8. 3 instant tipp – Miből lehet pénzed?

Ha a szakma – szó szerint – a kezedben lesz, nem lehet kérdés, hogy hogyan csinálj pénzt és hogyan élj meg belőle!
Nem a sült galambot kell várni, vagy azt, hogy ölbe tett kézzel ülve majd Rád talál az égbekiáltó lehetőség, hanem tevékenykedni kell, tenni a dolgod, észrevehetőnek lenni, mert valójában csakis így fogsz egyre jobb lehetőségeket találni.

TIPP #1

Grafikák és weboldalak eladásra

Ha éppen nincs konkrét megrendelőd, készíthetsz grafikákat és weboldalakat azért, hogy eladd őket.

Grafikákat például sokféle témakörben árulhatsz a stock fotós oldalakon, természetesen ezért a webhelynek díjat kell fizetni. Vagy ha kedvet érzel hozzá, nyithatsz online pólóboltot a saját tervezésű pólóidból, például a www.polomania.hu vagy a www.onlinepolo.hu oldalakhoz hasonlóan.

Extrém vállalkozás: kutyaruhák dizájnolására is vállalkozhatsz, ami jelenleg még nem annyira betöltött piaci rés idehaza. Képzeld, ha rákapnak az ölebek… : )

Ha pedig elkészítesz és esetleg fel is futtatsz egy weboldalt, ami szóljon akár a kedvelt hobbidról vagy egy népszerű, keresett témáról, szép kis summát kaphatsz érte. Több magyar website is van, ahol honlapok eladásával foglalkoznak. Keress rá a Google-ben!

Szeretném érzékeltetni, hogy ebben a szakmában nem csak konkrét megrendelőnek dolgozhatsz, hiszen kincset ér a két kezed, és vétek lenne addig is nem használni, amíg egy valódi megrendelésre várakozol.

TIPP #2

Kreatív pályázatok

Több külföldi és magyar weboldal is létrejött már azzal a céllal, hogy kreatív szakembereknek, grafikusoknak, webdesignereknek pályázatokat írjanak ki. Ezek rendszerint fizetős pályázatok, méghozzá sokszor nem is kis pénzért lehet ringbe szállni. Egy-egy ilyen pályázati kiírás működési elve: van ugyebár a megrendelő, akinek szüksége van X munkára. Ezért cserébe Y összeget kínál. Ezt kiírják pályázatra, és a legjobb pályázó zsebeli be a díjat.

Jó tanácsok, ha pályázol:

# Olyan kiírást pályázz meg, ami valóban megéri Neked, és abba aztán adj bele apait-anyait! Ímmel-ámmal készített, összecsapott műveket felesleges is beadnod, úgysem arathatsz sikert a gyorsan összedobott munkával.

# Jól olvasd el a kiírást és igyekezz maximálisan megfelelni a megrendelő által leírtaknak. Ha valami nem világos, kérdezz!

# Alkotás közben éld bele magad a megrendelő céljaiba, amit a Te munkád által kíván elérni.

# Maximálisan igényes munkát adj be, hiszen ez minősít Téged, és úgyis azt választják, aki a legjobban, legigényesebben kidolgozta a témát.

Hol lehet pályázni?
www.kreanod.hu

Nem egy Kreanod-os kreatív pályázatot nyertek meg már hallgatóim, és rendre kitűnő munkákkal pályáznak. : )

TIPP #3

Segítség, nincs elég referenciám!

Ez a módszer nem közvetlenül, hanem inkább közvetve fog megtérülni számodra. Kezdőknek gyakran problémát okoz, hogy még nem rendelkeznek elég referenciamunkával, és ebből kifolyólag nem veszik őket annyira komolyan.

Menj elébe a dolgoknak, és ha ráérős időd akad, tervezz képzeletbeli megrendelőknek logót, webdesignt, plakátot stb… Ismersz olyan céget, akiknek csapnivaló a logójuk vagy a weboldaluk? Készíts nekik újat, és aztán ajánld fel kedvezményesen megvételre. Légy élelmes és talpraesett! : )