Mi is az UI és UX design?

Gyakorta halljuk, olvassuk: UI és UX design. Ezek amolyan webdesign szakmabeli hókusz-pókuszoknak tűnhetnek első hallásra. : ) Pedig semmi ilyesmiről szó sincs. Lássuk őket!

 

Mi is az UI design?

Az UI, azaz user interface nem más, mint a felhasználói felület dizájnja, design elemei.

Azon elemek designja, melyek elősegítik a kommunikációt a felhasználó és a weboldal között, ilyenek például a gombok, a csúszkák, a jelölők, a szalagok, stb… Ezen elemeket magunk is elkészíthetjük például a Photoshopban, de az interneten számos, akár ingyenesen letölthető, testre szabható, kedvünkre színezhető UI készletet is találhatunk, és ma már a legtöbb weboldalkészítő/építő „megoldás” is tartalmazza őket.

 

 

Ezen UI elemeknek is maximális összhangban kell lenniük a weboldal színvilágával, stílusával, formáival. Továbbá jól használhatónak, észrevehetőnek és egyértelműnek is kell lenniük. Például egy kattintható gombnak legyen gomb kinézete. Még jobb, ha ráviszem az egeret, akkor valamilyen effekt játszódik le, azaz mintha félig benyomtam volna, látom, hogy kattintható. Megint más effektet kap egy gomb aktív (benyomott) és inaktív állapotban, és így tovább… de ez már inkább UX.

 

 

Mi is az UX design?

UX, az meg micsoda? (Újabb hókusz- pókusz. : )) Nos, az UX pedig a felhasználói élmény, azaz user experience.  A felhasználói élmény nem más, mint azok a benyomások, amik a felhasználót a weboldal használata közben érik. Flottul működik minden? Amit kattinthatónak hisz a felhasználó, az valóban kattintható is? És ha igen, oda navigál általa, ahova gondolta, hogy navigálni fog? És így tovább…

 

 

Magát a webdesign-t is ezekkel együtt, ezek függvényében kell megtervezni. Webdesignerként egyszerre kell felhasználói szokásokban és igényekben, struktúrákban és funkciókban gondolkodni, valamint színekben és betűtípusokban, grafikai elemekben és sablonokban. Azaz egy webdesignernek egyszerre kell egy kicsit UX designernek és egy kicsit UI designernek lennie. : )

Egy másik bejegyzésünkben összegyűjtöttük, hogy mire érdemes figyelni UI és UX tervezésekor, hogyan tudjuk javítani a felhasználói felületen a felhasználói élményt.

 


 

3 hozzászólás a témában - “Mi is az UI és UX design?”

 1. Nagyon hasznosnak találom a fent olvasottakat.
  Megértettem miről is van szó, mikor az látom UI, UX. Igen, eddig én is valami hókusz-pókusznak hittem ezeket a dolgokat. 😀
  Köszönöm!!!

 2. Sziasztok! Lehet, hogy láttátok már, de ha még nem, akkor biztos
  tetszeni fog. Megjelent az első magyar UX Design könyv! Itt olvashattok többet róla:

  uxstudio.hu/ux-konyv/

  1. Cziráki Barbara

   Kedves Balázs! Köszönjük, hogy figyelmünkbe ajánlottad, mindenképpen nagyon érdekes! Rendeltem is egy példányt, érdeklődéssel várom majd. Örülök, hogy egy ilyen kiadvány végre magyarul is elérhető! 🙂 Köszönettel és üdvözlettel, Cziráki Barbara

Hozzászólás írása

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.