Függőségem: a Pinterest

Helyezkedj el kényelmesen, készíts be egy nagy bögre kávét, esetleg egy csésze teát és több napi hideg élelmet : ) Hogy miért? Mert most megismerkedhetsz a függőség egy új formájával, ami még ráadásul hasznos is! Ez pedig nem más, mint a……PINTEREST!

        

Pinterest_Logo

       

       

A Pinterest egy közösségi oldal, ahol mindenki a kedvére való és inspiráló dolgokat gyűjtheti, rendszerezheti. Az oldal elsősorban a nőket célozza meg, hiszen a leggyakoribb “pin- ek” a divat, kreativitás, lakberendezés, különböző DIY (Do It Yourself, azaz csináld magad) projektek, receptek, stb… témakörökből kerülnek ki. De ezen felül gyakorlatilag nincs olyan téma, ami nem lenne megtalálható. Van itt autó, barkácsolás, filmek, kert, informatika, könyvek… minden.

      

Ami miatt a Pinterest nekünk, webdesignereknek érdekes lehet, az a grafika, design, webdesign, logó, tipográfia,… stb. témakörökben való inspirálódás, alapanyaggyűjtés. Ugyanis ezekben a témákban is több ezer – ha nem több millió – pin-t találhatunk. Ezeket a pin-eket egyrészt inspirációnak is használhatjuk, másrészt tájékozódhatunk a legújabb, legfrissebb trendekről, sőt, fejleszthetjük, tágíthatjuk ízlésünket.

    

A Pinterest-et úgy kell elképzelni, mintha minden felhasználónak lenne egy virtuális fala. Te a saját faladon az érdeklődési körödnek megfelelően, tetszés szerinti mennyiségű és elnevezésű “táblát” hozhatsz létre. Ezek a táblák olyanok, mint egy parafatábla, amire majd a “pin-eket” kitűzheted.

Maga a Pinterest elnevezés is ebből adódik össze: “pin = tűzni” és az “interest = érdeklődés” szavak összemosása.

       

A Pinterest használata szerintem végtelenül egyszerű és könnyen elsajátítható, de azért ebben a cikkben összeszedtem Neked az alapfogalmakat, és a használatához is kapsz egy kis segítséget : )

  

Az alapfogalmak előtt arról, hogyan is lehetsz Pinner, azaz felhasználó Te is. Roppant egyszerűen! Nyisd meg a Pinterest oldalát, majd regisztrálj be! A legegyszerűbb talán Facebook felhasználóként regisztrálnod, mert ez rögtön megtörténik, és ráadásul automatikusan megjelennek azok a felhasználók (pinnerek), akik az ismerőseid között vannak a Facebookon, plusz a Pinteresten is jelen vannak.

     

Pinterest alapfogalmak:

Pin: Maga a kitűzött kép. A pin lehet csak egy kép, amit mondjuk Te magad is feltölthetsz, pl. a telefonodról a fotóid közül, vagy lehet egy weboldalnak a könyvjelzője is. Ugyanis a Pinteresten nemcsak sima képet lehet kitűzni, hanem például egy Neked tetsző weboldalt, vagy akár annak egyik bejegyzését, blogját, aloldalát. Szóval gyakorlatilag úgy is használhatod, mint a böngésződ könyvjelző funkcióját. Mint ahogy a valós parafatáblán, itt is lehetnek fotók, levelek, emlékeztetők, stb.

A repin azt jelenti, hogy mások pinjeit újrapineled, tehát például ha megtetszik egy másik felhasználó Pinterest oldalán egy kép, akkor azt kitűzöd magadhoz is, hogy neked is meglegyen. Nézzük meg, hogyan is néz ki egy Pin:

     

 pinterest1

  

      

Felül, a „Mentés” gombra kattintva tudod kitűzni a saját tábláid valamelyikére. Ekkor megjelenik egy kis ablak, ahol kiválaszthatod, melyik tábládra szeretnéd kitűzni. Ha új táblát szeretnél neki létrehozni, akkor kattints a „Tábla létrehozása” gombra, és már létre is hozhatod az új táblát.

          

pinterest2

      

     

Miután kitűzted a pint, megjelenik még egy ablak, ami közli, hogy rendben sikerült a kitűzés, illetve véletlenszerűen megmutatja, hogy kinek és milyen tábláján szerepel még ez a pin. Ez a funkció abban segíthet, hogy új, hasonló érdeklődésű és ízlésvilágú felhasználókat (és pinjeiket) találj. : )

      

A saját tábládra mentett pint szerkesztheted (ceruza ikon), azaz módosíthatod a tábláját, módosíthatod a leírást/új leírást adhatsz hozzá, illetve itt tudod törölni is. Statisztikákat láthatsz róla (oszlopok ikon): nagyítások, kattintások, mentések. Egyéb funkciók (pontok ikon): Pin jelentése és Beágyazás. A pinről információkat is láthatsz, például azt, hogy eredetileg honnan, melyik Pinterest oldalról van mentve. Ha erre a hivatkozásra kattintasz, akkor ez a Pinterest oldal nyílik meg, ha a Megnyitás gombra kattintasz, akkor maga a weboldal nyílik meg, ami ez esetben a fontok letöltési helye, tehát mint látható, ez esetben ez a pin könyvjelzőként funkcionál. És a pinhez természetesen érkezhetnek kipróbálási visszajelzések és kommentek is. : )

