A következő tanfolyam indul

2019. december 12.

Milyen területeken kell otthonosan mozognod (web)designerként?

Ha (web)design pályát fontolgatod, akkor bizony nem árt tisztában lenni azzal, hogy milyen területeken kell jártasnak lenned, milyen eszközöket kell megismerned, milyen alapvető készségeket, képességeket kell elsajátítanod – mert bizony az nem elég, ha jó szemed van a szép dolgokhoz. 🙂 Bejegyzésünkben most ezeket vesszük sorra!

Készen állsz? Nézzük!

 

HTML és CSS

Ezek minden weboldal alapjai. A HTML leíró nyelv, mellyel a weboldal felépítését hozzuk létre, ez az, amit a böngésző értelmez és megjelenít, hozzá pedig szorosan kapcsolódik a CSS, amely tulajdonképpen formázások összessége, a honlap egészének és különböző elemeinek (pl. szöveg, akciógomb) a megjelenéséért, tulajdonságaiért felel. A Webdesign tanfolyamon mindezekkel mi is megismerkedünk, majd hasznát vesszük a honlapok dizájnjának kialakítása során. Ha Te kizárólag a weboldal látványvilágának megtervezésénél maradnál, akkor ezekkel nem feltétlenül szükséges megismerkedned, hiszen ebben az esetben csak a grafikai tervezésre kell koncentrálnod, és abban kell nagyon jónak lenned.

De hogy mi is egy webdesigner a feladata? Arról ebben a bejegyzésünkben írtunk >>>

Ki az a webdesigner és mi a feladata?

html_css

 

Színek, színelméletek

A színek egyrészt egy adott vállalkozás/márka arculatának alapjai, másrészt a grafikai munkák fontos alapanyagai. A színek jelentésekkel bírnak, üzeneteket hordoznak, képesek döntéseket befolyásolni, érzelmeket kiváltani, hangulatokat közvetíteni, bizalmat erősíteni. Hatással vannak tehát a tudatunkra és a lelkünkre. Ezért nem mindegy, hogy egy adott munkához – legyen az egy logó vagy egy weboldal – milyen színeket választunk. Designerként tisztában kell lenned a színek mögöttes jelentéseivel, tudnod kell, hogy mit mivel lehet/érdemes kombinálni, egyszóval rá kell érezned a színekre. 🙂

Színekkel kapcsolatban számos blogbejegyzést írtunk már, itt találod őket >>>

//webdesignsuli.hu/tag/szin_szinkombinacio_szinpaletta/

színek

 

Betűk, tipográfia

A design munkák másik fontos szereplői a betűk. Nem igazán tudunk olyan – akár nyomtatott, akár webre szánt – munkát említeni, amelyben valamilyen formában ne kerülnének elő. A betűk egyszerre nyújtanak vizuális élményt, tükröznek hangulatokat és érzéseket, ugyanakkor információkat is megjelenítek. A betűkkel való tervezéssel, a szöveges tartalmak megformálásával, a szöveg és a kép együttes elrendezésének megtervezésével és kialakításával a tipográfia „tudománya” foglalkozik. Designerként – ahogyan a színekre is – rá kell hangolódnod, látnod/érezned kell, hogy az adott témához milyen betűtípusok jöhetnek szóba, a választott fonthoz milyen egyéb fontot tudsz társítani – az egységes és stílusos megjelenés figyelembevételével.

Betűkkel kapcsolatban számos blogbejegyzést írtunk már, itt találod őket >>>

//webdesignsuli.hu/tag/betu_font_tipografia/

Basic RGB

 

Fotók, fotózás

Számos munkád akadhat, melyekhez profi fotókra is szükséged lesz. Nem azt mondjuk, hogy Te legyél egy személyben a designer és a fotós, azonban nem árt, ha jó szemed van a fotókhoz, illusztrációkhoz, és esetleg a készen kapott/beszerzett, de az adott projekthez még nem igazán ideális fotókat fel tudod turbózni. Az pedig alapkövetelmény, hogy rossz minőségű vagy (stílusban, színvilágban) nem illő képeket nem alkalmazol – ugye?! 🙂

Ha esetleg van egy kis affinitásod a fotózáshoz, bátran vesd be megrendelőid körében, illetve lásd el őket hasznos tanácsokkal – ha fotózásra kerülne sor.

fotozas

 

Nyomtatás, nyomtatott anyagok

(Web)designerként nem feltétlenül csak webre tervezel, hiszen ha például arculattervezést is vállalsz, illetve egyéb grafikai anyagok készítését, melyek nyomtatásra kerülnek (pl. névjegy, szórólap, brosúra), akkor tisztában kell lenned azzal, hogy nyomtatásra hogyan tervezünk, hogyan készítjük elő nyomtatásra az adott munkát.

Nyomtatás témában írt hasznos blogbejegyzésünket ajánljuk a figyelmedbe >>>

Nyomtatási 1×1

nyomtatas

 

Grafikai programok, eszközök

Nem kérdés, hogy ezekhez bizony érteni kell, hiszen ezek a legfőbb munkaeszközeid. Ha pedig weboldalakat is készítesz, akkor a programok/eszközök tárháza még gazdagabb, még több mindenhez kell értened. Ha mindezt még megfejeled például digitális rajztábla vagy éppen profi nyomtató használatával, akkor már tényleg igen színes a paletta. 🙂 A programok használatának elsajátításában tankönyvek, a programok súgói, tutorial cikkek és videók is segítenek, és persze az adott program folyamatos felfedezése is hasznos lehet.

Hogy milyen programokhoz kell értened? >>>

Milyen programokat használ a webdesigner?

programok

 

Marketing

Ha önálló vállalkozásba kezdesz, szükséged lesz marketingre, és jó, ha ezt házon belül tudod megoldani, azaz Te leszel a saját vállalkozásod marketingese. És persze a marketinges szemlélet egyébként sem árt, amikor az ügyfeleidnek tervezel weboldalt, grafikai anyagokat. Kincset ér az a webes szakember, aki a marketingben is otthon van. Az ilyet díjazzák a megrendelők, mert egyrészt Te is profibban, a honlap egyetlen célját, az eladást szem előtt tartva tudod megtervezni a weboldalt, másrészt jó online marketing stratégiák (online hirdetések, e-mail marketing, közösségi média marketing, stb) kidolgozásával hasznot hajtasz az ügyfeled számára – tegyük hozzá, hogy közvetve saját magad számára is. 🙂

2 (10)

 

Partnerek, kapcsolati hálók

Ha nem magányos alkotónak születtél, akkor bizony ki kell lépned a nyilvánosság elé, főleg akkor, ha vállalkozásról, szabadúszó karrierről álmodozol. Nem mellesleg a kapcsolathálódat is érdemes kialakítani/bővíteni, hiszen Te sem vagy „ezermester”, jó, ha kéznél van egy programozó, egy webszövegíró, egy marketinges, egy nyomda, egy fotós, stb. – akár a saját vállalakozásodhoz kapcsolódó „ügyekről” van szó, akár a saját ügyfeleidről (pl. ajánlasz nekik egy jó fotóst, aki elkészíti a termékfotókat az általad készített weboldalra), a nekik végzett munkáról van szó (pl. extra igény merült fel a honlapon, mely már programozó segítségét igényli).

337

 

Ezekkel a területekkel a webdesign tanfolyam során is alaposan megismerkedünk.

Jelentkeztél már? 🙂

 

És hogy még mi minden kell jónak lenned? >>>

Miben kell jónak lenned (webdesigner) szakemberként?

Hozzászólások