Készítsünk moodboard-ot!

A moodboard vagy ötlettábla nem más, mint összefoglalója a leendő projektünkkel kapcsolatos ötleteinknek, inspirációs anyagainknak. Egy arculat vagy egy weboldal esetén például belekerülhet a logó és a logó egyéb variációi, a használni kívánt színek, mintázatok, fontok, alakzatok, inspiráló képek, szavak, stílusjegyek, stb.

 

A moodboard nemcsak nekünk lehet segítség, hanem arra is jó, hogy összeszedett és megnyerő formában prezentálni tudjuk az elképzeléseinket a megrendelő felé, a konkrét munkafolyamat előtt. A megrendelő így láthatja az összképet, a végeredmény leendő hangulatát érzékelheti. Illetve előre elkerülhetőek olyan nézeteltérések, amik miatt a későbbiekben több módosítást kellene végeznünk majd.

Ötlettáblát igazából bármihez készíthetünk: a lakberendezéstől és a divattól kezdve a különböző grafikai anyagok (pl. plakát, csomagolás) és kiadványok (pl. magazin, brosúra) szerkesztésen  át egészen a komplett arculattervezésig (pl. logó, webdesign, nyomtatott anyagok).

Kreatív elfoglaltság, kikapcsolódás gyanánt is remek! : )

 

 

Nézzünk meg egy példát, mégpedig egy fiktív belsőépítészeti weboldal moodboardját:
 

moddbord2

  

 

Felkerült a logó, a logónak egy másik, pecsét jellegű változata, a használni kívánt színek, inspiráló képek, a menük és gombok terve, a használni kívánt ikonok és fontok, valamint a mintázatok, azaz pattern-ek.

 

Néhány tipp a moodboard készítéséhez:

 

1. Mindig vegyük figyelembe a megrendelő igényeit, és a márka stílusához és minőségéhez igazítsuk a tervünket. Lehet, hogy készítünk egy nagyon ütős tervet, de ha az nem passzol a termék jellegéhez, ahhoz, amit a megrendelő sugallni akar, akkor nem lesz elégedett, és a munkát nem kapjuk meg.

 

2. Készítsünk több verziót is, akár más-más stílusban, színekkel. Erre igazából akkor van lehetőségünk, ha szabad kezet kapunk, és vagy egy új termékről van szó, így magát az arculatát is nekünk kell megálmodni, vagy egy régi terméknek szeretnének teljesen új arculatot adni.

 

3. A moodboard készítésnek nincsenek kőbe vésett szabályai. Bármilyen és bármekkora lehet. Lehet, hogy mint a fenti példa is mutatja, pár kép és anyag elegendő, hogy megadja a hangulatot, de lehet, hogy sokkal több képet és elemet kell szerepeltetünk rajta, mert innen is és onnan is veszünk egy-egy inspiráló elemet. Valószínűleg digitális formában (pl. JPG fotóként) prezentáljuk majd a hangulattáblát, azonban ajánlott nyomtatható formátumban (pl. PDF) is elkészíteni, hiszen erre is bármikor szükségünk lehet. És persze az offline megoldás is játszik.

 

4. Ha lehet, akkor szépen rendszerezzük a különböző elemeket, hogy jól átlátható és letisztult legyen az összkép. Ne csak feldobáljuk a táblára a különböző ötleteinket, hiszen azt lehet, hogy mi átlátjuk, de a megrendelő csak egy nagy katyvaszt fog látni.

 

5. A moodboard-on nemcsak a különböző elemeket lehet feltüntetni, hanem például ötleteket is lehet adni a logó és a termék felhasználási területeire. Erre remek lehetőség a különböző mock-upok használata. Mutasd meg, Te hogyan és hol, milyen környezetben látod azt a bizonyos terméket, szolgáltatást. Így használjuk a mockup-okat! bejegyzésünkben mindehhez útmutatót és ötleteket is kapsz. : )

 

6. A moodboard készülhet azért is, hogy vizuálisan segítse az ügyfelet a neki tetsző stílus megtalálásában. Ehhez készíts olyan ötlettáblákat, melyeken kifejezetten csak képek, színek, minták vannak, olyanok, melyek a vizuális érzékeinkre hatnak.

 

TIPP: Moodboard ötletekért, inspiráló példákért, kreatív megoldásokért keresd fel a Pinterest-et, valódi lelőhelye ezeknek! : )

 

 

Most mi is hoztunk néhány inspiráló példát, ötletet moodboardhoz!

 

Offline moodboard-ok : )

 

1

 

2

 

3

 

 

Arculattervezéssel kapcsolatos moodboard-ok

 

4

 

5

 

6

 

 

Adott téma (pl. divat, lakberendezés, hobbi, stílus, stb) köré szervező moodboard-ok

 

7

 

8

 

10

  11

 

 

BÓNUSZ

Előre elkészített moodboard sablonokat is mutatunk:

(Kattints a fotókra, majd mentsd le őket a gépedre!)

 

13

 

12

 

14

 

15

 

 


 

Elég ihletet kaptál az első moodboardod elkészítéséhez?
Hajrá! : )

 

Az inspiráló példák és a sablonok forrása: Pinterest

 

5 hozzászólás a témában - “Készítsünk moodboard-ot!”

 1. Virág Roland

  Ennek az ötlettáblának a használatát ajánlom mindenkinek, bármely területen is dolgozz,
  alkoss. Én biztosan használni fogom.

  Köszönöm!

 2. Ildikó Máté

  Ez is egy jó ötlet, amit könnyű hasznosítani, ráadásul látványos is. Sokat tanulok/tanultam tőled, nagyon hálás vagyok érte. Köszönöm!

  1. Webdesignsuli Oktató

   Kedves Ildikó!

   Barbi nevében is köszönöm a kedves szavakat! 🙂 Igyekszünk érdekes, ugyanakkor hasznos, ötletes megoldásokat tartalmazó blogbejegyzéseket is írni. 🙂

   Üdv,
   Bianka – oktató

 3. Hello! Moodboardra is érvényes, hogy csak “free” képeket lehet feltenni rá? Illetve el kell látni hivatkozással? Hogy melyik kép honnan van? Köszi!

  1. Webdesignsuli Oktató

   Szia Réka!

   Moodboard kapcsán sincsenek kőbe vésett szabályok 🙂 – mivel szó szerint csak a hangulatátadás a cél, a megrendelő számára az adott ötletek prezentálása a cél, így a fotók forrása (licenc, forráshely, stb) ebben az esetben nem mérvadó.
   Ha esetleg máshol (pl. weboldalon, stb) is felhasználnád, akkor természetesen érdemes jogtiszta alapanyagokkal és/vagy forrásmegjelöléssel elkészíteni a moodboardot.

   Üdv,
   Bianka – oktató

Hozzászólás írása

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.