           

pinterest3

 

 

Nem sokkal nehezebb így menteni egy nekünk tetsző oldalt, hogy egy képhez tudjuk kötni, mintha csak simán a könyvjelzőkbe mentenénk, ahol egy idő után már nem is tudjuk követni, mit miért tettünk oda. : )

      

Board, azaz Tábla: ahova kitűzöd a képeket. Több táblád lehet, amiknek adhatsz nevet, leírást. A táblák gyakorlatilag a pinek rendszerezésére szolgálnak. Készíthetsz egyet a logóinspirációknak, a webdesignhoz, a munkáidhoz, vagy a példánál maradva fontokhoz. Sőt, ezeket akár stílus szerint külön gyűjtögetve csinálhatsz: retro fontok, handwritten fontok, vintage fontok, hipster fontok, stb táblákat is. Csak rajtad áll, hogyan szeretnéd rendszerezni a pinjeidet : )

Itt például a Webdesignsuli Pinterest oldalának fontgyűjtemény tábláját láthatod, benne az összegyűjtött és az érdeklődők figyelmébe ajánlott, klassz fontok pinjeivel.

         

 

    

Vagy például az “Arculati moodboardok” tábla, mely inspiráló és jó példákkal segíti hallgatóinkat is, hiszen a Webdesign tanfolyam során nekik is kell egy képzeletbeli megrendelőnek komplett arculatot tervezni, melyet arculati moodboardon kell prezentálniuk.

        

     

  

Itt egy kicsit térjünk ki a “követésre”. A Pinteresten kétféleképpen válogathatsz a fent lévő pinek között. Követéssel és kereséssel.

   

Követés a Pinteresten

A követés során beállíthatod, hogy követsz egy adott felhasználót, vagy akár a felhasználó egy-egy tábláját követed csak. A jobb felső sarokban látható a „Követés” gomb. Erre kattintva már követed is a “Font gyűjtemény” táblát.

A Felhasználó nevére kattintva meg tudod nézni a profilját, azaz, hogy milyen táblái vannak és persze azon belül miket pinelt. A “Követés” gombra kattintva már követheted is : )

      

Katt ide vagy a képre, és kövesd a Webdesignsuli Pinterest tábláit!

     

       

Na most mire jó a követés? Arra, hogy a Pinterestre bejelentkezve, a kezdő oldaladon az általad követett táblák, felhasználók pinjeit fogod majd látni. Íme a Webdesignsuli Pinterest oldalának kezdőoldala ebben a pillanatban (saját fiókunkba való bejelentkezés után megjelenő kezdőoldal):

      

      

      

Ez minden belépésnél frissül, és mindig láthatod, hogy az általad követettek miket pineltek. És ha egy Neked tetsző pint találsz, már ki is tűzheted a saját tábládra. Azokat érdemes követned, akiknek bejön a stílusa, szimpatikus az ízlése, tetszenek az eddig pinjei.

      

Keresés a Pinteresten

Mint azt már említettem az egyik módszer a Neked tetsző pinek felkutatására a követés, a másik pedig a keresés. A Pinteresten a keresés is roppant egyszerű.

A Keresés mezőben kulcsszavak (címkefülek) segítségével lehet keresgélni, akár konkrét témára, szóra vagy kategóriák szerint is, de még a pinnerekre is.

        

pinterest5

 

        

Ha felül a keresősáv jobb szélén lévő három vízszintes vonallal jelölt ikonra kattintasz, megjelennek a kategóriák, mint például Dizájn, Illusztrációk és plakátok, Lakberendezés, stb., tehát így adott kategórián és annak alkategóriáin belül tudsz tovább keresgélni.

     

pinterest7

    

pinterest9

  

      

Profil beállítások, táblák kezelése

Jobb oldalon felül a saját fotódra kattintva megnyithatod a profilodat, ahol megtalálod a pinjeidet, a tábláidat. Itt a nagy plusz jelre kattintva hozhatsz létre további táblákat is, illetve szerkesztheted is azokat. Létrehozását követően megadhatod, hogy például milyen kategóriába tartozik a táblád, adhatsz hozzá leírást, sőt akár meghívással megadhatod, hogy ki adhat hozzá ehhez a táblához rajtad kívül pineket.

        

   

      

TIPP

Titkos táblák: Készíthetsz titkos táblákat is, amiket beállíthatsz úgy, hogy az ide tűzött pineket csak Te látod, de akár megoszthatod úgy is, hogy csak az általad kiválasztott felhasználók (pinnerek) látják majd.

     

    

Hasznos tippek-tanácsok

  • • pinelj bátran, de azért válogatva, mert egy idő után már el fog árasztani a sok pin
  • • a pinek bármikor törölhetők, és a követett táblákról, személyekről is egy kattintással leiratkozhatsz, ha mégsem tetszik, amiket kitűz
  • • nem biztos, hogy egy pin esetén maga a mögöttes tartalom (weboldal) fog Téged érdekelni, lehet, hogy csak a pin képe tetszik, vagy annak csak egy része
  • használd inspirációs forrásként munkáid megkezdése előtt!
  • • legyen ez az új könyvjelződ
  • • próbálj ne függővé válni : )
  • • kövesd a Hasznosságok webdesign-hoz című táblánkat is

    

  


      

Pinterestre fel! : )

       

Hozzászólás írása

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.