Photoshop pattern, avagy a végtelenített Photoshop mintázat

Úgy gondolom, kicsit méltatlanul keveset beszélünk a patternekről, úgyhogy itt az idő kicsit körbejárni a témát!

 

A pattern gyakorlatilag egy végtelenített kép, mintázat, amit elsősorban hátterek kitöltésére használunk. Ez a mintázat lehet egy teljes weboldal háttere, vagy akár csak egy grafika, szórólap, névjegykártya, logó egy-egy része, eleme. Azért előnyös a használata, mert így különböző méretekben, szélességekben, magasságokban is ugyanolyan eredményt garantál, nem kell a háttérkép méretezésével bajlódni – ez főleg a responsive webdesign elterjedésével kapott egyre fontosabb szerepet, ráadásul a teljes weboldal háttere esetén nem kell egy óriási méretű képfájlt használni, hanem csak egy kis méretű (pl. 250*250 pixel) képet kell végteleníteni, így az oldal gyors betöltődése sincs akadályozva.

 

A webdesignban patternként PNG formátumú fájlokat szoktunk használni. Ilyenkor a következő definíciót használjuk a weboldal/sablon CSS fájljában:

 

body.custom-background {
background-image: url('https://tedomainneved.hu/wp-content/uploads/2013/01/pattern.png');
background-repeat: repeat;
background-position: top left;
background-attachment: scroll;
}

 

  

Így megadjuk a mintázat forrását, az elérési útvonalát (url), a repeat-tel megadjuk, hogy ismétlődjön, a position-nal megadjuk a kezdőpontját, illetve a scroll-lal adjuk meg, hogy görgetés közben a háttér is mozduljon.

Patternt azonban nemcsak a weboldal háttereként használhatunk, hanem a weboldal különböző elemeinek is adhatunk mintázatot, például csak a wrapper-nek, header-nek, footer-nek, sidebar-nak… csak a képzeletünk szab határt. : )

Ne féljünk a különböző minták keverésétől sem, persze ezzel azért óvatosan kell bánni, hogy az eredmény ne legyen zsúfolt és ízléstelen. Nézzétek csak! Egy oldalon 3 különböző patternt használtam: egyet a háttérnek, egyet a wrappernek és van egy harmadik a boxoknak is. Csak kicsi a különbség a minták között, de harmonikusak, és ezzel nagyon elegáns hatást érhetünk el.

 

 

 

A patterneket – mint már említettem – más grafikai területen is használhatjuk, mégpedig a Photoshopban. A PS alaphelyzetben is tartalmaz patterneket, de ezek tetszés szerint bővíthetőek is. PS-ban a patterneket nem PNG, hanem PAT (pattern) formátumként használjuk. Egy korábbi bejegyzésben belinkeltem egy oldalt, ahonnan rengeteg csodaszép és elegáns pattern letölthető PAT formátumban, itt megtaláljátok.

 

Patternt, azaz mintázatot úgy adhatunk egy elemnek, hogy a rétegére állunk, majd megnyomjuk a Rétegstílus hozzáadása (fx – rétegek alatt) lehetőséget, és ott kiválasztjuk a Mintaátfedés funkciót. Itt  kiválaszthatjuk azt a patternt, amit szeretnénk használni, sőt méretezhetjük is, és az átlátszóságát is állíthatjuk. És ami még fontos, hogy itt a keverési módot változtatva további hatásokat érhetünk el (pl. átfedés…) – ezek is egyedi rétegstílusok, bátran lehet velük kísérletezni.

 

 

TUDTAD?

A patterneket nemcsak a Mintaátfedésnél használhatjuk, hanem a Bevésés és domborítás rétegstílusnál is, ha nem a kontúrt, hanem a textúra bevésését választjuk. Próbáld ki, nagyon érdekes hatásokat lehet elérni így! : )

Nézzétek csak milyen jó kis anyag effektet lehet készíteni pár perc alatt:

 

 

 

A pattern fülét lenyitva találunk egy kis fogaskerék ikont, ha ezt megnyitjuk, további alap patterneket adhatunk a készletünkhöz, illetve a Mintázat betöltése funkcióval tölthetünk be újakat is.

Igen ám, de mi van, ha a pattern, amit találunk nem PAT  formátumú, hanem PNG, vagy esetleg egy JPG képből mi magunk szeretnénk egyedi mintázatot készíteni?

A dolog nagyon egyszerű! Nyissuk meg PS-ben a patternt az eredeti PNG/JPG formátumban, majd kattintsunk a felső menüsorban a Szerkesztés/Mintázat meghatározása lehetőségre. Adjunk nevet a mintának és mentsük el. Ezek után már meg is találjuk a meglévő mintázatok között, használatra kész.

 

Arra még egy pár szóban kitérnék, hogy hogyan is tudjuk átszínezni a patterneket. A patternek alaphelyzetben már színezettek, ezeket simán átszínezni nem tudjuk. Ha például egy kék felületet szeretnénk mintázattal fedni, akkor a minta színe is át fogja fedni a kék színt, ezért a színezést utólag végezzük. Photoshopban erre az egyik legegyszerűbb mód a Színezet/telítettség rétegkorrekció hozzáadása. Itt pipáljuk ki a színezés funkciót, és már választhatunk is színt. Ha csak egy elemet szeretnénk színezni, akkor a rétegkorrekciót adjuk hozzá az elemhez, mégpedig úgy, hogy az elem rétege (vagy akár intelligens objektummá is alakíthatjuk) fölé tesszük a rétegkorrekció rétegét, és vágómaszkkal hozzáadjuk (a két réteg közé kattintunk, miközben az Alt gombot nyomva tartjuk – ugyanígy oldható fel – amikor jó helyen állunk, az egérmutató is megváltozik).

 

Készítettem néhány példát arra, hogy hogyan is néz ki az átszínezés:

 

 

 

Lehet azzal gond, hogy egy pattern mintája túl világos vagy éppen túl sötét, nem eléggé látszik, ilyenkor a Szintek rétegkorrekcióval tudunk mélyíteni, illetve világosítani a színeken.

 

Végül íme néhány remek példa a patternek használatára weboldalakon:

 

 

 

 

 

Mintázat lelőhelyeket és kreátorokat itt gyűjtöttünk össze Neked!

  

 


Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A felhasználói élmény fokozásra ún. cookie-kat használunk. Reméljük, nem gond számodra, ha mégis, kattints a további infó gombra.
OK, üzenet bezárása