6. Gyakorlati feladat: Szerezz be betűket!

Betűkből sohasem lehet elég!

A webdesigner már-már megszállottan gyűjti a fontokat. És milyen jól teszi! Egy-egy ötletszerűen elmentett, „még jó lesz valamire” betűtípus lehetséges, hogy a következő munkád alapköve lesz.

#1

Böngéssz a következő weboldalakon, és bátran mentsd el a számodra szimpatikus fontkészleteket! Legalább 10-20 betűtípust válassz ki, hogy legyen egy kezdő egyedi betűkészleted.

#2

A Pinterest profilodban hozz létre egy „tipográfia” elnevezésű táblát és a Pinteresten/a neten jártadban-keltedben tűzködj fel minden olyan tipográfiai elrendezést, fontot, ami megtetszett. Ez remek inspiráció lesz majd számodra, ha egy konkrét munkán kell dolgoznod.

Ügyelj arra, hogy a kiválasztott fontkészlet biztosan tartalmazza a magyar hosszú ékezetes karaktereket is, mint például Ő, Ű, É, Á, Ó stb.

Ez a leggyorsabban onnan tudható meg, hogy az adott fontletöltő oldal ellenőrző sávjába (szövegelőnézet mező/ablak) begépeljük az “árvíztűrő tükörfúrógép” szót. Ez a szó az összes magyar ékezetes karaktert tartalmazza. Ha helyesen jelenik meg ez a szó az adott betűtípussal, akkor az adott betűkészlet tartalmazza az ékezetes karaktereket.

Egy kiválasztott és letöltött fontkészletet könnyebb telepíteni, mint gondolnád. : ) A betűtípusok telepítéséről cikket is írtunk a webdesigner blogunkon. Kövesd a leírást, és máris bármelyik programban használhatod az új fontkészletedet, legyen szó a Word szövegszerkesztőről vagy például a Photoshop grafikai programról.