Kategóriák, címkék – mire jók?

A WordPress tartalomkezelő rendszer alapvetően blog-motorként indult hódító útjára, de idővel tovább fejlesztették, és ma már komplett honlapok alapjául is szolgál. Hasznos bloggal, blogbejegyzésekkel pedig a legtöbb weboldalon találkozhatunk – jobb esetben kategóriákba rendezve és felcímkézve. : )

A WordPress kifejezetten lehetővé teszi (és ajánlott is!), hogy az egyes blogbejegyzéseket felcímkézzük és kategóriákba rendezzük.

  

Miért is jó ez?

A kategóriák és címkék tartalomjegyzék-szerűen segítik a felhasználót, aki ezek segítségével könnyebben kiigazodik a különböző témákban megírt bejegyzések között, egyszerűbben rátalál arra, amit keres. A kategóriák témákként értelmezhetők, a címkék pedig az adott témán belüli kulcsszavakként foghatók fel. A kategóriákkal nagyobb egységekbe rendezhetjük a bejegyzéseket (pl. gasztronómia), a címkékkel pedig tovább szűkíthetjük a bejegyzések témáját, illetve fontos kulcsszavak köré szervezhetjük őket (pl. olasz konyha – olasz recept – olasz pizzatészta – olasz gluténmentes pizzatészta).

   

A bejegyzések közötti könnyebb eligazodás mellett további hasznuk is van a kategóriáknak, címkéknek, többek között:

  • SEO szempontból kifejezetten fontosak, az akár több keresőszóra/kulcsszóra való célzást segítik
  • a címkéket címkefelhőbe gyűjthetjük (WordPress esetén ebben például a Címkék widget segít), így a címkefelhő tulajdonképpen a fontos kulcsszavainkat tartalmazza – ha a címkefelhőt a lábrészben helyezzük el, akkor SEO szempontból is nagyon előnyös helyen van
  • adott kategóriába rendezett bejegyzések a belső linkeket erősítik, a belső kattintások számát növeli

 

 


   

A bejegyzések megírásakor tehát ne felejtkezzünk el a kategóriákról és a címkékről, melyeket akár már az alapbeállítások során, illetve a bejegyzések megírása előtt is létrehozhatunk a WordPress admin felületen:

Bejegyzések/Kategória, Címke

  

kategoria_uj
kategóriák

 

+

A kategóriákhoz szülő kategóriát is fel lehet venni. „A kategóriákat – a címkékkel ellentétben – hierarchiába lehet rendezni. Lehet például egy Jazz kategória, az alatt pedig további két (vagy több) alkategória Bebop és Big Band néven. Ez a lehetőség teljesen tetszőleges, határt csak a fantázia szabhat.”

 

cimke_uj
címkék

  

 

Az egyes kategóriákat menüpontként is fel lehet venni, melyet lekattintva az ahhoz a kategóriához tartozó bejegyzések jelennek meg az adott aloldalon.

 

kategoria_menu

 

 

A bejegyzés szerkesztő felületén pedig megadhatjuk, hogy az adott bejegyzés melyik kategóriába soroljuk és milyen címkékkel ruházzuk fel.

 

bejegyzes

 

 

A WordPress alapértelmezett widgetjeinek köszönhetően az oldalsávban és/vagy a lábrészben (sablontól függően) feltüntethetjük a kategóriákat és a címkéket.

A Kategóriák widget esetében meg tudjuk adni, hogy lenyíló listában vagy egyszerű felsorolásként jelenjenek meg a kategóriák, fel legyen-e tüntetve az adott kategóriához tartozó bejegyzések száma, továbbá mutassa-e a hierarchiát, azaz a több bejegyzést tartalmazó kategória nagyobb betűmérettel legyen-e szedve, mint a kevesebb bejegyzést tartalmazó kategória.

 

kategoria

 

 

A Címkefelhő widget esetében pedig az osztályozás módját választhatjuk ki: a kategóriák, a címkék vagy a hivatkozás-kategóriák jelenjenek meg a címkefelhőben.

 

cimke

 

 

Ha már éles a weboldal, akkor az adott kategóriára, illetve az adott címkére rákattintva megjelennek az adott kategóriába tartozó, illetve az adott címkével ellátott bejegyzések listája, tehát így nagyon könnyen el tudunk igazodni a sok-sok bejegyzés között – ahogyan ezt megtehetitek itt, a Webdesignsuli blogjában is. : )

 

cimkefelho

   

  

 

 

 

 

  

  

Szerencsére egy ingyenes WordPress bővítmény is a rendelkezésünkre áll, hogy további szabályok, beállítások alapján tudjuk rendezni a blogbejegyzéseket. A Category Posts Widget nevű bővítmény a letöltést követően a widgetek között jelenik meg, tehát widgetként tudjuk alkalmazni, és segítségével a következőket tehetjük – néhány példa:

 

category_post

  • csak egy adott kategória bejegyzéseit mutassa
  • a bejegyzések sorrendjének meghatározása (pl. dátum alapján, hozzászólások száma alapján, stb)
  • mutassa-e a bejegyzés kiemelt fotóját (ha igen, akkor mekkora méretben, stb)
  • mutassa-e a bejegyzés kivonatát (= bevezető sorok, az hány szóban, stb)
  • mutasson-e olyan információkat, mint pl. bejegyzés dátuma, bejegyzés szerzője, stb.

 

 

Letölthető: https://hu.wordpress.org/plugins/category-posts/

 

 

 


   

Ne felejtkezz el a blogbejegyzéseid kategóriákba rendezéséről és felcímkézéséről! : )

 

Hozzászólás írása

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.