1. Mit csinál a webdesigner és mennyit keres?

A webdesigner szakma meglátásom szerint egyike a manapság legkeresettebb szakmáknak.

Gondolj csak bele…

Hány vállalkozás, cég, intézmény van, akiknek még nincs honlapjuk? Hazánkban közel kétmillió vállalkozás létezik, és ehhez mindössze néhány százezer céges weboldal. Óriási piac, ahol mindig van munkalehetőség.

És hány meg hány cég van, akiknek elavult, felújításra szorul a weboldaluk? Egy weboldalt átlagosan 2-3 évente meg kell újítani, fel kell frissíteni, nemcsak a dizájn trendek, hanem már csak a technika fejlődése miatt is.

De tovább megyek: Hány és hány új ötlet van születőben, melyekhez újabb és újabb weboldalakra lesz szükség?

Hány cég van, akik nem egy, hanem több weboldalt is csináltatnak a különböző projektjeikhez? És így tovább…

Kétségtelen, hogy a webdesigner szakma rendkívül keresett és igény van a jó szakemberekre.

Saját magam bőrén is érzem ezt. Jómagam webdesign vállalkozást vezetek és már évek óta, folyamatosan tele vagyunk munkával. Egyszerre párhuzamosan 4-5 projekten dolgozunk, és bizony van olyan megrendelés, amit vissza kell utasítani, mert nincsen rá elegendő kapacitás. De a szakmabeli ismerőseim, szabadúszók, vállalkozók mind így vannak ezzel. Ezt onnan tudom, hogy egymásnak szoktunk átadni munkát, ha nincs rá kapacitásunk, de mostanában már mindenki fullon van megrendelésekkel.

Mit csinál a webdesigner?

Alapvetően azt mondhatnám, hogy weboldalakat készít : ) Azonban ez így önmagában kevésbé fedi le a valóságot. A webdesigner munkája rendkívül összetett. Nemcsak weboldalakat tervez és készít, hanem sokszor megkreálja az adott megrendelő teljes céges arculatát is, logót tervez, offline nyomdai anyagokat is készít. Sőt, otthon kell legyen az online marketing területén is, hogy az ügyfelének tervezett weboldal ne csak mutatós legyen, de vevőket is hozzon. A webdesigner – bár alapvetően kreatív beállítottságú – belekóstolhat a programkódokba is, mert mégiscsak ez a web alapja és erre is szükség lehet a design mellett.

Mennyit keres egy webdesigner?

A lehető legszélesebb skálán mozognak a webdesignerek munkadíjai. Általánosságban elmondható, hogy alkalmazottként 200-400ezer Ft/hó fizetést lehet kapni. Egy webdesigner vállalkozó azonban ennek a többszörösét is megkeresi, jellemzően egyetlen projekt díja mozog egyhavi fizetés árán. A vállalkozók jellemzően projektalapon dolgoznak, ami azt jelenti, hogy egy adott weboldalt egy fix munkadíjért készítenek el.

A weboldalkészítés díja nagyon eltérő. A szárnyukat próbálgató kezdők akár már 30-40ezer Ft-ért is készítenek weboldalt első megrendelőik számára, de az igazán profik ennek a többszörösét kérik. Természetesen ezek nagy általánosságban vett kalkulációk, ettől akár pozitív, akár negatív irányba is lehet, és van is eltérés.