A reszponzív webdesign 10 legfontosabb előnye

A reszponzív webdesign mostanság egy elég népszerű téma, és a cégek méretüktől és iparáguktól függetlenül dolgoznak a reszponzív design stratégiájukon. A reszponzív design lehetőséget biztosít a cégeknek az eladásaik növelésére, és abban, hogy közelebb kerüljenek a felhasználóikhoz különösebben nagy beruházások nélkül.

    
Mindezt miért és hogyan?

Kezdjük a kézenfekvő dologgal, a mobiltelefon a személyes- és az üzleti életünk középpontjában áll. Furcsának tűnhet, de manapság több ember rendelkezik okostelefonnal, mint fogkefével. A mobil adatforgalom robbanásszerűen megnőtt, így természetesen minden cégnek érdeke, hogy mobilon is elérhetővé és felhasználóbaráttá tegyék weboldalukat.

A Google Mobile Research (“Our Mobile Planet”) szerint, csupán az internethasználók 15%-a elégedett a felhasználói élménnyel a mobil weben, míg 2010 óta a mobilon történő internetezés mértéke megdöbbentő mértékben, 163%-kal nőtt. Mobil korszakban élünk, így nehéz nem izgatottá válni az aktuális és a jövőbeni lehetőségeket látva. Az emberek 40%-a klikkel egy másik találatra, ha az első nem mobilbarát, ami azt jelenti, hogy a versenytársaid között akár a legjobb is lehetsz ebben. Használd ki, emeld a vásárlói hűséget, a forgalmat, és szerezz versenyelőnyt!

2015 májusában a Google azt a bejelentést tette, hogy mobilon több webes keresés történik, mint asztali gépen. Ez azt jelenti, hogy a célközönségedből egyre többen nyitják meg az oldalad kisképernyőn. Éppen ezért nélkülözhetetlen, hogy a weboldalad alkalmazkodjon a szükségletekhez attól függetlenül, hogy milyen eszközt használnak: PC-t, táblagépet vagy éppen okostelefont. Az emberek manapság elvárják a weboldalaktól, hogy sok eszközön működjenek.

    
       
Mi az a reszponzív web design?

A reszponzív web design a layout optimalizálása olyan formában, hogy minden fontos információ könnyen befogadható formában jelenjen meg; megkönnyítve az olvasást és a navigációt bármilyen típusú/méretű eszközön. Más szóval, biztosítja, hogy a website hatékonyan és könnyen használható legyen minden eszközön. Ezzel kiküszöbölhető a különböző design iránti igény és a fejlesztés minden új eszközre, amit piacra dobnak.

        

     

A reszponzív webdesign előnyei

    

     

# Költséghatékony

A reszponzív web design drasztikusan lecsökkentheti a fejlesztésre szánt időt és a költségeket. Ahelyett, hogy azzal töltenéd az idődet, hogy külön mobil design-t készítesz a hagyományos desktop weboldalad mellé, a reszponzív design megközelítés lehetővé teszi, hogy egyetlen weboldalt optimalizálj az összes eszközre. Kettő helyett csak egy weboldal költségét kell kifizetni és a későbbiekben üzemeltetni, így a megtakarítás lényeges lehet.

          

01

 

     

# Minőségi felhasználói élményt biztosít

Mikor egy reszponzív oldalt böngészel mobil eszközön, nem kell az idődet vesztegetned a képernyőd nagyítgatásával, kicsinyítésével és böködésével. Az oldal automatikusan a képernyőd méretéhez igazodik. Az egyszerűsített olvasás és navigálás drasztikusan javítja az oldalad használhatóságát.

Példának okáért, a Google Think Insight on Mobile szerint, 61% esély van rá, hogy a felhasználók bezárják az olyan oldalakat, amelyeket nehéz használni, ami azt jelenti, hogy ha ellépnek az oldaladról, akkor a vetélytársad weboldalára fognak lépni, így ügyfelet veszthetsz. A weboldalad egy marketing eszköz, és alapvető, hogy optimalizáld. Magas felhasználói élményt biztosítva minden eszközön a garancia arra, hogy látogatóid elégedettek lesznek és később is visszajönnek.

        

02

 

     

# Google barát

2015 áprilisában a Google hivatalosan is bejelentette, hogy a reszponzív design megléte befolyásolni fogja a mobil eszközökön történő keresések találati listáját.

De miért is fontos ez a Google-nek?

Azért, mert a Google küldetése “a világ információit elrendezni és universálisan hozzáférhetővé és hasznossá tenni”, és éppen ez az, amit a reszponzív design nyújt: letisztult és felhasználóbarát felületet.

Abban az esetben, ha a weboldaladnak sok verziója van, tehát amit mobilra vagy tabletre készítesz, igen veszélyesek lehetnek abból a szempontból, hogy akár kétszer is megjelenhet a tartalom. Valószínű, hogy tisztában vagy a Google tartalom duplikációra vonatkozó tiltásával. A reszponzív design előnye az, hogy csak egy linkhez kell optimalizálnod a tartalmat. Az URL-szerkezet minden eszközön ugyanaz marad. A reszponzív design-nal egy URL-ed van, így egyszerű frissíteni és optimalizálni vele a tartalmat, ami aztán hozzáilleszkedik az összes eszköz kijelzőjéhez. Akár egy Samsung telefonról, egy iPad-ről, vagy egy asztali gépről beszélünk, a reszponzív design egyszerűvé teszi a Googlecrawl számára a tartalom indexelését és rendezését. Az oldalad egyetlen, dinamikus verziójának asztali gépre vagy mobileszközre történő verziójának biztosításával egyszerűvé teszed a keresőmotoroknak megérteni és futtatni a tartalmadat.

