7. Készüljünk elő a munkához!

Jellemzően sohasem „üres kézzel” ülünk le egy munkát elkészíteni, nem az üres monitorral szemezve állunk neki egy feladatnak.

Minden munkát rákészülés, anyaggyűjtés előz meg, hogy amikor eljön az alkotás ideje, legyen miből/mivel dolgozni.

Az anyaggyűjtés a következőkre terjed ki:

képi anyag

(fotók, stock fotók, rajzok, skiccek, illusztrációk)

betűk

(fontkészletek, betűcsaládok)

inspiráció

(ha szükséges...)

szerzői jogok ismerete

(licencek, felhasználási lehetőségek)

specifikus ismeretek

(információk az adott témával kapcsolatban, hogy rálátásod legyen/ráhangolódj)

A következőkben sorra vesszük az előkészületek teendőit és konkrét tippeket is adok, hogy honnan tudsz tuti és sokszor teljesen ingyenes, jogtiszta anyagokat begyűjteni.

KÉPEK GYŰJTÉSE

Az interneten sok helyről tudsz képeket letölteni, azonban nem mindegyik legális, tehát nem mindegyik jogtiszta forrásból származik. A képek, fotók, illusztrációk stb… szerzői jogvédelem alatt állhatnak. Ebben az esetben a letöltésük –csúnyán fogalmazva – lopásnak számít, ami nem túl üdvös sem számodra, sem a megrendelőd számára. Az ilyen kellemetlenségek elkerülése érdekében mindig ellenőrizd, hogy az ingyenesen letölthető anyagok valóban jogtiszták-e! Erről általában az adott képgyűjtemény vagy képügynökség oldalán találsz információt.

Másik lehetőségként biztosra is mehetsz, és vásárolhatsz ún. stock fotókat a képügynökségektől. Ez biztos, hogy legális, online előfizethetsz/kifizetheted a díjukat és számlát is kapsz.

BETŰK GYŰJTÉSE

Nagyszerű,

SOKFÉLEKÉPPEN

használható

Google

webfont.

Figyeljük meg, hogy az Open Sans betűkészlet többféle betűvastagsággal (a vékonytól kezdve a nagyon vastagig) rendelkezik, továbbá keskeny (condensed) verziója is van.

A tipográfia leckében már összegyűjtöttünk néhány információt a fontokról.

Személyes meglátásom szerint a legjobban felhasználható betűkészletek azok lesznek, melyek egy betűcsaládon belül tartalmaznak ún. normál, félkövér, kövér, vastag, dőlt stb… betűket is. Ezekkel nagyon klasszul lehet variálni és kiemeléseket létrehozni, szép, átlátható szedések kialakítására adnak lehetőséget.

Ha a betű vastagságával akarunk hatást elérni, legyünk bátrak, hiszen ez a kontraszt lényege!

Google webfontokat nemcsak letöltheted és különböző kép- vagy szövegszerkesztő programokban használhatod, hanem weboldalon való használatra is alkalmasak. Így biztosítható, hogy egy konkrét betűtípust arculati elemmé választva egységes legyen megrendelőnk online (weboldal) és offline (névjegykártya, szórólap stb…) arculata.

FIGYELEM!

Betűk letöltésekor is ellenőrizni kell a jogtiszta felhasználásra vonatkozó információkat!

INSPIRÁCIÓK GYŰJTÉSE

Ha nem jön könnyen az ihlet vagy egyáltalán nem érint meg a téma, ezért nehéz beleélned magadat, nyugodtan inspirálódj és meríts ötletet ún. inspirációs galériákból! A neten nagyon sok ilyen galériát találsz különböző témakörökben, melyek designerek munkáit mutatják be. 

Az inspirálódás nem egyenlő a lopással. Ötletet meríteni mások munkáiból és azt újragondolni a saját ízlésednek megfelelően – szabad. Azonban vigyázz, mert nagyon vékony a határvonal a lopás és az inspiráció között, ezért légy mindig figyelmes, és tedd bele a munkádba magadat, a saját stílusodat!