a beszédben lévő érzelmi töltéseket, rajzolunk, hallgatjuk és élvezzük a zenét.

 

 

Nézzük akkor a kreativitásunk ösztönzésére ható, azt segítő szokásokat!

    

 

Irritated young woman putting her alarm clock off in the morning with soft morning light. Relaxing concept.

  

 

Kelj fel korán!

A korai kelés áldásos hatásairól már korábbi bejegyzésünkben is írtunk:

A történelem legnagyobb kreatív elméi így csinálták – tanuljunk tőlük!

A hajnali, kora reggeli órákban sokkal aktívabb a kreativitásunk központja, sokkal hatékonyabban tudunk dolgozni. Ehhez viszont az kell, hogy például egy kávé mellett rögtön munkához is lássunk, ne iktassunk be egyéb reggeli tevékenységeket. Benjamin Franklin sem volt rest korán kelni, és Hemingway is a reggeli órákat használta ki írásra, amikor senki sem zavarta. A korai keléshez egy idő után a szervezetünk is hozzászokik, nem lesz megerőltető korán kelni.

   

   


 

sportolas

 

  

Sportolj!

Köztudott, hogy fizikai tevékenység végzése, sportolás, edzés után sokkal jobban tudunk szellemi/kreatív munkát végezni. A mozgás hatására endorfinok szabadulnak fel, jobb lesz a hangulatunk, mely megkímél minket az idegeskedéstől, pozitív gondolkodásra ösztönöz, és ezek mind-mind abban segítenek, hogy kreativitásunk is szárnyat bontson.

 

 


 

Look from above at young lady drinking coffee while she reads a book

 

 

Olvass!

Szintén bizonyított, hogy az olvasás segíti a jobb agyműködést. Az olvasás megdolgoztatja az agyat, fejleszti a képzeletet, az inspirálódást, a memóriát. Az olvasmány igazából mindegy – egy ponyvaregény vagy egy üzleti könyv is megfelelő, de akár a kreativitás fejlesztésével foglalkozó könyvek is szóba jöhetnek –, a lényeg a rendszeres olvasás. Ugyanez elmondható magáról az írásról is – az írás is segíti a kreatív ötletek megszületését.

 


  

young man traveler with backpack and hat at the train station with a traveler , travel and recreation concept

 

 

Utazz!

Egy-egy utazással is hathatunk kreativitásunkra, hiszen új országok felfedezésével, új kultúrák, új szokások és hagyományok megismerésével szélesítjük látókörünket, fokozzuk kognitív képességeinket, de még az új nyelvek, hangok, illatok és ízek, látnivalók is serkentően hatnak idegsejtjeinkre (szinapszisokat váltanak ki), ezáltal ezek mind-mind jó hatással vannak kreativitásunkra.

 

 


     

Happy hipster woman lying down on dandelion field close her eyes feeling comfortable

  

 

Álmodozz!

Sokan óva intenek ettől, mert azt gondolják, hogy az álmodozás pont, hogy ront a helyzeten, csak a hatékonyság rovására megy. A tudósok viszont bebizonyították, hogy igenes szükség van álmodozásra, azaz nyugodtan megengedhetjük magunknak, hogy a figyelmünk egy kicsit „elvándoroljon”. Mindez segít az emlékeink megszilárdításában, türelmünk erősítésében, a helyes döntéseink meghozásában, ezek pedig hozzájárulnak kreativitásunk, kreatív inspirációink fejlesztéséhez.

 

 


    

Blurred people in Dotonbori road in the Namba District, Osaka - Japan.

 

 

Figyelj!

A kreatív emberek nagyon jó megfigyelők, a legapróbb, de annál fontosabb részleteket is képesek észrevenni. Igazából a megfigyeléseik, látott/hallott tapasztalataik, észrevételeik (emberekről, eseményekről) azok, amelyek segítenek nekik a problémák megoldásában, a kreatív feladatok elvégzésében. Talán itt az ideje, hogy mi is (tudatosabban) jobban figyeljünk a minket körülvevő világra, a körülöttünk lévő emberekre, történésekre – ezek a megfigyelések korlátlan inspirációforrások lehetnek kreatív ötleteinkhez.

 

 


  

Graphic designers in a meeting

 

 

Dolgozz máshol!

Sokan vagyunk úgy, hogy máshol, zajos környezetben, nem a megszokott helyszín(ek)en egyáltalán nem tudunk hatékonyan dolgozni, produktívak maradni. A kutatások azonban kimutatták, hogy a környezetváltozás jót tesz kreativitásunknak. A környezet megváltoztatása nyújt ösztönzést arra, jobban összpontosítsunk, jobban teljesítsünk. Például J. K. Rowling vonaton utazva vetette papírra a Harry Potter ötletét. Egy kávézó is remek helyszín lehet, hogy munkára fogjuk magunkat, nem mellesleg a kávé (vagy zöldtea) is kéznél van, amely serkenti a memóriát, segít pozitívabban gondolkodni. : )

      

 


    

Retro alarm clock on wooden table. Nature background.

