4. Gyakorlati feladat: Készíts színpalettát!

Most megismerünk egy remek eszközt, ami nagy segítségünkre lesz a későbbiek során is, amikor egy megrendelőnek webdesignt, logót vagy bármi olyasmit kell terveznünk, ami színek használatát követeli meg. Kivételt ez alól talán csak a fekete-fehér újsághirdetés jelent. : )

Remek színpalettákat fogunk kreálni a www.colourlovers.com segítségével.

Az oktató videóban bemutatok mindent, amit tudni érdemes. Nézd meg, ismerkedj az eszközzel, majd végezd el a feladatokat!

Tekintsd meg a videót!

Színpaletta készítése fotó alapján

Ha a FROM A PHOTO lehetőséget választod, a Photocopa alkalmazás segítségével szeretnél fotóból színeket kinyerni, és ezekből összeállítani a palettát, akkor ehhez nem tudsz például a számítógépedről fotót feltölteni, hanem
# vagy a Photos fül alatt megadod az adott fotó URL-jét (nagyon fontos, hogy magának a képfájlnak az elérési útvonalát adjuk meg, mely .jpg-re vagy .png-re végződik, tehát pl.: https://weboldalcime.hu/wp-content/uploads/mintafoto.jpg, azaz nem elég annak a weboldalnak az URL-jét megadni, melyen megtalálható a fotó), illetve a Flickr-en keresel fotót,
# vagy a Gallery fül alatt választasz fotót

+TIPPEK: Felhőbe (pl. Dropbox) is feltölthető a fotó, és onnan kimásolható az URL címe. A OneDrive alkalmazás pedig a gépen lévő fotókról URL linket tud készíteni, mely szintén megadható a Photocopa-ban. 

Photocopa – színpaletta elmentése

Ha a FROM A PHOTO lehetőséget választod, a Photocopa alkalmazás segítségével fotó színeiből állítasz össze színpalettát, akkor miután összeállítottad a palettát, ne a “Save”, hanem a “Publish” gombra, azaz a színpaletta publikálására, közzétételére kattints. A megjelenő ablakban megadhatsz további információkat a színpalettáról (nem szükséges), majd kattints a Publish opcióra. Ezt követően menj a saját profilodba (jobb felső sarok/Profile), és ott megjelennek a saját színpalettáid.

További színpaletta-készítő oldal:

Egyszerű színpaletta készítése

A www.coolors.co oldalt megnyitva kattintsunk a „Start the generator!” gombra – ennek hatására a színpaletta-készítőhöz jutunk. 

Az alapértelmezetten 5 színből álló paletta adott színére navigálva különféle lehetőségek ikonjai jelennek meg (pl. szín eltávolítása, színkontraszt ellenőrzése, a szín árnyalatainak megtekintése, szín mentése, pozicionálása a színpalettán belül, hexakódjának másolása, szín rögzítése a színpalettán belül/rögzítés feloldása).

A szín nagybetűkkel gépelt hexakódjára kattintva megjelenik a színválasztó panel, melyen többféle módon is meg tudunk adni színt. “Picker/pipetta” módban tetszés szerint tudunk válogatni az árnyalatok között “a kis színes” (pipetta) ablakban. A kiválasztott szín hexakódja is látható, de ezen módosítani is tudunk, tehát ha ismerjük a kívánt szín hexakódját, akkor azt is meg tudjuk adni. A színválasztó panelen a “picker módon” kívül színmódok (pl. RGB) szerint is meg lehet adni az adott szín kódjait, értékeit, akár csúszkák segítségével is “belőve” ezeket, de akár az alapértelmezetten jelen lévő, fantázianevekkel ellátott színek közül is válogathatunk, ahogyan (a fiókunkba történő bejelentkezést követően) az általunk már mentett színek közül is. 

A panel jobb alsó sarkában található “pipetta” eszközzel a felületen jelen lévő színeket tudjuk “beolvasni”, tehát ha a jelenlegi szín helyére a felületen jelen lévő színek közül szeretnénk egy másik színt beállítani, akkor egyszerűen ezzel a “pipetta” eszközzel “be tudjuk olvasni” azt a színt, és ez a szín kerül az adott szín helyére. A szintén a panel jobb alsó sarkában található “másolás” ikonra kattintva pedig a szín hexakódját tudjuk másolni.

A hexakód alatti szín-névre kattintva pedig azon tudunk változtatni, hogy a szín “fantázianeve”, vagy például a CMYK színmódú értékei legyenek jelen a szín hexakódja alatt másodlagos információként. De itt tudjuk azt is megadni, hogy a színpalettában legyen fehér elválasztó a színek között, vagy ne. 

