5. Tervezés a betűkkel: tipográfia

A színek csak a kezdet volt. Újabb izgalmaknak nézünk elébe! 

Az egyik kedvenc témám a tipográfia. Nem kell definíciókat ismerned ahhoz, hogy tudd: a tipográfia az a csodálatos tudomány/művészeti ág, ami segíti az információ közlését és megértését a betűk és képek összhangja által. Gyönyörű tipografált elrendezések és grafikák hozhatók létre egy kis fantáziával.

Közben persze számos írott és íratlan tipográfiai törvényszerűségre kell odafigyelnünk, de erről majd bővebben a webdesign tanfolyam során tanulunk.

A tipográfia eszközeit használjuk arra, hogy az olvasó figyelmét mondanivalónk lényegére tereljük, koncentráljuk. Megértessük és elmélyítsük a fontosnak tartott kulcsszavakat. Közvetítsük minél jobban az általunk kifejteni kívánt mondanivaló szerkezetét, elemeit. Ehhez grafikai, tipográfiai elemeket használhatunk.

A tipográfia alapvető céljai

felkelti a figyelmet
értéket ad
javítja az olvashatóságot
egyszerűsít
kiemeli a fontos részeket
rendszerez
egységet teremt
részekre tagol

* Nem, ez nem egy latin szállóige. : ) A „lorem ipsum” ún. helykitöltő szöveg, a webdesignerek bevett módszere arra, hogy ezzel töltsék ki és dizájnolják a rendelkezésre álló helyet a kész, végleges tartalmak hiányában. Ha jól olvasható (pl. magyar nyelvű, értelmes) szöveget illesztenénk be, az zavarná az olvasót, miközben a szöveg elrendezését nézi. Egyszerű szövegkimásolással innen tudsz „lorem ipsum”-ot beszerezni: www.lipsum.com/feed/html

A tipográfia építőelemei

típus, méret, betűköz, különleges karakter

igazítás, sorkizárt szedés, kiemelés, szóköz

behúzás, bekezdés, soregyen, sorköz

címsor, szimmetrikus/
aszimmetrikus rendezés

vonal, iniciálé, ikon, szimbólum

fotó, grafikai alkotás, műszaki ábra

Betűkeverés

A betűkeverésnek számos szabályszerűségét fogjuk megtanulni a Profi Otthoni Webdesign Tanfolyamon, sok-sok példán és gyakorló feladaton keresztül. 

Azonban az egyik leglényegesebb a „talpasat a talpatlannal” szabály, mely szerint az ún. talpas betűk keverhetők a talpatlan fontokkal (a betűk más néven fontok). Írott, kézírásos és ún. kalligrafikus (szépírás) betűtípussal mindegyik keverhető, de a három együtt már soknak hat.

Kivételt ez alól természetesen képezhetnek egyes munkák, főleg a legújabb trendek szerint, hiszen a tipográfiai alkotások, érdekes betűkeverések igen népszerűek. De általánosságban véve ez a szabály még ma is megállja a helyét, tehát ne használjunk túl sokféle vagy éppen több különböző, de ugyanabba a kategóriába (pl. két kézírásos betűtípus) tartozó betűtípust egy munkán belül!

komoly talpas

Ez egy talpas (serif) betűtípus, jól látható a talpa. A talpas betűtípusok alapvetően tradicionálisak, elegáns stílusúak. Elsősorban nyomtatott anyagokhoz használjuk őket.

modern talpatlan

Ez egy talpatlan (sans serif) betűtípus, a betűknek nincs talpuk. A talpatlan betűtípusok inkább modernebb fontok, letisztultak, többféle vastagságúak.

gyermeki kézírásos

Ahogy Te vagy én, vagy akár egy kisiskolás gyermek ír manapság. Nem rajzolt, nem nagy gonddal formált karakterek, hanem szimpla kézírás hatását keltik.

elegáns szépírás

Míves kézírásra, szépírásra emlékeztető betűk. Nemcsak kézírásjellegűek, hanem van bennük valami kifinomult, elegáns, művészi és arisztokratikus.

Klassz tipográfiai elrendezésekért látogass el a www.myfonts.com weboldalra. Ötletes, igényes, sokszor ingyenes és jogtiszta betűforrás.

További betűkeverési szabályokkal, hasznos tippekkel és trükkökkel pedig a webdesign tanfolyamon ismerkedhetsz meg. : )