Hogyan párosítsuk a fontokat?

Designerként az egyik legfontosabb és legkifejezőbb eszközünk a fontok kiválasztása és azok profi keverése.  Ez a “tipografált stílus” ráadásul igencsak trendinek is számít, így nagyon fontos, hogy elsajátítsuk a trükkjét a különböző fonttípusok és fontok mesteri használatának és keverésének úgy, hogy a végeredmény egy kompakt, egységes kép legyen.

 

Most mutatunk Nektek néhány egyszerű trükköt arra vonatkozóan, hogyan használjuk és keverjük úgy a fontokat, hogy az eredmény ne egy nagy katyvasz legyen.

 

Tipográfiai alapfogalmak

Először is jó, ha tisztában vagy a tipográfia alapjaival, hogy mik is a legfontosabb betűtípus családok:

 

betutipus_kombinaciok

 

 

Hogyan válogassuk a fontokat?

Alaphelyzetben az az általános elfogadott szabály, hogy maximum 3 típust használjunk, és az írott keverhető a talpas vagy talpatlan fonttal, de a hármat együtt már ne használjuk. Nos azért ezeket a szabályokat is meg lehet szegni, ha jól és főként tudatosan csináljuk. Most azonban nézzünk néhány egyszerűbb fontkeverést!

  

 

Variáció egy fonttal

Sans serifs (talpatlan) betűtípusok remekül használhatóak képekre való feliratozáskor, mivel az egyszerű, geometrikus, tiszta vonalak segíthetik az olvashatóságot és a háttérkép is jól érvényesül. Ha szeretnénk  kiemelni egy-egy rövidebb szót, akkor azt használjuk vastag, azaz bold verzióban. Különböző egyéb kiegészítő vonalakkal, alakzatokkal szép egyensúlyba hozhatjuk a szöveges részt. Mint látható, ez esetben csak egyetlen font típust használtunk (Open Sans), de mégis olyan, mintha 3 különbözőt használtunk volna. Emiatt egységes, de mégis mozgalmas feliratot kapunk szépen kiemelve a középső “DAY” feliratot.
 
 
fontok1

  

 

 

Modern kontraszt

Mint a fenti példa is jól mutatja, nem kell feltétlenül több nagyon eltérő fontot használni a kellemes hatás érdekében. Ha szintén valami letisztult, minimalista hatást szeretnénk, akkor keverjük a Sans Serif, azaz talpatlan fontokat. A lenti példában két talpatlan fontot használtam. Az első és utolsó sor un. Narrow típusú font (Alternate Gothic2 BT Regular), amiknek az a jellemzője, hogy függőlegesen nyújtottabb, magasabb, keskeny fontok. A középső két sor gömbölyűbb jellegű talpatlan font (Raleway), annak is egy extra vékony (extra light) és egy vastagabb (bold) típusa.

Extra tipp: finom, modern kiemeléshez használjunk vékony keretet, ez egyfajta “szellemgomb” benyomását kelti, ami nagyon trendinek számít 2015-ben.

 

fontok2

 

 

A klasszikus elegáns

A talpas fontokkal klasszikus és mondhatni tradicionális hatást érhetünk el. Ha csak talpas fontokat használunk, akkor azokat szintén variálhatjuk például úgy, hogy normál (regular) vagy dőlt (italic), esetleg vastag (bold) formáikat használjuk. A talpas fontokat más talpas fontokkal nagyon nehéz keverni – inkább csak tipográfiai plakátokon találkozhatunk vele, és akkor is több más font további használatával, ezért érdemes inkább egy talpas font több változatát használni, mint ahogy azt az alábbi példa is mutatja. (Használt font: Bell MT)

 

fontok3

 
 
 

Azonos stílus

Amikor fontokat párosítunk, akkor arra is érdemes lehet figyelni, hogy hol és milyen stíluson belül szeretnénk őket megjeleníteni. Például amikor retro stílusban kell terveznünk, alkalmazhatjuk azt a módszert, hogy egy tipikusan retro fontot egy nagyon minimalista talpatlan fonttal keverjük, de ha igazán ütős eredményt szeretnénk, akkor kereshetünk retro jellegű talpatlan fontot is, így a két font stílusa erősíti egymást. (Itt az írott font Hipster Script Pro típus, míg a talpatlan font Bazar.)
 
 
fontok5
 
 
 
 

Különleges fontok

Ne féljünk használni különleges fontokat. Igazán egyedivé tehetjük vele a designt, azonban körültekintőnek kell lenni a kiválasztáskor és a párosításkor. Használjuk őket inkább kiemelésre, mint egész szövegen. Ha nehezen olvasható, de nagyon tetszik, akkor egy kis csalafintasággal segíthetjük az olvashatóságot. Az alábbi példában egy keskenyített, sűrített talpas fontot használtam (Bodoni MT Condensed) és hozzá egy igencsak különleges fontot párosítottam, ami viszont kissé nehezen olvasható (Tamoro Script), ezért a talpas fontból az írott alá odaírtam annak szövegét, és áttetszővé téve azt a háttérbe segíti az értelmezést.

 

fontok6

 

 


 
Remélem segítségetekre volt ez a kis összefoglaló annak érdekében, hogy bátrabban és profibban párosítsátok a fontokat : )

 

4 hozzászólás a témában - “Hogyan párosítsuk a fontokat?”

 1. Ez egy nagyon jó kis összefoglaló lett! Köszi szépen!
  Az utolsó képen lévő trükk különösen ötletes.

 2. bodzazsuzsa

  Photoshopn kívül ingyenes képszerkesztőkben is lehet használni ezeket a fontkészleteket?

  1. Cziráki Barbara

   Kedves Zsuzsa! Természetesen igen, ha egy fontkészletet telepítesz a gépedre, akkor azt minden programban fogod tudni használni, legyen szó akár egy Word szövegszerkesztőről, Photoshopról, vagy bármely ingyenes képszerkesztő programról, pl. a Gimp- ben is. Üdv, Barbi

Hozzászólás írása

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.