A színpaletta elkészítését követően a „View” menüpontra kattintva a színpalettánkban szereplő színek színmódok szerinti értékeit, kódjait tudjuk ellenőrizni. 

Az „Export” menüpontra kattintva többek között meg tudjuk osztani az elkészített színpalettánkat URL címét, le tudjuk menteni PDF/JPG formátumban, közzé tehetjük Facebookon, és egyéb lehetőségek közül is válogathatunk.

A „Save” menüpontra kattintva el tudjuk menteni a színpalettát – a mentéshez azonban fiókra/regisztrációra van szükség.

Színpaletta készítése fotó alapján

A menüsorban kattintsunk a fényképezőgép ikonra, vagyis a „Create palette from photo” lehetőségre.

A megjelenő ablakban ki tudjuk választani, hogy magunk töltjük fel a fotót, amelynek színeiből színpalettát készítünk, vagy URL címet adunk meg (a fotó elérési útvonalát), esetleg a számítógépünk kamerájával készített fotóval szeretnénk dolgozni, vagy stock fotót választunk (az Unplash fotóletöltő oldal fotói közül válogathatunk).

feltöltött fotó alapján

Ha saját, általunk feltöltött fotó alapján készítenénk színpalettát, kattintsunk az „Upload” lehetőségre, és „Browse or drop image” opcióra kattintva töltsük fel az adott fotót a számítógépünkről. A fotó betöltését követően a fotó alatt megjelenik egy, a fotó színeiből automatikusan legenerálódott színpaletta.

Természetesen arra is van lehetőség, hogy az oldal által generált színpalettát alkotó színeket módosítsuk, megváltoztassuk. A palettán egy kis “pötty” jelzi az éppen „aktív” színt, e helyett az új színt a fotón található „pipettával”, a kör alakzatot mozgatva tudjuk felvenni. Ha kiválasztottuk a megfelelő színt, akkor kattintsunk át a színpalettában található következő színre, és válasszuk ki a tetszőleges új színt a fotón, és így tovább.

A színpaletta alatt található „csúszkát” mozgatva az oldal által generált további színpaletták közül is választhatunk, melyek színei szintén tetszés szerint módosíthatók. A – és a + gombokkal pedig a paletta színeinek a számát tudjuk szabályozni, színeket adhatunk hozzá és vehetünk el a színpalettából. Összesen minimum 2, maximum 10 színt tartalmazó színpaletta készítésére van lehetőség.

Ha elkészült a színpalettánk, akkor a panel jobb felső részén található „Next” feliratra kattintsunk, és válasszuk ki, hogy hogyan szeretnénk menteni a színpalettánkat – itt is az egyszerű színpaletta készítésének mentése során bemutatott lehetőségek közül tudunk választani, annyi kiegészítéssel, hogy a fotó alapján készített színpalettánkat az egyszerű színpaletta készítése során használt generátorban is meg tudjuk nyitni, továbbá kollázst is készíthetünk, amely a fotót és a belőle „kinyert” színeket tartalmazza.

weboldalra/felhőbe feltöltött fotó alapján

Ha egy weboldalon/felhőben található fotó alapján szeretnénk színpalettát alkotni, akkor kattintsunk az „URL” opcióra, és a mezőben adjuk meg a fotó URL címét, hivatkozását, elérési útvonalát. Fontos, hogy olyan hivatkozást kell megadnunk, amely .jpg vagy .png-re végződik, tehát pl.: weboldalcime.hu/wp-content/uploads/mintafoto.jpg

Ebben az esetben is ugyanúgy tudjuk elkészíteni és menteni a színpalettát, ahogyan a feltöltött fotó alapján készített paletta esetében.

stock fotó alapján

Ha a színpaletta elkészítéséhez az oldal által kínált fotók közül szeretnénk választani, akkor kattintsunk a „Stock” lehetőségre, és a megjelenő fotók közül (az Unplash fotóletöltő oldal fotói közül válogathatunk) válasszuk ki a tetszőleges fotót és a színei alapján készítsük el a palettát.

Ebben az esetben is ugyanúgy tudjuk elkészíteni és menteni a színpalettát, ahogyan a feltöltött fotó alapján készített paletta esetében.

#1

Készíts egy színpalettát képzeletbeli megrendelőnknek, a „Happy Day” életmód magazinnak. Éld bele magad a témába, képzeld el, hogy az életmód magazin az egészségről, a fittségről, a testi-lelki egyensúlyról szól, és ehhez válogass színeket!

#2

Keress az interneten egy szimpatikus képet, melyen játékok és gyerekek vannak. Kreálj színpalettát a játékos gyermekek stílusában. Gondolj arra, milyen vidám, önfeledt és boldog egy játékos gyermek. Így válogass színeket!