  

  

Késlekedj, halogass!

Nem tévedés: bizony a halogatás is hasznunkra válhat. Azzal, hogy késleltetjük az adott feladat elvégzését, az adott probléma megoldását, több időt tudunk szánni a leülepedésre, a szabad gondolkodásra, így fokozódik a kreativitásunk is, és megtaláljuk a legjobb megoldást, a „Heuréka”-érzés is ránk törhet. Ehhez persze nagyfokú önfegyelemre is szükség van, ehhez a halogatáshoz meg kell tudnunk szakítani a munkánkat, ugyanakkor időt kell szentelnünk a feszítettebb munkára is, és kisebb sprintekben is kell tudnunk dolgozni.

 

 


       

Young man relax on bed and enjoying mountain view

 

  

Pihenj, tarts szünetet!

A munka közben (pl. ebéd után) beiktatott pihenések abszolút jó hatással vannak ránk. Ezek a pihentető percek/órák fokozzák a jobb agyfélteke működését, mely jól tudjuk, hogy kreativitásunkért felel, javítják az éberséget.

A pihenés fontosságáról a már említett blogbejegyzésünkben is írtunk:

A történelem legnagyobb kreatív elméi így csinálták – tanuljunk tőlük!

 

 


    

focus at glasses and background of woman sitting in a cafe, reading book

 

 

Le a multitaskinggal!

Talán már ismerős a multitasking fogalma: két vagy több tevékenység adott idő alatt történő párhuzamos végzését jelenti. Mai rohanó világunkban (pl. vállalkozóként) sokszor elkerülhetetlen, de ez a „munkaforma/stratégia” a kreativitás egyik legnagyobb ellensége. Nem tudunk egy adott feladatra koncentrálni, elterelődik a figyelmünk, nem tudunk hatékonyan dolgozni, romlik a munka minősége. Tehát mindig egy feladattal foglalkozzunk, arra az egy dologra összpontosítsunk, és lehetőleg egy huzamosabb munkafolyamatot ne szakítgassunk meg, és így kreativitásunk is jobban ki tud bontakozni. Szünetre természetesen szükség van, de az legyen jól időzített.: )

Mindehhez tippeket-tanácsokat is hozunk:

Hatékonyságnövelő tippek – nem csak (web)designereknek

 

 


   

 

 

Tölts elég időt egyedül! Meditálj!

Az egyedül töltött időnek is vannak előnyei. Ilyenkor magunkra tudunk maradni saját gondolatainkkal, ötleteinkkel, a mentális terünk teljesen szabad, és ezek szintén a kreativitásunk megtalálásához és serkentéséhez járulnak hozzá.

A meditálás segít kitisztítani az elménket, így jobban tudunk tervezni, tudatos döntéseket hozni, „összehozni” a gondolatainkat, és ezek a kreatív folyamatokban is hasznunkra válnak.

  

 


     

 

 

Légy vidám!

Tény, hogy a szórakozás, a jó hangulat növeli az optimizmust, javítja a koncentrációt, fokozza a motivációt, csökkenti a stresszt – ezek pedig segítenek a kreativitásunk felszabadításában.

  

 


 

És mi az, ami gátol kreativitásunk felszabadításában?

Ugyanis vannak olyan más szokásaink, melyek blokkolhatják, sőt meg is ölhetik kreativitásunkat:

  • Mindig csak a megfelelő pillanatra várunk – ha csak várakozunk, lemaradunk, lehetőségtől fosztjuk meg magunkat, és mások fogják learatni a babérokat.
  • Mindig a tökéletesre törekszünk – a kreatív ötletek sem tökéletesek, a tökéletesség csak illúzió. Ha mindig ezt kergetjük, akkor sosem adunk ki kezünkből kreatív munkát.
  • Mindent túl komolyan veszünk – igen, az élet tele van kihívásokkal, de ne hagyjuk, hogy ezek negatívan befolyásoljanak minket és kreatív munkánk rovására menjenek.
  • Másokkal hasonlítgatjuk össze magunkat – egyediek vagyunk, egyedi ötletekkel, összehasonlítgatásokra nincs szükség.
  • Tartunk a hibáktól – minden hiba kijavítható, orvosolható, jobb megoldás is található.
  • Mindig az elsőt választjuk – ezzel annak szabunk gátat, hogy nem gondolkozunk el további megoldásokon, alternatívákon.
  • Nem gondoljuk kreatívnak magunkat – mindenkiben ott van a kreativitás, de ezzel a gondolattal már csírájában öljük meg. Ne tegyük!

 

 


  

A bejegyzés Lesley Vos webszövegíró, blogger írása alapján született, többek között szenvedélyes olvasó és utazó. 

       

Hozzászólás írása

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.