Grafikai trendek – 2022

Az új év grafikai trendjeit járjuk körbe – ízelítőként, hiszen igazán széles a paletta, ha grafikai trendekről van szó. A 2022-es év újdonságait is mutatjuk.

Általánosságban elmondható, hogy mindig vannak olyan grafikai trendek, melyek szinte állandó szereplők, évről-évre visszaköszönnek, továbbá sokszor van visszanyúlás korábbi grafikai trendekhez, melyeket a tervezők, grafikusok új köntösben keltenek életre, és természetesen új trendekből sincs hiány a grafikai alkotások területén.  

Lássuk 2022 grafikai trendjeit!

Míg a tavalyi grafikai trendekben a tompább, a visszafogottabb színek, az „elcsendesedő” paletták, a homályossá, piszkossá, elmosottabbakká váló színátmenetek voltak meghatározók, addig az új évben a cukorkaszínek kerülnek főszerepbe a grafikai munkákban. Élénk, merész árnyalataikkal kiemelkednek, felkeltik a figyelmet, ugyanakkor barátságos benyomást keltenek.

A geometriai alakzatok régóta terítéken vannak a grafikai tervezés területen is, de ezeket most felváltják a sokkal szabálytalanabb formák, mint például a szintén a geometriából gyökerező folyékony, háromdimenziós, a mozgás érzetét keltő, „zajos”, rendezetlen minták, alakzatok, valamint a firkák, a kacskaringós rajzok, illusztrációk.

A háromdimenzió évek óta nagy népszerűségnek örvend a grafikai trendek között is. A 3D tervezés továbbra is megmarad, elmossa a digitális és a fizikai világ közötti határokat, és a 3D-s alakzatokat sokszor kombinálják 2D-s alakzatokkal.   

Az olyan hagyományos alapanyag, mint például a papír is feltűnik a grafikai munkákban. A kivágott, kollázsszerűen egymásra halmozott papírrétegek életre kelnek a nyomdai anyagokon (pl. névjegyen, csomagoláson), de a digitális alkotásokban is működőképesek.

Szintén az újdonság erejével hatnak azok a grafikai munkák, melyek a másolt, elcsúszott, tökéletlen, tintafoltos, egyenetlen színű nyomatokat idézik fel. A valódi nyomathatásokat digitálisan újraalkotják.

A 2021-es vizuális illúziók után szintén a közönség figyelméért versengenek a tömör, egymásra halmozott illusztrációk, grafikai elemek, a kis „puzzle-darabok”, melyekből összeáll a nagy egész, sokféle stílust ötvözve.

2021-ben az aranyozott dizájn hódított: A letisztult, minimál stílusú grafikai alkotásokban az aranyozott design csillant fel, a fényűző, drága, luxus érzetet keltő aranyat egyéb anyagokkal, textúrákkal is kombinálták, feltűnő kontrasztba állították őket egymással, igazán izgalmas összképet és jelentést adva ezzel az adott munkának. 2022-ben az arany csillogás után az üveg és a kristály hatások felé tolódik el a trend. Ezek a hatások, az átlátszó felületek valósághűen, főként háromdimenzióban jutnak szerephez, és sok esetben más trendeket egészítenek ki, mint például a holografikus designt. : )

A holografikus stílus az elmúlt időszakban utat tört magának a különféle termékeken (pl. írószerek) és a divattervezésben is, és most már a grafikai tervezés területén is, és természetesen a webes világban, az alkalmazások világában is. (A holográfia a fény hullámtermészetén alapuló olyan képrögzítő eljárás, amellyel a tárgy struktúrájáról tökéletes térhatású, vagyis háromdimenziós kép hozható létre.) A hologafikus dizájn igazán futurisztikusnak hat a magasfényű árnyalataival, a többdimenziós pasztell színeivel (highlight), és ez a dizájn még a statikus képeken is képes a mozgás hatását kelteni.

A „művészi káosszal”, az élénk színekkel, a szabálytalan formákkal, az izgő-mozgó elemekkel, a formabontó dizájnnal sokszor kerül szembe a szintén népszerűségnek örvendő art deco design a grafikai munkákban, a maga letisztult, de erőteljes vonalaival, egyszerűségével, elegáns geometriájával, szimmetrikus elrendezéseivel.

A webdesign trendeken kívül a grafikai design trendekben is történik nosztalgikus visszanyúlás a 80-as/90-es évek jól ismert stílusaihoz. Egy kis retro neonszínekkel, egy kis memphis design a maga jellegzetes formáival.

A grafikai stílusok színpadán fellép a játékos, kerekded formákat felvonultató „bubble”, azaz buborék design is. A kör alakú formák barátságosságot, könnyedséget, vidámságot közvetítenek, ugyanakkor a buborékokat már megnyújtják, még színesebbé, még figyelemkeltőbbé teszik őket.

A koptatott (grunge) stílus is fel-feltűnik a grafikai munkákban. „Rücskös” hatású textúrák, tintanyomok, foltok, szakadások, tépések, firkák elevenednek meg – egyfajta „lázadás” a digitális világ letisztultságával szemben.

Ahogyan a 2022-es webdesign trendekben is jelen van az „antidesign szelleme”, úgy ez a grafikai design trendekben is felüti a fejét: a szabályok követését azok teljes felrúgása követi. Aszimmetria, ellentétes színek, zsúfoltság, volumenes tipográfia. A tervezők nemcsak a weboldalakon, hanem a grafikai munkákban is lerombolják az eddigi bevett tervezési gyakorlatokat, eltűntetik a hierarchiát, a precíz, pontos tervezést, mindent kaotikussá tesznek, szándékosan “csúnyává” teszik a munkák dizájnját.

Mit szólsz a 2022-es grafikai trendekhez?


Források:

graphicmama

99designs

Hozzászólás írása

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.