Pattern (mintázat) lelőhelyek és gyárak

A patternek, azaz a mintázatok nagyon fontos eszközei, alapanyagai a webdesignnak és a grafikának egyaránt. A felhasználási területük igencsak szerteágazó. A leggyakrabban talán a weboldalak háttereként használják őket, de más online és offline grafikai anyagban is gyakran megjelennek.

       

A mintázatok felhasználási területeire példák:

  • weboldal hátterek
  • weboldal egyéb elemei
  • szórólapok
  • névjegykártyák
  • grafikák
  • bannerek
  • kiadványok…

       

Weboldalak esetében háttérként azért is érdemes patternt használni, mert jóval kisebb méretű, mint ha egy teljes képernyőméretű háttérfotót használnánk, és így az oldal betöltése is sokkal gyorsabb. Továbbá teljesen reszponzív tud lenni, azaz bármilyen méretű monitoron vagy kijelzőn tökéletesen jelenik meg, ugyanis ismétlődéssel tölti ki a hátteret.

Rengeteg ingyenes és fizetős hely van a weben, ahonnan kész patterneket, sőt akár témához/sémához illő pattern-csomagokat is le tudunk tölteni, de akár mi magunk is készíthetünk saját, egyedi mintázatot, melyet aztán betölthetünk a Photoshopba is, és máris használatra kész.

        

      

Most ilyen pattern lelőhelyeket és mintázatkészítő kreátorokat, „gyárakat” gyűjtöttünk össze Nektek:

Patterninja

Hasonló elven működik, de még több lehetőséget (pl. többféle stílusú alakzat) kínál a BGpatterns új verziója, a Patterninja.

  

patterninja

  

      

PatternCooler

Régebben ingyenes volt a PatternCooler, most már fizetős, azonban jó hír, hogy bizonyos méretig (300 px) ingyenesen letölthetjük az adott mintázatot (a letöltést követően természetesen egy felugró ablakban az oldal támogatására=donation ösztönöznek minket : )). A kiválasztott patterneket színezhetjük, a színeket külön-külön is állíthatjuk, vagy akár kész színsémát is választhatunk nekik, illetve különböző textúrák hozzáadásával még egyedibbé tehetjük őket. Ha nagyobb méretben lenne szükségünk a mintázatra, akkor kétféle csomag is a rendelkezésünkre áll, havidíjas konstrukcióban tudunk előfizetni (pl. nagy méretben tölthetőek le a mintázatok, korlátlan letöltés, licenc-et kapunk, stb.) a mintázatokra.

        

patterncooler

        

       

Colourlovers

Igen, így van, a sokunk által jól ismert colourlovers.com oldalon nemcsak színpalettákat tudunk készíteni, hanem patterneket is. Megalkothatjuk magát a mintázatot a meglévő minták alapján, ezt tetszés szerint átszínezhetjük a színválasztó segítségével. Továbbá mi magunk is kreálhatunk egyedi mintázatot egyelőre szürkeárnyalatos színvilágban és csak néhány megadott minta segítségével, majd ezt a mintázatot lementést és elnevezést követően tudjuk szükség szerint kiszínezni.  Azonban akár a mások által készített mintázatot is felhasználhatjuk, és azt színezhetjük egyedire, a számunkra megfelelőre.

        

colourlovers

        

colourlovers-coloraseamlesspattern

         

colourlovers-colorthispattern

     

colourlovers-designapattern

  

colourlovers-colorthispattern2

       

colourlovers-pattern

          

     

Background Labs

Csodás háttereket és mintákat tölthetünk le a Background Labs oldaláról is. Érdemes megnézni, gyönyörű, érdekes, trendi minták, csak győzzön az ember választani. : )

        

backgroundlabs

    

      

Stripegenerator

A Stripegenerator oldalán – mint a neve is mutatja – szintén csíkos háttereket tudunk készíteni.

         

stripegenerator

  

    

TartanMaker

A Tartan Maker oldal specialitása a kockás minták készítése.

      

tartanmaker

 

    


      

Mintázatkészítésre fel! : )

     

Hozzászólás írása

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.