Ismered a tudatos figyelem tesztet?

Ha nem, most teszteld le, mennyire tudatos, vagy éppen szelektív a figyelmed. Vigyázz, mert ha tovább olvasol a videó megtekintése nélkül, lelövöm a poént. : )

 

 

Az emberi figyelem rendkívül szelektív. Ha valamire összpontosítunk, minden mást, ami a látóterünkben zajlik, még a nagyobb változásokat is könnyedén figyelmen kívül hagyjuk, észre sem vesszük. A “gorilla-videó teszt” Christopher Chabris és Daniel Simons nevéhez fűződik, akik több önkéntes részvételével, fejükre szerelt szemmozgást követő berendezéssel figyelték, mérték, hogy a résztvevők észreveszik-e a gorillát (vagy medvét) a videóban? Meglepő, de a készülékek szerint mindenkinek a látóterében ott volt a gorilla és a szemmozgást követve rá is tekintettek, csak éppen nem észlelték, hiszen a labdapasszolásokat követték figyelemmel és számolták. Végül azt a következtetést vonták le a kísérletből, hogy ha a figyelmünket egyetlen dologra összpontosítjuk, minden mást, még a nagyobb változásokat is hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni.

 

Nagyjából itt bukik meg a webes szakemberek által előszeretettel alkalmazott és a weboldal tesztelések során “jól bevált” szemmozgást figyelő eljárás/weboldal teszt. Hiszen nem biztos, hogy ahova nézünk, ott valóban látjuk is azt, amit észre kellene vennünk, azaz nem biztos, hogy a figyelmünket is oda irányítjuk. Nem is beszélve arról a szintén bizonyos tényről, miszerint a periférikus látás pontosan olyan meghatározó, mint a centrális. Tehát nem csak azt látjuk és nem csak arra figyelünk, amire valóban nézünk, hanem a periférikus látókörünkben (a szemünk sarkából– szokták így mondani) ugyanolyan intenzitással észlelünk eseményeket.

 

 

Hogyan manipulálhatjuk a látogató figyelmét a webdesign-ban?

Kár is azt gondolnod, hogy a látogatók észrevesznek valamit csakis azért, mert ott van a weboldalon. Ha biztosra akarsz menni, használj figyelemfelkeltő vizuális jeleket (pl. erős színbéli kontrasztot, villogást, mozgást – ez utóbbiakat ne vidd túlzásba!), vagy hangeffekteket, vagy ezeket egyben. Félre ne érts, nem azt mondom,hogy legyen izgő- mozgó, csilli-villi az egész weboldal, amit tervezel, csupán azt, hogy egy lényeges honlap elemet, mint pl. a kihagyhatatlan ajánlatot tartalmazó boxot, érdemes lehet kiemelni erős kontraszttal, vagy vibrálással, esetleg élőszavas instrukciókkal.

  

 

Érdekel a webes tervezés témája? Ilyen és hasonló érdekességeket tudhatsz meg a 100 dolog, amit minden tervezőnek tudnia kell az emberekről című könyvből.

(A könyvet sajnos már nem lehet megvásárolni a könyvesboltokban. Esetleg könyvtárból,
antikváriumból szerezhető be.)

 

 

 


 

Őszintén! Te elsőre észrevetted az alvajáró medvét?
Írd meg a hozzászólások között! : )

96 hozzászólás a témában - “Ismered a tudatos figyelem tesztet?”

 1. Nos, akkor megkezdem a hozzászólásokat.
  Nem láttam a macit, s angolul sem tudok.
  Így azt sem tudtam, hogy mit is kellene figyelni.
  Szándékosan nem olvastam el előre az alsó szövegrészt, gondoltam, én biztosan észre veszem, bármi/bárki is a hunyó.
  S legkevésbé gondoltam arra, hogy szó szerint NEM LÁTTAM A MACIT!
  Ez hihetetlen!
  Szelektíven, csak a játékosokat láttam!
  Befonom a szemöldököm!
  Balázs

  1. Margit Burai

   Sajna csak másodszor megnézve láttam a Macit. Na ez az, amikor a fától nem látod az erdőt 🙂

 2. Én elsőre is láttam a medvéd. De lehet azért mert már egyszer találkoztam ezzel a videóval:) ( bár akkor is kiszúrtam)

 3. Nekem nem a labdamozgás volt az elsődleges amit figyeltem, hanem a “Medve” tánca… 🙂 Csak nem értettem miért van ott a Medve a labdázók között. Mostmár értem.

