Grafikai trendek – 2023

Az új év beköszöntével csokorba szedtük a 2023-as év legmeghatározóbb grafikai trendjeit. Ha az új évben is a legütősebb trendeket szeretnéd követni, lesd meg és hasznosítsd őket Te is! : )

Ahogyan a legtöbb trendben, úgy a grafikai trendek körében is vannak olyan irányzatok, amelyek évről-évre visszaköszönnek, valamint értelemszerűen új trendek is megjelennek, melyekből minden évben igazán színes paletta áll össze.

Az idei év grafikai trendjei új stílusok, színek és formák világát mutatja be, hol letisztultabb, elegánsabb formában, hol már-már a határokat „feszegetve”.

Vegyük is sorra a 2023-as évet meghatározó grafikai trendeket! : )

Szivárvány színek

A szivárvány színei ihlette színpaletták igazán népszerűek lesznek a 2023-as évben, hiszen önmagukban is rendkívül látványosak, figyelemfelkeltők, valamint további design stílusokkal kombinálva is remekül megállják a helyüket.
A szivárvány színű színpaletta a sokféleséget szimbolizálja, „menekülőutat” biztosít az unalmas, szürke hétköznapok elől, ezáltal csempészve változatosságot, színeket a mindennapokba. Ezekkel a csodás árnyalatokkal akár színátmenetek formájában, akár önmagukban, különféle flat (lapos) és 3D hatású mintázatokban, dizájnelemekben is találkozhatunk.

Kifinomult talpas betűtípusok

A talpas betűtípusok alapvetően a megbízhatóságot, a professzionalizmust, az elegancia és a kifinomultság érzetét tükrözik, azonban ebben az évben már inkább a játékosságot, a kreativitást és a kiszámíthatatlanságot szimbolizálják. A különféle munkák szöveges tartalmaiban ezekkel a betűformákkal játszanak, például összefonják, egyesítik, eltorzítják, folyékony hatásúvá varázsolják őket, dekorációs elemként alkalmazzák őket.

Absztrakt karakterek

A grafikai tervezéshez mindig is közel álltak a különféle rajzos karakterek, hiszen életet adnak a dizájnnak, az elemeknek, valamint emberibbé, szerethetőbbé teszik az adott márkát, vállalkozást, terméket.

Az idei évben az absztrakt vonalrajzokból álló, retro stílusú illusztrációk kerülnek előtérbe. Ezek a kitalált karakterek az élénk színvilágukkal, “lapos” kivitelezésükkel már-már a retro hangulatot tükrözik. A torzított arányok, a tárgyak, az emberek és az állatok keveréke pedig teljes mértékben az absztrakt hatást erősíti.

Trippy dizájn

Ez az új trend egy kitalált, szürrealisztikus, nem létező világba repíti a nézőket, a célközönséget. Ennek a stílusnak csak a képzeletünk szab határt, ugyanis nincsenek különösebb korlátai. Legfőbb célja, hogy eltorzítsa a valóságot, már-már „hallucináció” hatását keltse. Ez a szédítő stílus a további stílusok „összemosásán”, az esztétika logikájának be nem tartásán alapul.

Gyurma-hatás

Ez a szintén újnak mondható stílus a valódi gyurmából és/vagy digitális technikával készített göröngyös felületeket mutatja be, ezzel utalva arra, hogy semmi sem tökéletes, éppen ezért inkább a tökéletlenségben keressük a tökéletességet. Továbbá metamorfózisra (változás, átalakulás), a saját jövőnk alakítására való törekvésre, változásra, kísérletezésre és felfedezésre ösztönöz.

A „gyurmagyag” (=modellező, gyurmaszerű agyag) stílusban leginkább fényes, sima felületek jelennek meg, melyeket az alkotók az ujjaikkal alakítanak ki, formáznak meg – ezzel is azt kifejezve, hogy a szépség nem a tökéletességben rejlik.

