A következő tanfolyam indul

2019. szeptember 19.

Ezeket a hibákat kerüld el, ha képeket helyezel el a weboldalon!

„Egy kép többet ér ezer szónál” – egy cég esetében ezt úgy is megfogalmazhatnánk, hogy egy jó fotó több megrendelést és bevételt hoz. 🙂

Akár weboldalon, akár nyomtatott hirdetésekben szerepelnek a képek, vonzzák és megragadják a vásárlók figyelmét, akik általában jobban is emlékeznek ezekre a vizuális elemekre, mint a szöveges tartalmakra. Egy-egy jó minőségű, részletgazdag termékfotó képes hatást gyakorolni, érzelmeket kiváltani, és így befolyásolni a vásárlási döntéseket.

Összegyűjtöttük azokat a hibákat, amelyeket gyakran ejtünk, ha képeket, fotókat, illusztrációkat helyezünk el online felületeken. Kerüljük őket! 🙂

Nem optimalizáljuk webre a fotókat, illusztrációkat. A teljes képméretet a fotó tényleges mérete (pl. kilobyte) és felbontása (pl. 600×800 pixel) határozza meg. Ezek között kell megtalálnunk egy arany középutat, ugyanis ha a képfájl mérete túl nagy, akkor az oldal betöltődése lesz lassú, viszont a kis felbontású, tehát rossz minőségű képek jelentősen rontják a vizuális élményt.

Például a Photoshop-ban a JPG képfájlunkat webre optimalizált formában is elmenthetjük a Fájl – „Mentés webre”/„Save For Web & Devices” opcióra kattintva. Mi magunk állíthatjuk be, hogy gyenge, közepes vagy maximális minőségű legyen a fotó, csúszka mozgatásával finomhangolhatjuk is a minőségét, majd megtekinthetjük a különböző változatokat. Láthatjuk a minőség értékét (pl. 50%-os), a képméretet és a kép betöltődési idejét, végül elmenthetjük a számunkra szükséges változatot.

2

Nem megfelelő felbontású képekkel dolgozunk. Online felületeken legalább 72 ppi (pixel per inch = képelem/pixel per hüvelyk)* felbontású fotókat kell elhelyeznünk, és a képernyők többségére elegendőek a maximum 120 ppi felbontású fotók. Továbbá fontos, hogy például egy 50×50 pixeles képet ne akarjunk rátenni egy 500×500 pixeles területre, mert ez a fotó torzulásához, minőségi romlásához vezet.

*Sok programban és helyen dpi-ben, azaz pont per hüvelyk-ben adják meg a felbontást. Ezt a mértékegységet is nyugodtan használhatjuk.

Nem megfelelő méretű fotókkal dolgozunk. Weboldalakra lehetőség szerint kb. 100-150 KB méretű fotókat töltsünk fel, hiszen ez még ideális méretnek számít, az ilyen méretű fotók nem akadályozzák a weboldal gyors betöltődését.

Nem helyesen vágjuk meg a fotókat. Vágással amellett, hogy kicsinyíthetünk a képek méretén, koordinálhatjuk is a fotó fókuszpontját, azt a figyelem középpontjába helyezhetjük. Arra viszont ügyeljünk, hogy a fotó lényegi része lehetőleg valamelyik aranymetszeti pontba essen, azaz  ha 3, 5, 8 arányszámok szerint képzeletbeli vonalakkal feldaraboljuk a képet, akkor azok találkozásához, az aranymetszeti ponthoz kerüljön a központi rész. Mindig nagy felbontású fotót válasszunk, így a vágások hatására nem romlik a kép minősége.