 4. Először én is azt figyeltem, hányan vannak, melyik fiú, melyik lány, kinek a fején van pánt stb.
  tehát próbáltam minden idegszálammal a játékosokra koncentrálni.
  viszont észrevettem a medvét, de csak akkor amikor a balra el elvét követve kilépett a tömegből!
  a tánca fel sem tűnt!

 5. Hát, igen! Én a labdákat és a passzolást figyeltem és nem tűnt fel a medve, csak az ismétlésnél. Régebben már láttam ezt és ugyan így jártam!

 6. Nem vettem észre a medvét,pedig régebben már láttam hasonlót ott egy gorilla jött be képbe. Gondoltam,hogy ilyesminek történnie kell mégsem láttam.

 7. Másodszor sem láttam a medvét, a háttérre koncentráltam, azt hittem ott ment át valahol 🙂

 8. HAHÓ! A lestoppolt videó állóképe rendkívül bölcsen pont az apillanat, amikor a megfejtés a képernyőn van. Pillanat alatt elolvastam, és aztán vártam-figyeltem a medvét, miközben végigszámoltam a passzokat is. Igaz, nekem 12 jött ki…

 9. Én igazából ott leragadtam, hogy összesen 1 játékos volt teljesen fehérben, és azon gondolkoztam vajon ez e a beugratás a videóban. Véletlenül sem vettem észre a medvét a kisfilmben, viszont a videóban “moonwalking” medvéről van szó, a bejegyzésedben pedig már “alvajáró” medvéről van szó. 🙂

 10. Hm… ahogy fentebb írva vagyon a szemem sarkából, de elsőre észrevettem a besétáló
  fekete alakot. Igaz én egy sikoly álarcos mukinak néztem hirtelenjébe. 🙂
  A lassításnál láttam, hogy medve jelmezben van. Vagyis valami hasonlóban.

 11. Megszámoltam a sötét és a világos játékosokat, láttam, hogy két labda van, aztán passzolások közben észrevettem, hogy a sötét játékosok többen vannak, ekkor leállt a videó. Az újabb bejátszásnál már arra figyeltem, hogy miért számoltam több sötét játékost játék közben, mint az elején. Hát ezért… 🙂

 12. Először nem értelmeztem rendesen a kérdést, nem tudtam, hogy mit is kell figyelni. Aztán a videó nézése közben mivel “csak úgy” néztem mi lesz ebből észre is vettem a medvealakot. Ezután felfogtam, mit is akar a kérdés, és ez alapján újranéztem. Lekötöttem a figyelmem, nem is érzékeltem a macit.

 13. Sziasztok!

  Soha nem láttam még ezt sőt ehhez hasonló videót sem.
  Koncentráltam, hogy megfigyeljem a játékosok ruháit, azok színeit. Szinte pislogás nélkül néztem a videót, aztán már csak az tűnt fel, hogy eggyel több sötét ruhában lévő egyén van a videón. Néztem pár másodpercig, és csak azután esett le, hogy nem is játékos volt! 😀
  De tényleg klassz 🙂

 14. Renczes Attila

  Sajnos illetve nem sajnos ezt a tesztet már ismertem, úgyhogy tudtam mire is kell még figyelnem. 🙂 Jó pár évvel ezelőtt találkoztam ezzel a teszttel először. Egy 30 fős osztálynak volt levetítve ez a kisfilm. A döbbenetes az volt a dologban, hogy mindenki ill. majdnem mindenki 29 fő azon vitatkozott, hogy hány passz volt látható a videón (köztük én is), egyetlen egy embert kivéve…. az az egy ember volt az osztály legrosszabb és leglustább tanulója, aki nagy ívben le…, szóval nem számolt, csak annyit mondott a végén, hogy az a majom mit keresett a videón.
  Mi meg erre – MILYEN MAJOM??? 🙂

