Színek változása más színek hatására – tudtad?

A színek jelentésekkel bírnak, üzeneteket hordoznak, képesek döntéseket befolyásolni, érzelmeket kiváltani, hangulatokat közvetíteni, bizalmat erősíteni. Bejegyzésünkben egy, a színválasztáshoz kapcsolódó érdekes témát járunk körbe: a színek hogyan „változnak meg” más színek hatására.

    

Már többször esett szó arról szó, hogy mennyire fontos a megfelelő színek kiválasztása az adott munkához. Egy bölcsőde vagy játszóház weboldala legyen színes – persze a színek megfelelő árnyalatait használva, míg egy minimalista, elegáns weboldalon inkább a fehér vagy a pasztellszínek domináljanak. Akár arculathoz, akár nyomtatott anyaghoz, akár webdesignhoz keresünk, válogatunk színeket, fontos, hogy néhány szabályt betartsunk. A színválasztáshoz korábbi bejegyzésünkben már hoztunk tanácsokat, hasznos tudnivalókat. Azonban a színek kiválasztásánál érdekes szempont lehet a második, harmadik szín megválasztása. Talán nem is tudtad, de ugyanaz a szín teljesen máshogy viselkedik különböző színek társaságában.

        

     

Jöjjön egy kis színelmélet:

Az elsődleges színek: a piros, a kék és a sárga. Ezek az alapszínek, azaz az összes többi szín ezek keverékéből jön létre, illetve ezek nem keverhetőek ki más színekből.

A színkör egymással szemben álló színei az egymást kiegészítő színek, azaz a komplementer színek, melyek jellemzően erős kontrasztot alkotnak. A komplementer színek azért kiegészítő színek, mert minden esetben megvan bennük az összes alapszín (piros, kék, sárga).

         

Nézzük például a sárga színt mint alapszínt.

  • A színkörön vele szemben helyezkedik a lila.
  • A lila szín pedig két alapszín keverékéből jön létre, a piros és a kék színből.

     

szinkor

 

      

És most jön az érdekesség: bizonyos színek egymás mellé illesztve, együtt használva őket, „megváltoznak”. Nem elég tehát figyelembe venni, hogy a megfelelő elv (színharmónia vagy színkontraszt) mentén válasszuk ki az alkalmazandó színeket, arra is kell ügyelnünk, hogy a kiválasztott színek még meg is változhatnak egymás hatására. : )

      

Nézzünk néhány példát:

A vöröses narancs szín így változik meg a mellette lévő színek hatására:

      

1

Például a sötétrózsaszínnel ő maga is mélyebb tónusú lesz, míg a sárgával jelentősen élénkebb. 

         

  

A kék színt láthatod itt. A kék a zölden például sötétebbnek tűnik mint a lilán, pedig ugyanaz a kék szín.

2_2

Például a zölddel sötétebbnek tűnik, mint a lilával, a sárgával egy remek kontrasztos párt alkot.

  

    

Végül pedig a sárga szín különböző hatásai:

3

Például a zöld színen sokkal tompább színnek tűnik, mint a lilával vagy a narancssárgával.

 

 

Ugyanakkor ezt a „jelenséget” ki is tudjuk használni, méghozzá a színek élénkítéséhez vagy tompításához, mellyel az egész munka összlátványát befolyásolhatjuk, illetve a szemlélő figyelmét is: döntsük el, hogy milyen hatást szeretnénk elérni – nyugtatni szeretnénk, figyelmet elterelni vagy éppen oda vonni.

        

   

élénkítés komplementer színekkel

      

a sárga szín a lila színen sokkal élénkebbnek tűnik, mint a másik két színnel

4

  

 

tompítás komplementer színekkel

       

a komplementer színpárok összekeverésével ún. semleges színt (barnás színt) kapunk

sárga + lila (kék+piros)

piros + zöld (sárga+kék)

kék + narancssárga (sárga+piros)

 

5

 

 

Ahhoz, hogy a megfelelő árnyalatot hozzuk létre, más-más arányban kell kevernünk a színeket, illetve egymás mellé tennünk azokat. Minél élénkebb árnyalatot szeretnénk, az adott színhez annál élénkebb komplementer párt kell hozzátársítanunk. Minél tompábbat szeretnénk, annál többet kell a szín komplementeréből az adott színhez keverni.

    

  


     

Színkeverésre fel! : )

Színekkel kapcsolatos további blogbejegyzéseinket a szín/színkombináció/színpaletta kategóriába gyűjtöttük össze.

   

Hozzászólás írása

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.