Hallgatónk bemutatja: leveles-betűs grafika készítése

Rendhagyó bejegyzéssel készültünk, ugyanis ezúttal egyik hallgatónk írását, útmutatóját „tolmácsoljuk”. Krusper Szilvi hallgatónk egy izgalmas design poszter elkészítését mutatja be Nektek.

      

Szilvi nyerte meg a hallgatóinknak meghirdetett egyik legutóbbi kreatív feladatot, mely során a résztvevőknek egy őszi design posztert kellett készíteniük.  Az ütős, egyedi technikákra, megoldásokra voltunk kíváncsiak, és nem hiányozhatott a munkáról egy őszhöz kapcsolódó felirat sem.

    

Sok ügyes munka érkezett, azonban kis zsűrink tetszését Szilvi design posztere nyerte el leginkább

      

Krusper_Szilvi (3)-

  

      

Már a verseny során is sokan érdeklődtek Szilvitől, hogy hogyan, milyen technikával készítette ezt a munkát, nem mellesleg végül ez a design poszter volt a befutó, így megkértük Szilvit, hogy írja le, mutassa be nekünk a munkafolyamat lépéseit. Szilvi készséggel tett ennek eleget : )

     

Sziasztok!

Örülök, hogy ennyire népszerű lett a faleveles grafikám, ezért most megosztom Veletek az általam használt technikát lépésről-lépésre. Hozzáteszem, szerintem ezt többféle módszerrel el lehet készíteni, de nekem ez tűnt a legegyszerűbbnek.

      

    

Első lépésként megnyitom a kiválasztott (pl. levelekből, virágokból, növényekből álló) fotót, majd fölötte létrehozok egy szövegréteget tetszőleges szöveggel (szabadon választott betűtípussal szedve), majd ez után egy másik külön rétegre egy kitöltés nélküli, csak körvonallal rendelkező téglalapot (ez lesz a keret).

Kattints a fotókra, hogy nagyobb méretben is meg tudd őket tekinteni!

          

1

  

      

Nagyon fontos, hogy a szöveg rétegét és a téglalap rétegét is külön-külön raszterizálni kell (jobbklikk az adott rétegre, majd a Szöveg-, illetve a Réteg raszterizálása lehetőség választása).

       

2

     

3

 

      

Azért, hogy jobban lássam, hogy mi van pontosan a szöveg és a keret alatt, ezért ezek rétegeinek az opacitását (fedettségét) ideiglenesen alacsonyabbra veszem.

     

4

 

   

A szöveg rétegén állok, majd kiválasztom a Radír eszközt, és azokat a kép-, azaz betűrészleteket törlöm, amelyek alatt olyan levelek vannak, amik a fotón egyébként is az előtérben helyezkednek el, ill. amik szeretném, hogy majd „fedjék el” a betűket és a keretet, itt-ott érjenek rá a betűkre, a keretre.

         

5

         

6

       

7

  

8

 

    

Ezeket a radírozásokat az előbb ismertetett módon a keret esetében is elvégzem. Hogy mit és hogyan érdemes radírozni, ez általában a választott kép adottságaitól függ, de szabadon lehet vele kísérletezni.

     

9

         

10

       

11

 

     

Végül a szöveg és a keret rétegeinek opacitás értékét ismét visszaállítom 100%-ra, és már készen is vagyok, a végeredmény pedig magáért beszél : )

      

12

   

Leveles grafika

   

 

+1 tipp: ha olyan fotót választok, amin az előtérben homályos/ködös részlet van, a radír fedettségét veszem alacsonyabbra.

 

    


  

Jó munkát kívánok! : )

Krusper Szilvi

  

Hozzászólás írása

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.