 15. Debreczeni.127

  Én egyből kiszúrtam, hogy mit keres ott a beöltözött plusz 1 fő áttáncikálva magát a többiek közt. Azonnal észrevehető, kilóg a sorból kapásból, a plusz 1 forma belépése oldalról, mondjuk ha beállt volna játszani a többiekkel, lehet nem tűnt volna fel… 😀

 16. 🙂 nem tudok angolul, így nem tudtam pontosan mit “kell” nézni. A medvét besétálni nem láttam, de kiszúrtam, amikor középre ért. 😉

 17. Én nem láttam, csak azután hogy elolvastam a szöveget végig.
  Csak a játékosokra koncentráltam, de újra megnézve, pont fordítva volt,csak a medvét láttam 🙂 a játékosokat nem 🙂

 18. Eperné Mankovics

  Nem tudok angolul, de mind a kétszer láttam a medvét, amint be állt középre, utána ki vonult. A labda átadásokat nem számoltam.

 19. Nem tudtam mire kell figyelni, de a medvét azt láttam. Nem koncentráltam, csak néztem a videót.

 20. Én nem vettem észre. 😀 Ennek a feladatnak csak úgy van értelme, hogy a fehér csapat passzolgatásait számolod és közben észre (sem) veszed a betáncoló medvét. Úgy, hogy az egészet nézed és nem egy részletre koncentrálsz nem nagy kunszt észrevenni a medvét.

 21. Földy István

  Sajnos én sem láttam a medvét, a passzokat számoltam össze, ez elvette a figyelmemet! 🙂
  Ha nem tudtam volna, hogy számolni kell a passzokat, akkor észre vettem volna a medvét! Ez a figyelem elterelés! 😀

 22. Tóth István

  Mivel nem tudok angolul csak néztem ki kinek passzol!
  A medvét akkor vettem észre amikor középen táncolt, de nem láttam bejönni sem kimenni!

 23. Zsuzsanna0216

  Elsőre észrevettem a medvét. Annyira bizonytalan voltam abban, hogy konkrétan mire is koncentráljak, hogy cikázott a szemem egyik labdáról a másikra, néztem a cipőket, a ruhákat, a fejpántokat, az adogatásokat, és egyszer csak beúszott a képbe a medve. Észleltem, és közben arra gondoltam, hogy na itt a figyelemelterelő elem, és hogy most csúszok le a lényegről.

 24. Érdekes, hogy ilyenkor ki vagyok hegyezve egy adott helyzetre és minden idegszálammal észre akarok venni valamit. A medvét azonnal észrevettem, de a labdapasszokról ne kérdezzetek.

  Nem tudom, hogy jó helyen kérdezem-e:
  Hatvan évesen is lehet valakiből jó dizájner?

 25. Melinda Molnár

  Igen, észrevettem elsőre. nagyon koncentráltam…Nem tudom mennyire játszik közre, hogy egy hasonló elven alapuló autó reklámot néztem meg pár órával ezelőtt…

 26. Gábor Fehér

  Nem láttam, csak miután elolvastam a szöveget. Megdöbbentő, hogy tényleg mikre kell figyelni. Kezd ez a suli egyre izgisebb lenni, várom a folytatást! 🙂
  üdv mindenkinek!

 27. Dávid Danyi-Erdős

  Nem láttam (de legalább a 13-at jól számoltam), csak már miután a videóban felhívták erre a figyelmem. Jó kis feladvány.

 28. Veronika Vajda

  A medvét láttam, de a passzoknál már az elején elveszítettem a fonalat… akkor ez mire utal?

