Image-map készítése

Mielőtt nekilátnánk, tisztázzuk, mi is az az image map. Magyarul mondhatnánk, hogy fotótérkép vagy kép-térkép, de nem igazán adja vissza a valódi jelentést, tartalmat, tehát talán inkább hivatkozásokkal (linkekkel) ellátott képnek (linktérkép?) nevezném.

 

Az image-map-et tulajdonképpen úgy kell elképzelni, hogy adva van egy képünk ami lehet fotó, grafika vagy – mint a mi példánkban – egy közösségi média ikonokat magába foglaló grafika, amin különböző linkeket tudunk generálni a kép különböző területeire. Az alábbi példán keresztül egyszerű megérteni miről is van szó.

 

Az oldal, amit használni fogunk az online linkgeneráláshoz az image-maps.com:

http://www.image-maps.com

 

1. lépés

Nyissuk meg az oldalt.

 

step1

 

 

2. lépés

A “Browse for File” gombra kattintva keressük ki a gépünkről a használni kívánt képet.

 

step2

 

 

3. lépés

Kattintsunk a “Start Mapping” gombra.

 

step3

 

 

4. lépés

Itt megjelenik a képünk, majd itt kattintsunk a “click to continue” feliratra. Ezt fogjuk látni:

 

step4

 

 

5. lépés

Most jobb egér gombot nyomunk és ott válasszuk a “Create Rect” feliratot, azaz négyzet formát (rectangle) fogunk használni. Kijelöljük a linkelni kívánt területet – jelen esetben a Facebook ikon környezetét, majd a felugrott ablakban megadjuk a linket is hozzá, illetve a Title sorban nevet is adhatunk, ami itt az ikonok miatt célszerű:

 

step5

 

 

6. lépés

Ha készen vagyunk, a Save gombbal mentünk. Ugyanezzel a módszerrel megadjuk a többi ikonhoz tartozó linket is. Még annyit, hogy az Events fülnél adjuk meg, hiszen célszerű, hogy a link új ablakban nyíljon meg.

 

step6

 

 

7. lépés

Ha készen vagyunk, jobb egér gomb és válasszuk a Get code lehetőséget. Itt a HTML OutPut fülön ellenőrizhetjük, hogy megfelelőek- e a kódok és a helyek.

 

step7

 

 

8. lépés

Ha jó minden, akkor a HTML Code fülnél alul ki tudjuk másolni a html kódot. Arra ügyeljünk, hogy amikor a weboldalra feltesszük a képet a médiatárba, vagy egyéb helyre, annak elérési útvonalát a kódban majd módosítsuk!

 

step8

 

 

9. lépés

A kimásolt html kódot a weboldalunkba illesszük, a kívánt helyre. Pl. egyéb html kódba, vagy tartalomkezelő rendszer, pl. WordPress esetében az oldalak / bejegyzések szerkesztésekor a HTML szerkesztőbe. FONTOS! A kész képünket már NE méretezzük át, mert akkor elcsúsznak a linkek koordinátái. Ezért már csak a végleges méretű képet használjuk a linktérkép készítésénél!

Íme a fenti példánk végeredménye. Próbáld ki az ikonokat kattintani.

 

Image Map

  

  


 

1 hozzászólás a témában - “Image-map készítése”

  1. Pasztusics Péter

    Szia Barbi,

    Egy kérdésem lenne az image-map-el kapcsolatban. A reszponzív sablonok kezelik az oldalba illesztett képeket, de egy oldalba illesztett image-map mobilon nagyon elúszik. Ezt hogyan lehetne megoldani?

Hozzászólás írása

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.