Természet ihlette elemek

A természetben fellelhető elemeknek – földszínek, természetes anyagok, organikus mintázatok, textúrák, formák – a korábbi években is nagy sikerük volt, ez pedig az idei évben is töretlen marad. Ebben a stílusban – akár szó szerint értve, akár közvetve – a természetet ábrázolják, mellyel azt kívánják jelképezni, hogy ne veszítsük el a “gyökereinket“.

Ezek a természetben is fellelhető elemek nyugalmat, harmóniát, belső békét közvetítenek.

Letisztult stílus

A korábbi „rendezetlen”, merész irányzatokkal ellentétben a letisztult, minimalista stílus erős színektől, extra formáktól és „sallangoktól” mentes, azaz nyugalmat, tisztaságot hoz a grafikai tervezésbe. Ez a trend könnyebbé teszi a dolgok lényegének befogadását a fehér, a bézs és a világos árnyalatok használatával, a tartalmak könnyű áttekinthetőségével. Természetesen ebbe a letisztult stílusba is csempészhetünk egy kis látványosságot a 3D hatás segítségével.

3D memphis stílus

A memphis design az előző években is nagy sikernek örvendhetett a design trendek körében, idén azonban egy új formáját ismerhetjük meg: az élénk, merész, kontrasztos színkombinációk és az absztrakt geometriai formák ezúttal 3D hatással egészülnek ki. Ez a stílus így társít izgalmas érzéseket az adott témához, a célközönséget pedig arra motiválja, hogy a hétköznapokban is a rendkívüli dolgokat keressék.

Neon és absztrakt rajzfilmmatricák

A kézzelfogható matricák már évtizedek óta a porondon vannak, hiszen általuk egyedivé tehetjük a termékeinket, azok csomagolását, az egyedi elemek, minták segítségével könnyebben ki tudunk tűnni a „tömegből”. Az évek során azonban a matricák digitális formában is az élre törtek, a kézzelfogható társaikhoz hasonlóan különféle stílusokat, formákat és színeket vonultatnak fel, és a fizikai matricákhoz hasonlóan szegélyvonal jelzi a „kivágásukat”, a szegélyüket.

A jövőben ezekkel a matricákkal két formában is találkozhatunk: egyesek a kézzelfogható, lapos, flat stílusú matricákra hasonlítanak, míg mások különböző mozgásformákkal, hanghatásokkal jelennek meg. Az azonban mindkét változatra igaz, hogy a művészrajzok, a rajzfilmek hatását keltik.

Retro flat stílus

Ezt a trend a 70-es évek művészeti mozgalmaiból merít ihletet. Az ebben a stílusban készülő kompozíciók az élénk, merész színeket helyezik előtérbe, melyek ugyan harmonikusan passzolnak egymáshoz, azonban mégis kellőképpen kontrasztosak egymással. A stílus legfőbb ismertetőjegye a fekete vékony körvonal/kontúrvonal az elemek körül, amely minden tartalmat tökéletesen elkülönít a másiktól. Továbbá a tipográfiája is igencsak meghatározó, ugyanis a nagyobb méretű, lekerekített betűtípusokat helyezi előtérbe. Ezeket az erős betűtípusokat sok esetben 3D hatással, 3D hatású vastag körvonallal látják el, hogy még figyelemfelkeltőbbek legyenek.

Leegyszerűsített 3D

Az egyszerűsített 3D irányzat az egyszerű geometriai formákon (gömbök, kockák, hengerek stb.), a könnyen felismerhető elemeken alapul, ezáltal válik tökéletessé.

Ezek az alapvető háromdimenziós formák a gyermekjátékokhoz hasonlítanak, így az egyszerűsített 3D tervezésű elemek mindenki számára azonnal felismerhetők. Minden apró részlet letisztult, minimalista stílusban készül, ami lehetővé teszi, hogy ne csak komplett illusztrációkhoz, hanem például egyszerű ikonokhoz is felhasználhatók legyenek.


Mi a véleményed a 2023-as grafikai trendekről? : )

Forrás:

graphicmama

Hozzászólás írása

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.