 29. Georgina Sipos-Goór

  A feladatot sajna nem hallottam, de nem akartam újra kezdeni a videót. Láttam, hogy a fehérek fehérnek és a feketék feketének passzolnak. Azt is láttam, hogy egy fekete valahogy kimaradt. Mégsem láttam ezt az egyet medvének! :p

 30. Manka Farkas

  Észrevettem a medvét, de arra már nem tudtam figyelni, hogy táncol, vagy mit csinál, mert a labdákra koncentráltam, és sikerült jól megszámolnom a passzokat!🐻🐵

 31. Mónika Várnoki

  Kb, bármire rákérdezhettek volna, mert nagyjából a medve kizökkentett a passzok számolásából és az addig megfigyelt egyéb “lényegtelen” részletek megfigyeléséből. Totál meglepődtem, hogy ez most mi 😀

 32. Klaudia Balázs-Katona

  Nagyon ügyesen megszámoltam a passzolást, stimmelt 🙂 De természetesen semmi másra nem figyeltem, így nem láttam a vicces medvét 🙂
  u.i: Sajnálom, hogy a könyv már nem elérhető…

 33. Anita Lelkes

  Sziasztok! Én már ismertem a videót régebbről.Akkor nem láttam először a medvét.Annyira belém ivódott a videó, hogy most már -elnézést,hogy nem követtem az utasításotokat- ,de egyből tudtam a feladatot. ☺

 34. Ágota Kádár

  Üdv! Rögtön megláttam, de ezzel a felfedezéssel együtt a számlálás is megszakadt, így elvesztettem a passzok”fonalát” 😜.

 35. Annyira a labdára koncentráltam,hogy tényleg elkerülte a figyelmem a maci, csak éreztem, hogy van valami zavaró körülmény.
  Pap Zsuzsa

  1. Webdesignsuli Oktató

   Kedves Zsuzsa!

   Milyen érdekes érzés/tapasztalás! 🙂
   Köszönjük a visszajelzést! 🙂

   Üdv,
   Bianka – oktató

 36. Üdv! Az első lejátszásban még kiszúrtam ahogy átkúszik a kis hamis. De a második felvonásban már anyira az emberekre koncentráltam, hogy már csak a végén szúrtam ki. 🙂

 37. 5 felnőttel és 2 gyerekkel nézettem meg egy időben, de egyedül csak a 6 éves kislányom vette észre. Két nézés után feltettem a kérdést, hogy ki látta a majmot? Ő azt mondta, hogy “valami fehér maszkos majomruhás” embert láttam elmenni. 🙂 Nagyon jó! (y)

 38. Hajnalka Szotyori

  Nem tudok angolul, nem tudtam mire kell figyelni, csak néztem a videót. Furcsa volt egy majomjelmezbe öltözött ember tánca.
  Írtátok, hogy a 100 dolog amit… című könyv már nem elérhető, mi a véleményetek a Photoshop mágikus trükkök tervezőknek című könyvről?

  1. Webdesignsuli Oktató

   Szia Hajni!

   Nos igen, ez a könyv antikváriumokból, illetve mástól megvásárolva (kölcsönkérve) érhető el.

   Természetesen minden Photoshop-pal kapcsolatos könyv hasznos lehet. 🙂
   Ez már egy következő szint, ebben már “mágikus mesterfogások” bemutatása történik.

   Üdv,
   Bianka – oktató

 39. Kinga Fehér

  Sziasztok!
  Én láttam valami furát..mert nagyon kerestem hogy miről szólhat a teszt 🙂 DE nem fogtam fel, hogy az egy medve jelmez..és elrontottam a passzok számolását is! Hmmmm ezt még gyakorolnom kell. Gykorlás képpen átnézek még egy leckét! Üdv, Kinga

 40. Zoltán Fülöp

  Sziasztok!
  Én is a labdákra próbáltam koncentrálni, de hamar elvesztettem a fonalat. Közben feltűnt két pillanatra a “medve”, bár én egy sikolymaszkos csukjás alaknak láttam 😀

 41. Andrea Kőrösi

  Sziasztok!

  Ez elég vicces volt, és egyben izgalmas. Azonban annyira lekötött a passzok számolgatása, hogy mikor megkérdezte láttam e a táncoló medvét, nem hittem el, hogy ott volt, mert biztos láttam volna… erre visszapörgettem a videó elejére, és tényleg ott volt 😀 XD

 42. Melinda Balla

  Sziasztok!