          

03

 

 

# Betöltési idő

Egy másik fontos ok a töltési idő; a reszponzív web design segít csökkenteni az oldal töltési idejét. A böngésződ nem veszteget értékes pillanatokat a mobil verzióra való átirányítással. A Google már megerősítette, hogy a website betöltési ideje bizony befolyásolja a találati sorrendet.

   

04

 

 

# Linképítés

Bizonyára tudod, hogy a linképítés az egyik legfontosabb SEO tevékenységek közé tartozik, ugyanakkor nem könnyű hosszú távon olyan linkeket kiépíteni, amelyek oldalad megítélését javítani tudják. Reszponzív web design-t alkalmazva csak egy weboldalon kell a bejövő és kimenő linkeket ellenőrizned és karbantartanod. Éppen ezért megkönnyíti a SEO munkát azzal, hogy a bejövő linkeid mindig ugyanarra az oldalra fognak mutatni, eszköztől függetlenül.

        

Realistic set of monitor, laptop, tablet, smartphone - Stock Vector illustration

     

       

# SEO

A SEO-ban ismerned kell és tudnod kell kezelni sok dolgot, amelyek nélkülözhetetlenek a Google számára, ilyen például a visszapattanási arány. A keresőmotorok a magas visszapattanási rátából azt a következtetést vonják le, hogy a weboldal tartalom nem releváns a látogató számára, és így visszasorolja az oldalt a találati listákon. A reszponzív design segít abban, hogy olyan tartalmat mutass, amit a felhasználó keres. Reszponzív design-nal minden közösségi megosztást egy oldalon tartasz, és amikor az oldalad hivatkozását megosztják, minden eszközön könnyen olvasható lesz.

       

06

 

    

# Hatékonyság

A hatékonyság javításával lecsökkentheted az üzemeltetés költségeket. Egy frissítés, amely azonnal az összes eszközön megjelenik, sokkal hatékonyabbá tesz, mintha külön-külön asztali és mobil változatra is el kellene végezned.

Ha weboldaladnak nem egy verziója van, amiket a Google Analytics-szel figyeltetsz, gondolj a sok időre és pénzre, amit megspórolhatsz, ha mindent egy jelentésbe sűrítesz.

  07

 

    

# Menet közbeni hozzáférés

Az okostelefon eladások növekedésével az emberek könnyen és gyorsan akarják megtalálni, amire szükségük van, még út közben is, és ahelyett, hogy elképednének a gyenge navigációs élményen vagy az apró betűkön, élvezni szeretnék a weboldalt.

         

08

 

    

# Növeli az eladásokat és a konverziós rátát

A reszponzív design lebontja azt a néhány korlátot, amit több oldal léte jelenthet, azaz a funkcionalitására, a teljesítményére, a konzisztens kinézetre és a felhasználói élményre koncentrál. Egy letisztult, modern, gyors és könnyen olvasható oldal megléte vevői elégedettséget eredményez, bizalmat épít és a bizalom előbb-utóbb bevételt termel.

A reszponzív design egyszerűvé teszi a felhasználóknak az online vásárlást. Ha értékesítesz valamit a weboldaladon, a reszponzív design könnyűvé és élvezhetővé teszi a böngészést és vásárlást a felhasználók számára. A képek is megfelelően fognak igazodni, és a szöveges ismertetők is egyszerűen olvashatóak lesznek.

Ha a felhasználók beleunnak a zoomolásba és a hibákba, ha bonyolultnak találják az oldaladon történő vásárlást, csalódottságukban hamar kilépnek. De ha reszponzív design-od van, a felhasználók élvezni fogják a digitális minőséget és mindent, amit keresnek hamar, gond nélkül meg fognak találni.

Az emberek online vásárolnak, és a telefonjaik vagy a tableteik segítségével fizetnek. Ahhoz, hogy még kényelmesebben vásárolhassanak, a reszponzív design kötelező. Hogy még több statisztikával szolgáljak, a cégek 72%-a vett észre növekedést az eladásban, miután reszponzív design-ra váltottak.

Marketing-szakemberként, kimondottan ajánlom, hogy kezdj hozzá a marketinges célkitűzéseidhez úgy, hogy reszponzívvá teszed az oldalad.

         

09

 

     

# Piacrajutási idő

A reszpozív design adaptálásának még egy nagyon fontos haszna az, hogy kevesebb időbe telik, mint egy egyedülálló, külön mobil oldal létrehozása. Manapság különösen fontos, hogy alkalmazkodj a folyamatosan változó trendekhez, mert aki később lép, az elképzelhető, hogy végleg lemarad.

         

10

 

 

Az előbbiekből is látható, hogy a kérdés nem az, hogy „csináljam-e vagy ne csináljam”, a kérdés valójában az, hogy „hogyan csináljam”, és ez az amiben mi tanácsadók a segítségedre lehetünk. Keress meg minket bátran!

 

 


A cikket írta:

Tusnádi István

www.usernet.hu

    

Köszönjük szépen! : )

     

Hozzászólás írása

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.