2023 színe – Viva Magenta

A Pantone Intézet 2023-ban is kiválasztotta az év színét – ez az élénken vibráló, természetben gyökerező Viva Magenta árnyalat, melyet bejegyzésünkben alaposan körbe is járunk.

Az 1950-es években alapított színdiktátor, a Pantone évtizedek óta kutató-elemző munkával választja ki, határozza meg az év színét, bizonyos esetekben az év színpárosát. A színválasztásuk alapja: melyik az az árnyalat/árnyalatpáros, ami véleményük szerint leginkább tud kapcsolódni a jelenhez, kellőképpen visszaadja az adott (élet)körülményeket, az aktuális globális helyzetet, a mai divatot, trendeket.

A 2022-es évet meghatározó szín, a Very Peri, azaz a halvány liláskék/kékeslila árnyalat volt. Érdekessége, egyedisége abban rejlik, hogy a Pantone Intézet „készítette”, ahelyett, hogy az eddigi meglévő archívumban szereplő színek közül választotta volna ki a tavalyi év színét. Ez egy vörös árnyalattal „átitatott” kék szín – tulajdonképpen a kék nyugalmát ötvözték a piros energiájával.

Ezzel ellentétben az idei évet meghatározó szín a természetben gyökerezik: ez a Viva Magenta, egy élénk, lüktető, vibráló, merész árnyalat.

Ezt a „karmazsinvörös” árnyalatot hibrid színként határozzák meg, ugyanis képes egyensúlyt teremteni a hideg és a meleg színvilág között. Meleg árnyalat, de mégis erőteljes, dinamikus, friss, élettel teli.

Az idei év színe erőt ad, látványa örömmel és optimizmussal tölt el, motivál, életkedvet növel, “felvillanyoz”, kísérletezésre és bátor önkifejezésre ösztönöz.

„A technológia korszakában a természetből és a valóságból merítünk inspirációt. A PANTONE 18-1750 Viva Magenta a vörös palettáról származik, és a bíbortetűből nyert kármin ihlette, amely a természetes festékcsalád egyik legértékesebb színezéke, valamint az egyik legerőteljesebb és legragyogóbb, amit a világ ismer. Az ősanyagban gyökerező PANTONE 18-1750 Viva Magenta újra összekapcsol minket az eredetivel. A természet erőit megidézve a PANTONE 18-1750 Viva Magenta felpörgeti szellemünket és segít építeni a belső erőnket”

– így fogalmazott Leatrice Eiseman, a Pantone Intézet igazgatója.

INSPIRÁCIÓK

A VIVA MAGENTA SZÍNVILÁGHOZ

árnyalatai felfrissítenek, élővé tesznek minden vizuális megjelenést


Te melyik munkádban alkalmazod elsőként az év színét? : )

Hozzászólás írása

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.