  Láttam már hasonló tesztet… mégis elsőre észrevétlen maradt a táncoló medve!!! 😀
  Nagyon szelektál a figyelmem 🙂 XD

 43. Nikolett Vörös

  Sziasztok! Egy pontra fókuszáltam. Az emberek jobbra-balra ugrálva, passzolgattak. És jött egy alak a képbe teljesen más “mozgással” , na akkor néztem rá konkrétan. Néztem is,
  Ki ez??? 🙂

  1. Webdesignsuli Oktató

   Szia Nikolett!

   Ez is igazán érdekes észrevétel, megfigyelés. 🙂 Valóban lehet a jobbra-balra mozgásokra is koncentrálni, és az ettől eltérő mozgásformára felfigyelni. 🙂

   Üdv,
   Bianka – oktató

 44. László Kelemen

  Sziasztok, elsőre észrevettem, de azért macinak nem neveztem volna. Sok ilyen tesztet végzek, gondolom így könnyebb volt.

  1. Webdesignsuli Oktató

   Szia László!

   Igen, valószínűleg a “rutin” segített észrevenni a medvét. 🙂

   Üdv,
   Bianka – oktató

 45. Szinai Ludányiné

  Sziasztok! Láttam már ezt a videót korábban, ha jól emlékszem, akkor nem láttam a medvét, most pedig már tudtam mit kell figyelni 😀

  1. Webdesignsuli Oktató

   Szia Bernadett!

   Ó, igen, így azért könnyebb. 🙂

   Üdv,
   Bianka – oktató

 46. Tünde Sebestyén

  Sziasztok!

  A könyvet, amit ajánlotok a cikkben már sehol nem lehet kapni.
  Esetleg tudtok egy hasonlót ajánlani?

  Köszönöm,

  Tünde

  1. Webdesignsuli Oktató

   Szia Tünde!

   Természetesen nem kötelező olvasmány. 🙂
   Antikváriumokból még esetleg beszerezhető.

   És természetesen sokféle könyv íródott már ebben a témában/ehhez hasonló témában, érdemes körülnézni pszichológia, viselkedéstani és egyéb szakmai könyvek között.

   Üdv,
   Bianka – oktató

 47. Andrea Szénási

  Sziasztok! Én azért lettem figyelmes a medvére, mert másfajta mozgása volt, mint a többieknek!;-) Ezzel szemben a játékosokra egyáltalán nem figyeltem!üdv., Andi

 48. judit Somodi

  Tudtam, hogy nem szabad csak a fehér csapatra koncentrálni, mégse vettem észre a medvét 😀

 49. Andrea Juhász

  Én azt hittem egy sikoly maszkos csuklyás fazon 🙂 telefonról nem medvének látszott. De sejtettem is, hogy ez lesz..

  1. Webdesignsuli Oktató

   Kedves Andrea!

   Igazán új és egyedi észrevétel! 🙂
   Milyen érdekes! 🙂

   Üdv,
   Bianka – oktató

 50. Patrícia Rácz

  Én nem vettem észre a macit, viszont legalább a szám stimmelt. 🤭😄
  Jót mosolyogtam utána! 😊 Köszönjük!

 51. Eszter Szabó

  Igen, nekem megvolt a mackó. Még fel is kacagtam, hogy ez meg mit művel ott 😀 Jópofa volt.

 52. Rögtön láttam a macit és utána másra sem tudtam gondolni, csak, hogy mit keres itt :))

 53. Láttam a medvét, hogy bejön jobboldalról, bár érthetetlen volt számomra mit keres ott. De maga ez volt a teszt! :))

 54. Először kapásból azt számoltam hányan vannak,milyen szinű ruhában stb,majd megláttam a táncoló medvét és onnantól már csak őt figyeltem 🙂 plusz vártam mikor dobják le vagy lökik fel 🙂

 55. Bevallom, egyáltalán nem láttam a medvéd.
  Most már értem, miért kell tízszer elmondani valakinek távsegítségben, hogy a “bal felső piros ikonra” kattintson, miközben Ő váltig állítja, hogy nála nincs piros ikon. 🙂

Hozzászólás írása

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.