Wacom digitális rajztábla teszt

Egy Wacom Intuos 5 rajztábla tesztelésére vállalkoztam a HAUG kezdeményezésére, az Oázis Computer jóvoltából.

  

Az Intuos 5 rajztábla, amit tesztelésre kaptam, egy L- es méretű, professzionális rajztábla. Rajzfelülete kb. egy A4- es lapnak megfelelő, kicsit nagyobb is annál. Az érdekesség kedvéért összehasonlítottam a saját Wacom Bamboo rajztáblámat ezzel a kölcsönkapott, professzionális táblával. Hát méret szempontjából is jól látható a különbség. Azonban nem csak a méretében ég és föld a Wacom Bamboo hobbi szintű és az Intuos professzionális rajztáblája. No, de erről kicsit később…

   

bamboo-es-intuos

 

   

Először is kezdjük a telepítéssel. Amit hiányolok, hogy nincsen magyar nyelvű használati útmutató a készülékhez. A telepítés nem nagy ügy, a piktogramok szerint először a CD, majd telepítési folyamat, végül pedig a tábla csatlakoztatása. Ennyi, megy is minden szépen, ahogy kell. De azért szívesen átböngészném a gyártó jó tanácsait is – ha lennének. Telepítés után kapásból feltűnik, hogy nem tűnik fel semmi. Nem kapok egy helyes kis ikont az asztalra, ahogy vártam volna, de sebaj.

A rajztáblát a számítógéphez csatlakoztatva rögtön működőképes. Az első, amin kapásból meglepődök: olyan finom és érzékeny, mint az álom. Az én kis Bamboo táblámat az Intuos 5- tel egy napon nem is lehet említeni. Ha eddig nem igazán használtam ki a rajztáblák előnyeit munka közben – mert bevallom töredelmesen, én megrögzött egér párti vagyok – , akkor ez azért volt, mert egy kispályás, hobbi szintű rajztáblával próbálkoztam. Ami persze nem is hozta meg a várt színvonalat és könnyen kezelhetőséget. Nem úgy az Intuos 5.

Gyakorlatilag az egeret és a billentyűzetet is kiváltja az Intuos 5 és nem csak a képszerkesztő és rajzoló programokban. Szövegszerkesztőben, vagy internetes böngészőben is kiválóan alkalmas navigálásra és szövegbevitelre. A monitor bal szélén folyamatosan zárt állapotban ott van a táblaszámítógép beviteli panel, ami egy kattintással kinyitható és a rajztáblához mellékelt tollal bepötyöghető a kívánt szöveg. Továbbá bármely szövegbeviteli mezőbe tesszük a kurzort a tollal, a kis táblaszámítógép beviteli panel ikon rögtön megjelenik, hogy használni tudjuk a monitoron megjelenő billentyűzetet, ha kell.

 

tablaszamitogep-beviteli-panel

 

 

És ha már a tollról esett szó. Ami nagyon tetszik, az a tolltartó. Egy klassz kis csúszásmentes talppal ellátott tolltartó eszközt mellékelt a Wacom az Intuos 5 rajztáblához. Praktikus, kézre álló megoldás. Maga a toll 2db gombbal az oldalán alkalmas kiváltani az egér jobb klikk és dupla katt funkcióját – ez igencsak megkönnyíti az életet a rajztáblával.

   

wacom-tolltarto

  

 

A nyomás érzékeny rajztábla jól kihasználható a professzionális rajzoló és képszerkesztő programokban, mint pl. az Adobe Illustrator vagy Adobe Photoshop. Illustratorban pl. egy alakzat toll eszközzel való, sokszor igen macerás körberajzolását válthatja ki a rajztábla.

  

macska-alakzat-rajz

 

 

Az Intuos 5 rajztábla nagy kerek gombja programozható. A leggyakrabban használt eszközt programozhatjuk ide. Pl. scrollozás, zoomolás, vagy a képszerkesztő programokban oly hasznos elforgatás, rajzolásnál az ecset mérete, stb… Külön érdekesség, hogy a tábla beállításai egy gombnyomással a monitoron is ellenőrizhetők és végrehajthatók.

 

beallitasok

  

    

Összességében véve az Intuos 5 egy valóban professzionális rajztábla, aminek sok funkcióját és szeretnivaló tulajdonságát talán egy ilyen rövidke teszt alkalmával fel sem lehet fedezni. De úgy érzem, ez egy olyan precíz és kiválóan működő eszköz, amit meg tudnék szokni és a mindennapi munka részévé tenni.

Köszönöm a HAUG- nak és az Oázis Computernek, hogy kipróbálhattam.

 

 


 

Hozzászólás írása

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.