3

Nem arányosan méretezzük át a képeket. A weboldalakon meghatározott méretű helyekre kerülhetnek a fotók, ezért nagyon fontos, hogy ennek a területnek megfelelő szélességű és magasságú, illetve arányú képeket illesszünk be, ellenkező esetben a fotók torzulhatnak. Néhány platform saját maga csökkenti/növeli a feltöltött fotók méretét, de célszerű nekünk már eleve az ajánlott méretben feltölteni a fotókat. Például a Photoshop-ban a képméret beállításoknál az „Oldalarány megtartása” opcióra kattintva arányosan tudjuk átméretezni a képeket, így arányszámítással sem kell bajlódnunk. 🙂

Nem jó formátumban mentjük le a képeket. A Webdesign Tanfolyamon is megismerkedünk a különböző fájlokkal, azok tulajdonságaival, de most itt is felsoroljuk azokat a képfájl-típusokat, amelyek alkalmasak a webre. JPG: részletgazdag, színes illusztrációkhoz, grafikákhoz ajánlott, képet és szöveget egyaránt tartalmazó tartalomhoz nem. PNG: grafikákhoz, logókhoz, ábrákhoz, szöveget, éles vonalakat tartalmazó grafikákhoz ajánlott, tömörítés esetén nem veszít a minőségéből. GIF: kifejezetten animációkhoz, valamint nagyon egyszerű, kis méretű, kevésbé színes grafikákhoz ajánlott, fotókhoz egyáltalán nem. SVG: vektoros formátum, minőségromlás nélkül nagyítható az adott grafika, ábra. PDF: megőrzi az adott fájl eredeti tartalmát és megjelenését, egész dokumentumok (pl. e-book) megjelenítésére alkalmas.

Nem megfelelő színbeállításokat alkalmazunk. Webre szánt munkáinkat, legyen az egy JPG formátumú illusztráció vagy egy PDF e-book, a webes használathoz ajánlott RGB színmódban készítsük el.

4

Nem egyedi stock fotókat használunk. Sok azonos stock fotó kering az interneten, és természetesen mások weboldalán, sokadik használójukként mi már ne álljunk be a sorba. 🙂 Ha nincs lehetőségünk saját fotókkal dolgozni, akkor legalább ne az első találati oldalról válasszunk képeket, igyekezzünk egyedi stock fotókat keresni. Sok ingyenes képlelőhely áll a rendelkezésünkre, ezek listáját korábbi bejegyzésünkben már összegyűjtöttük.

Nem adunk képleírásokat. A képfájlokat mindig nevezzük el releváns kulcsszavak, rövid, néhány szavas leírások segítségével. Weboldalra való feltöltésükkor ezek az elnevezések alt tagként (alternatív szövegként) funkcionálnak, amelyek jelentősen hozzájárulnak a keresőoptimalizáláshoz, továbbá ha valami miatt nem töltődne be az adott fotó a weboldalon, akkor ez a leírás megjelenik, tehát látható, hogy milyen illusztráció lenne ott, valamint ezeket az alternatív szövegeket használják a vakok és gyengénlátóknak szánt hangalapú böngészők.

5

+ Nem jól van beállítva monitorunk fényereje. Ha a képernyőnk pontatlanul jeleníteni meg a munkáink színeit, akkor nem ugyanazokat a színárnyalatokat látjuk, mint ami mások képernyőjén megjelenik. Helyes beállításokkal ezt is orvosolhatjuk.

 

Ugyan hosszúra nyúlt a bejegyzés, de reméljük, hogy annál hasznosabbnak találod, és Te is elkerülöd ezeket a hibákat! 🙂

Hozzászólások

 • Andrea Tokodi

  Sziasztok!

  A monitor fényerejével kapcsolatban mi a helyes beállítás? Erre van egy standard beállítás esetleg, vagy ez nem mindenkinek relatív, hogy mit bír a szeme? (pl. laptopom előző tulajdonosa a maximális fényerőn dolgozott, nekem az túlzottan bántotta a szememet, a színek is túl élénkek voltak, ezért én lejjebb vettem a százalékot a fényerőn, a nekem optimálisra. De ez problémát jelenthet esetleg egy munkánál?)

  • Webdesignsuli Oktató

   Szia Andi!

   Tényleg Neked kell megtapasztalnod, hogy számodra mi az ideális fényerő.
   Színek, árnyalatok kapcsán lehet eltérés az eltérő fényerő miatt, tehát Te X árnyalatú színt látsz Y fényerejű monitoron, míg egy másik fényerejű monitoron Z árnyalatúnak látszik ugyanez a szín.
   Azonban valószínűleg Te sem dolgozol túl erős vagy túl alacsony fényerejű monitor előtt, tehát a színekkel sem fogsz “mellélőni”.

   Üdv,
   Bianka