Hogyan készül a webdesign?

A Profi Otthoni Webdesign Tanfolyam nem titkolt célja olyan webdesigner- és weblapkészítő szakemberek képzése, akik önállóan, egyetlen személyben, programozói tudás nélkül képesek létrehozni egy megrendelői igényeknek megfelelő, esztétikus, profi, dinamikus honlapot. Sokan kérdezik tőlem, hogy mégis hogyan? Hogyan készít egy teljesen kezdő hallgató programozói tudás nélkül egy interaktív honlapot? Most erre adok választ!   

Először tisztáznunk kell néhány alapfogalmat!

A “szokványos” modell szerint a weboldal elkészítésénél komplett szakember-csapat működik közre:

  • grafikus– aki az arculati elemeket készíti
  • webdesigner– aki az online arculatot készíti, azaz a weboldal látványtervét
  • webszerkesztő– aki a webdesigner által elkészített grafikai terveket a weboldal szerkezetére “húzza”
  • programozó– aki az egészet megtölti “élettel”, azaz funkciókat programoz a honlapba, hogy az ne csak egy élettelen plakát legyen a neten
  • marketinges

 

Nos, egy ilyen szakember gárdát megfizetni kisebb megrendelőknek szinte lehetetlen. Több százezer, sőt milliós költségvetésű egy ilyen kaliberű projekt, kivitelezését pedig jó nevű grafikai stúdiókra bízzák a multik és azok a “nagy halak”, akik ezt megengedhetik. Kezdő szakemberek számára egy ilyen csapatba bekerülni jószerivel lehetetlen. Amíg nem tettél le valamit az asztalra, addig szóba sem állnak Veled a jó nevű grafikai stúdiók. Ebben a szakmában csakis az számít, hogy mit tudsz, mit alkottál, meg kell mutatnod magad. Igen ám, de hogyan mutatnád meg magad, ha képtelen lennél egy épkézláb honlapot összehozni saját erőből, egyedül, Te magad?

 

 

A recept: webdesign, ahogy a Profi Otthoni Webdesign Tanfolyamon tanuljuk.

 

1. lépés

Végy egy tartalomkezelő rendszert (CMS). De nem ám akármilyent! Az igazán jó eredményhez azt a tartalomkezelő rendszert használd, amin a világ honlapjainak több, mint fele fut – a legdinamikusabban fejlődő honlapmotor, amin programozók hada dolgozik nap mint nap, hogy fejlesztéseket, frissítéseket és kiegészítőket elérhetővé tegyenek számunkra többnyire teljesen ingyen. Különös ismertetőjele ennek a tartalomkezelő rendszernek, hogy egyes régimódi programozók esküdt ellenségüket látják benne, ami nem is csoda, hiszen szép lassan kiszorítja a weboldalak egyedi programozását a piacról. (Minek programoztatnál egy CMS-t, amikor már készen van és kedvedre alakítható? – logikus, nem?)

 

 

2. lépés

Adj hozzá egy, a megrendelői igényeknek vázlatában, illetve körvonalaiban megfelelő sablont.

No, de mi is az a sablon? A sablon, vagy más néven skin, theme, template, stb… egy olyan programozók és designerek által elkészített, weboldalra húzható megjelenés, ami nem más, mint egy keretrendszer, melynek váza adott, de design elemeiben akár a felismerhetetlenségig átszabható általunk. Úgy vélem, éppen ezért a sablon szó nem is igazán találó elnevezés ezekre a keretrendszerekre.

Egyes szakemberek eretnekséggel bélyegeznek és szívük szerint megköveznének másokat, akik sablonokat használnak a webdesign elkészítéséhez. Azonban a siker érdekében ügyet sem vetve rájuk, vizsgáljuk csak meg, hány és hány sablonokat gyártó cég létesít ún. fejlesztői fiókokat, amiket kifejezetten arra találtak ki, hogy a sablonokat más webdesignerek megvásárolhassák, ügyfeleik honlapján jogtisztán alkalmazhassák és teljesen átszabhassák az ügyféligényeknek megfelelően. A honlapkészítéssel foglalkozók többsége ezt is teszi, sőt számtalan ingyenesen felhasználható sablon létezik. A keretrendszer adott, azon belül pedig minden átalakítható és dizájnolható a webdesigner által, akár olyan mértékben is, hogy az eredeti sablon teljesen felismerhetetlen lesz. Pontosan ezt tanuljuk meg a Profi Otthoni Webdesign Tanfolyam során.

 

 

3. lépés

Keverjük és “főzzük” össze az előző két pontban hozzáadott alapanyagokat kellő szakértelemmel, az ügyféligényeknek és a marketingstratégiának megfelelően. Addig folytassuk, amíg egy kész, működő, csinos honlap lesz belőle. Persze közben fűszerezzük keresőoptimalizálással, online marketinggel és egyéb nyalánkságokkal is, de erről bővebben olvashatsz a webdesign tanfolyam tematikájában. Az így elkészített weboldal alkalmas kis- és közepes vállalatok számára történő értékesítésre és arra, hogy elindulj a pályán, sikerélményed és bevételed legyen.

 

 

4. lépés

Ha már sok honlapot megfőztünk, kellő tapasztalatra és webdesigner képességre tettünk szert, valamint bevételeket is termeltünk saját magunk önálló munkájából, ne feledkezzünk meg a továbbképzésről, az ismereteink és a képességeink fejlesztéséről, amikkel párhuzamosan a munkánk értéke és megbecsülésünk is növekszik majd. Ha kedvünk tartja, összeállhatunk programozó kollégákkal, akikkel közösen még szuperebb weboldalakat alkothatunk egyedi megrendelőinknek.

És végezetül ne felejtsük: webdesign, egyediség, sablonok és programozók ide vagy oda, a honlapnak egyetlen célja kell, hogy legyen és minden más csak ezt a célt szolgálja: vevőt, megrendelőt és ezáltal bevételt hozni a tulajdonosának. Ehhez pedig elengedhetetlen a webdesignernek mint az oldal tervezőjének is tisztában lenni az online marketing alapjaival.

 

 


 

Te mit szólsz hozzá?

 

Hozzászólás írása

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.