Flat lay – dolgozz lapos fotókkal!

Bejegyzésünkben egy manapság igen trendi fotózási technikát járunk körül. Nem vagy profi fotós? Sebaj! Olyan kreatív megoldást mutatunk be, melyet designerként, webdesignerként is Te is jól tudsz használni a munkáidban.

    

Mit is takar a flat lay kifejezés?

         

Mutatunk egy példát, így rögtön rájössz, hogy miről is van szó:

1

 Flat lay = az Instagram hatására született meg az elnevezés, manapság virágkorát éli ez a fotózási technika. Egy egyszerű alapon esztétikusan elhelyezzük a fotózni kívánt kellékeinket, majd megörökítjük őket. Fontos a háttér, a fények és az igényes kivitelezés, hiszen ettől lesz tökéletes a kompozíció.

 

   

      

A flat lay stílusú fotók igazából bármilyen témának jól áll(hat)nak. A legütősebb példákat talán az életstílussal, életmóddal kapcsolatos témák (pl. divat, szépségipar, design, gasztronómia) területén találjuk, de akár stílusok, hangulatok, évszakok, ünnepek is megjeleníthetőek, kifejezhetőek megfelelő tárgyakkal, kellékekkel flat lay fotókon.

      

2

       

3

          

5

          

6

           

7

            

8

    

       

A flat lay fotózás lényege tehát az, hogy egy egyszerű alapra helyezzük a fotózni kívánt, az adott témát leginkább kifejező, illetve az adott stílushoz leginkább passzoló tárgyakat, kellékeket, kiegészítőket, majd addig-addig rendezgetjük, ide-oda rakosgatjuk őket, „stylingoljuk” őket, elveszünk belőlük-hozzájuk adunk, játszadozunk, kísérletezgetünk velük, amíg az elképzeléseinknek megfelelő beállítást, összképet kapjuk, amely már alkalmas a megörökítésre.

       

9

  

      

Ugyan beállított fotókról van szó, bizonyos témák esetén ez a „merevség” fontos is (pl. termékfotók), de alapvetően az életszerűségre törekszünk a flat lay fotókon. Ezt a hatást azzal tudjuk leginkább elérni, hogy szó szerint használatban lévő tárgyakat is megjelenítünk a fotón (pl. kibontott szalag, félig megevett sütemény, stb).

  

10

        

13

         

14_1

           

15

  

       


    

Grafikai munkákban, kiadványokban és természetesen weboldalon is bátran használj flat lay fotókat!

Ezekkel remekül feldobhatjuk, igazán ütős megjelenést adhatunk stílusos design munkáinknak.

      

Hallgatóink is bátran alkalmaznak flat lay fotókat a weboldalukon:

       

    

         

Nem titok, hogy a Varázslatos weboldalak könyvünkben is feltűnnek flat lay fotók.

       

oldalpar-mockupok1

        

A flat lay fotók titka:

    

Egyszerű, letisztult háttér

A fehér szín a flat lay fotók esetében is Jolly Joker. Az egyszerű, letisztult, fehér háttéren nemcsak a tárgyak vagy az adott stílus tud tökéletesen érvényesülni, de a flat lay koncepciót is ez tudja igazán erősíteni. A háttér lehet egy műanyag- vagy egy falap, de lehet fehér vászon, csempe, vagy éppen fehér kartondoboz, papírlap, sőt még márvány is. De dolgozhatunk akár egyszínű, sőt sötét háttéren is – a lényeg, hogy az adott tárgyak jól érvényesüljenek rajta. Fontos továbbá, hogy a háttér kellően nagy legyen, hogy minden tervezett tárgy ráférjen.

     

16

         

Processed with VSCOcam with e1 preset

        

19

      

     

Kifejező alapanyagok

Az adott témát jól prezentáló, az adott stílust/hangulatot jól kifejező tárgyakat, kiegészítőket kell összeválogatnod egy-egy fotóhoz. Akár ezeket a kérdéseket is felteheted a gyűjtögetés előtt, az alapanyagok kiválasztása előtt: Mit szeretnél, hogy közvetítsen az adott vállalkozás/márka/brand? Milyen a stílusod? Mi teszi egyedivé például a blogodat (ha éppen blogger vagy)? Milyen stílus, színek vagy éppen textúrák jelennek meg a vállalkozás weboldalán?

Ezek az információk segítenek abban, hogy el tudd dönteni, hogy mit szeretnél megjeleníteni a flat lay fotókon, illetve milyen tartalmú flat lay fotókat kell keresned az adott munkához (pl. fotóletöltő oldalról).

        

21

       

20

           

22

           

23

            

24

  

     

Személyes jelenlét

A kar, a kéz, a kézfej (esetleg láb, lábfej) megjelenése igazán élettel telivé teszi a flat lay fotókat. A kezek megjelenése igazán figyelemfelkeltő tud lenni, és a fotót szemlélő figyelmének terelésében segítenek, a központi elemet ki tudják emelni, illetve rá tudják irányítani a szemlélő figyelmét. Továbbá mivel élettel telivé teszik a fotót, így sokkal személyesebb, közvetlenebb kapcsolatot alakítanak ki a fotót szemlélő és a fotó tulajdonosa/készítője (pl. blogger, weboldal tulajdonosa) között.

     

14

             

15_1

    

    

Ha Te magad esnél neki flat lay fotók készítésének, akkor az alapanyagok és a kreativitás mellett még ezekre is szükséged lesz:
  • padló vagy asztal mint alap
  • szék vagy létra mint magasítás
  • természetes fényviszonyok
  • állvány (esetleg távirányító), illetve nyugodt kezek a fényképezőgép megtartásához
  • az esetleges utómunkálatokhoz képszerkesztő program (Photoshop) és retusálási technikák (ezt a DesignAkadémián megtanulhatod! : )) – pl. fényerő, expozíció, telítettség, vágás – a flat lay fotók egyik titka, hogy világosak, élesek, tökéletes minőségűek

       

flat_lay_fotozas

 

     

TIPP1

Feliratozd!

A tárgyak között üresen hagyott, fehér tereket is jól ki tudjuk használni, például szöveges tartalmak megjelenítésére, ha fontos, hogy a fotó feliratozva is legyen (pl. blogbejegyzés címe, termékalbum megnevezése, idézet) Az ilyen típusú flat lay fotók jellemzően úgy épülnek fel, hogy a háttér négy oldalára kerülnek a tárgyak, vagyis egy képzeletbeli központi tárgy köré rendeződnek, vagy csak a fotó egyik oldalára kerülnek a tárgyak. Ennek a képzeletbeli tárgynak a „hűlt” helyét tudjuk kihasználni, szöveges tartalmakkal megtölteni. Ezek esetében is fontos az egyszerűség, a „kevesebb több” elvének betartása, tehát csak egy-egy címsort helyezzünk itt el, és ne tömény szövegeket zsúfoljunk be.

    

TIPP2

Inspirálódj!

Az Instagramon és a Pinteresten rengeteg inspiráló példát találsz. Természetesen nem másolni kell őket, de inspirációként nyugodtan szemügyre veheted őket, és ezek alapján átgondolhatod, hogy a saját témádból, az általad alkalmazott tárgyakból mit tudsz kihozni flat lay fotón.

   

   


    

Fotók forrása: Pinterest

 

Hozzászólás írása

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

A felhasználói élmény fokozásra ún. cookie-kat használunk. Reméljük, nem gond számodra, ha mégis, kattints a további infó gombra.
OK, üzenet bezárása