Miért választanak a cégek inkább szabadúszókat? Legyél Te is szabadúszó!

Ma már igen népszerű foglalkozási forma a szabadúszó. Se főnök, se kollégák, rugalmas munka- és időbeosztás, saját ízlés szerint berendezett home office. Kell ennél több? : ) Bejegyzésünkben arra világítunk rá, hogy a cégek miért választanak szabadúszókat – ügynökségek helyett.

        

Úgy is fogalmazhatnánk, hogy a munkavégzés „szép új korszaka” köszöntött be. Ma már egyre többen választják a szabadúszó (freelancer) „munka/életmódot”.

          

A szabadúszó a munkáját, a feladatait nem alkalmazottként, hanem önálló vállalkozóként végzi el, kötetlen idő/munkabeosztásban, saját ügyfeleinek dolgozik (ez lehet magánszemély vagy cég is), eseti és projektalapú munkákat egyaránt vállal, a munkahelye nem egy poros iroda, hanem például az otthon berendezett irodája, de ez lehet egy kávézó vagy egy közösségi tér is.

            

    

         

Olyan értelemben életmód is, hogy nem igazán külön el a szabadúszó munkája a magánéletétől, hiszen nem jár be naponta konkrét munkahelyre, nincs fix munkaideje, ha éppen elintéznivalója akad délelőtt, akkor csak délután vagy este áll neki dolgozni (és az sem probléma, ha kimarad egy-két nap     : )), ha melegítőnadrágban és szendviccsel a kezében ül le dolgozni a gép elé, nem szól érte senki, nem zavar senkit (és közben még a készülő ebédet/vacsorát is tudja kevergetni), és még az is megeshet, hogy ügyfeleivel a saját nappalijában tart megbeszélést… és még sorolhatnánk – a szabadúszó munka/életmód előnyeit, tegyük hozzá, hogy olykor hátrányait. Nos, ez kizárólag az egyéntől függ: kinek milyen munkavégzési forma, vagy úgy is mondhatnánk, hogy milyen életforma jön be, milyen előnyeit/hátrányait látja.

        

     

        

Webdesignerként, a Webdesign Tanfolyamot elvégezve Te is bátran választhatod ezt a munkavégzési formát, életformát – ha csak nem szeretnél alkalmazottként például egy design stúdióban vagy ügynökségnél dolgozni.

          

 

Ha utóbbit választod, akkor egy nagy cégnél, többfős fejlesztői csapatban dolgozhatsz alkalmazottként, fix fizetésért, hatalmas projektekben, nagyobb vállalkozások, multik megbízásaiban működhetsz közre mint webdesigner, apró láncszemként a gépezetben.

  

          

         

Ha egy design stúdióban betöltött állás helyett inkább önálló vállalkozásba kezdenél, szabadúszóként tevékenykednél, akkor otthonról, vagy bárhonnan a világon rugalmasan dolgozhatsz kisebb-nagyobb vállalkozásoknak, folyamatosan, sokféle feladatot ellátva – a nyújtott szolgáltatásokkal arányos bevételért.

  

 

       

Nézzük meg, hogy a cégek miért merítenek előszeretettel adott feladatokhoz, munkákhoz a szabadúszók táborából?

            

#

A cégek gyakran azért választanak célzottan a szabadúszó designerek táborából, mert így az adott projekthez adott képességekkel, tudással, gyakorlattal rendelkező szakembert tudnak célirányosan „társítani”. Jellemző, hogy a (web)designer szabadúszók orientálódnak, egy adott területre specializálódnak, tehát célirányos szolgáltatás(oka)t tudnak nyújtani (pl. óriásplakátokra szakosodott, a „villámweboldalak” specialistája, landing page tervek készítésére szakosodott, gyerektémával kapcsolatos grafikák megalkotója, stb) – adott terület szakértője, legjobbja.

