Online CV – avagy a weboldal mint önéletrajz – Neked már van?

A kreatív önéletrajzokon túl is van élet. : ) Hoztunk is néhány tanácsot, tippet, mely az önéletrajzként funkcionáló weboldalhoz kell. Mert bizony a weboldalad is lehet az önéletrajzod! – bármilyen (kreatív) állásra is pályázol, biztos befutó leszel! : )

            

Amikor megpályázunk egy állást, akkor a pályázatunk egyik legfontosabb eleme az önéletrajzunk. Ez hatványozottan igaz kreatív munkapozíció esetén, hiszen így egyből megmutathatjuk, hogy milyen kreatívak vagyunk, és jó benyomást kelthetünk, valamint tutira ki fogunk tűnni a többi jelentkező közül.

! Azonban mindenképpen meg kell találni az egyensúlyt a leendő munkahely és a lehetőségeink között, hiszen nem minden munkához, munkahelyhez illik egy egyedi, trendi önéletrajz.

                

Most viszont (web)designer körökben mozgunk, így csak biztatni tudunk, hogy Te is bátran készíts kreatív CV-t!

Kreatív önéletrajz készítéséhez hasznos tanácsokat és szuper ötleteket is hozunk.

     

Ha egy állást szeretnél megpályázni, akkor a kreatív önéletrajzodnak lehet digitális változata, melyet e-mailhez csatolva tudsz elküldeni. Ha személyesen nyújtod be a jelentkezésedet, akkor nyomtatott (tökéletes minőségben, pl. műnyomó papírra) formában is tudod mellékelni – például a referenciamunkáidat bemutató albumod mellé.

          

           

             

És esetleg eszedbe jutott már az, hogy egy weboldal is szolgálhat kreatív önéletrajzként? : ) 

Ha a WebdesignSuli hallgatója vagy/leszel, akkor bizony képes vagy/leszel olyan weboldalt készíteni, mely a kreatív önéletrajzodként tud funkcionálni. : ) Remek első lépés a munka világa felé!

          

Miért is ne lehetne a weboldalad az online önéletrajzod?!

           

            

              

Felsorolunk néhány érvet, jellemzőt, hogy miért előnyös megoldás, ha a weboldal szolgál önéletrajzként:
 • bármikor módosítható, bővíthető, frissíthető, aktualizálható
 • bárki számára elérhető, megtekinthető, e-mailben “küldhető”
 • nem kell kinyomtatni
 • minden adat, információ elfér rajta (áttekinthető felépítésben, szellős elrendezésekben)
 • a hosszabb tartalmaknak (pl. publikációk, stb) külön aloldal is készíthető
 • a referenciamunkák szemrevalóan bemutathatók rajta
 • ha vannak weboldal referenciamunkák, akkor azok élőben is bemutathatók
 • álláskereséshez, állások megpályázásához használható
 • ha esetleg már vállalkozó leszel, szabadúszóként tevékenykedsz, akkor vállalkozásod weboldalának alapját jelentheti, bemutatkozás, portfólió, stb területeket már le is feded vele, már csak kiegészítésekre szorul (mint pl. szolgáltatásaid bemutatása, ártáblázatok, munkafolyamat, stb)
 • ha egyébként is készítesz weboldalakat (akár csak gyakorlás miatt), akkor többletköltséggel sem jár, hiszen van már tárhelyed és domain neved, melyre el tudod készíteni
 • bármilyen területen bevethető

               

                 

             

Mi kell egy profi önéletrajz weboldalhoz?

Egy jó alap – legyen ez például egy WordPress weboldal, szó szerint Rád szabható sablonnal, illetve akár saját tervek, elképzelések alapján felépített oldalakkal, elrendezésekkel.

Akár egyoldalas, akár többoldalas weboldalban gondolkozol, az áttekinthetőség, a szellős struktúrák, a könnyű kezelhetőség és navigáció – a szemrevaló dizájnon kívül – szintén nagyon fontosak egy önéletrajz típusú weboldal esetében is.

Ha nem is gondolkodsz saját márkában és arculatban (mert például alkalmazotti munkaviszonyban szeretnél dolgozni), akkor is szükség van egymással jól harmonizáló színekre, ütős párost alkotó betűtípusokra, stílusos formákra (grafikai elemek, textúrák, mintázatok, ikonok, egyéb design elemek), melyekkel kialakítod a weboldal dizájnját, melyekkel stílusos megjelenést adsz az online önéletrajzodnak.

Profi portréfotó(k), de ha nincs is lehetőséged fotóssal készíttetni, akkor se érd be a selfie-vel!

              

Mi szerepeljen az önéletrajz weboldalon?

 • Tulajdonképpen minden olyan információ és tartalom, amely egy „hagyományos” önéletrajzon is szerepelne – azonban a weboldalon tágabb keretek között mozoghatunk. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy „ódákat kell zengnünk” az oldalon, az online platformon is úgy kell elosztani és tagolni a tartalmakat, hogy azok könnyen áttekinthetők, értelmezhetők és feldolgozhatók legyenek. Ha lennének is hosszabb tartalmak (pl. személyes sztori, szakmai tapasztalatok, publikációk, stb), akkor azokból készítsünk kivonatot, és aki (pl. potenciális munkaadó) bővebben is érdeklődik iránta, egy külön aloldalon el tudja olvasni a komplett tartalmat.
 • A felsorolások, táblázatok/dobozokba foglalt tartalmak, ikonokkal kiegészített információk, lenyitható “fülek” egy önéletrajz típusú weboldalon is abszolút működőképesek, nem mellesleg beszédesek. A szakmai tapasztalatokat, kompetenciákat, személyes jellemzőket bátran tüntesd fel így.
 • A számlálók, a %-os diagramok, a csúszkák-jelölők pedig a számadatok, ismeretek, képességek, kompetenciák megjelenítésére kiváló eszközök.
 • Az eddigi munkahelyeket, munkáltatókat a logójukkal is fel lehet tüntetni a weboldalon.
 • Ha esetleg vannak saját publikációid, cikkeid, akkor ezeket (vagy a rájuk mutató hivatkozást) is bátran tedd közzé a weboldalon. Sőt, ha vezetsz blogot, ez is legyen a weboldal része, és ha esetleg még (szakmai) közösségi csatornákkal is rendelkezel, akkor ezek hírfolyamából is lehet csemegézni a weboldalon.
 • Ne felejtkezz el az elérhetőségeidről sem, hogy a munkaadók több platformon is kapcsolatba tudjanak Veled lépni.

             

És bizony nem véletlenül kezdtük a bejegyzésünket a „hagyományos” kreatív önéletrajzzal! Készítsd el a kreatív CV-det is, melyet letölthető formában tegyél közzé az önéletrajz weboldaladon is! A munkaadók le tudják tölteni és ki is tudják nyomtatni, ha szükségük lenne rá.

              

              

        

Ha tehát állásra pályázol, a rövid bemutatkozásod/motivációs leveled mellé rögtön tudod is “csatolni” a weboldaladat! : )

     


          

Elkészíted az online önéletrajzodat?! : )

Hozzászólás írása

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.