          

#

Kisebb munkákat („gyorsan össze kellene dobni egy névjegyet” és társai) nem is éri meg ügynökséggel végeztetni, hiszen egy ügynökség, a maga komplett szakembergárdájával sokkal inkább projektekre specializálódik. Egy szabadúszó designer sokkal alkalmasabb az „ad hoc” jellegű és kisebb horderejű munkák elvégzésére – rugalmasabb, egy „tegnapra kellett volna” típusú munkát is könnyebben be tud illeszteni a feladatai közé, gyors határidővel képes dolgozni.

          

#

A szabadúszók tényleg maguk osztják be az idejüket, így időbeosztásukat az adott projekthez, a cég elvárásaihoz tudják igazítani, abszolút rugalmasan tudnak alkalmazkodni. Egy ügynökségről ugyanez már nem mondható el, jellemzően hétfőtől péntekig 8-tól 4-ig/9-től 5-ig állnak ügyfeleik rendelkezésre, általában fix helyen, az irodájukban, a stúdiójukban. Míg egy szabadúszó akár hétvégén is tettre kész, 7/24-es szolgálatot teljesít, mozgósítható, sőt az „irodáját” (amely általában egy laptopot jelent) is könnyebben odébb tudja „teleportálni”. A cég számára egy szabadúszó tehát időzítés és helyszín szempontjából is ideálisabb választás, egyeztetni tudják „óráikat”, találkahelyeiket. : )

          

#

Egy ügynökség több pénzt is kér el a munkájáért (mivel komplett csapatról, szakembergárdáról van szó), mint egy szabadúszó, tehát egy szabadúszóval még a költségek is csökkenthetők a cég számára. Hogy a szabadúszó aztán projektalapon vagy órabéres rendszerben számlázza ki a munkadíját a cég felé, az már egy másik történet. : )

         

       

       


      

Nyilván a szabadúszó munkavégzési módnak is meg vannak a hátrányai – a cég szempontjából: a szabadúszó nem egyenlő egy komplett, többéves és többféle tapasztalattal bíró, technikailag is jól felszerelt szakembergárdával; ha probléma, váratlan esemény merül fel a projekt kapcsán, akkor nem biztos, hogy egy szabadúszó bír olyan képességekkel és készségekkel, hogy ezeket egyszemélyben (gördülékenyen) megoldja; előfordulhat az is, hogy egyéb elfoglaltság miatt a szabadúszó nem végzi a rábízott feladatot, nem reagál a cég megkereséseire, nem halad a munka; ha csak telefonon és e-mailben tudják vele tartani a kapcsolatot, akkor hiányzik a személyes kontakt, mely sok esetben hátrányt jelenthet. Ez nem általánosítás, csak néhány egyedi esetre példa. Azonban hol nincsenek akadályok? : )

        

     


     

Bátran gondolkozz Te is a szabadúszó munkamódban, életformában, hiszen számos előnnyel bír – ahogyan ezt olvashattad is.

           

Szemrevaló referenciamunkákkal és marketinggel, vállalkozásod útjának egyengetésével szabadúszóként Te is könnyen a cégek látóterébe kerülhetsz!

    

        

Pályakezdőként, fiatalon, kötöttségek nélkül igazán ideális munka/életmód.

        

Ha család, gyerekek mellett nem tudsz/nem szeretnél visszatérni a kötött munka világába, akkor szintén ideális megoldás a szabadúszó munkavégzés.

      

       

Webdesign tanfolyamunk végzett hallgatói esetében is bőven találunk példát sikeres szabadúszó karrierekre, melyekkel “Akikre büszkék vagyunk” e-bookunkban is találkozhatsz.

(és a lista nem teljes!)

           

       

          


        

Bárhogy is döntenél, a WebdesignSuliban megfelelő képzést kapsz mind a későbbi munkavállaláshoz, mind pedig a vállalkozáshoz.

        

Hajrá! : )

Tarts velünk a következő webdesign tanfolyamon! >>> 

         

Hozzászólás írása

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.