Webdesign trendek – 2018

Bejegyzésünkben összegyűjtöttük azokat a (web)design trendeket, melyek meghatározóak lesznek az új évben.

     

Ahogyan már tapasztalhattuk, vannak trendek, melyek évek óta jelen vannak, hol felerősödnek-hol elhalványulnak, hol új köntösben újra életre kelnek, és persze vannak olyan trendek is, melyek szinte a semmiből törnek elő, és válnak uralkodóvá.

       

Már a 2017-es webdesign trendek is előrevetítették, hogy mire számíthatunk design trendek tekintetében 2018-ban. Hogy csak néhány példát említsünk: erős, élénk színek, látványos színátmenetek alkalmazása (ezt a tendenciát jól jelzi az év színe, az ultraviola is, illetve a hozzá kapcsolható „galaktikus” színek, színátmenetek), a tipográfiában még jobban előretör a „big&bold” elv, továbbá az illusztrációknak, animációknak továbbra is fontos szerep jut.

Ami már biztos: kontrasztok, az eltérések, a különbségek merész ütköztetése, az erős vizuális hatások meghatározóak lesznek az új évben.

       

ArielleCareers

      

     

Lássuk is a 2018-as (web)design trendeket!

         

   

Élénk, erős színek

A telített, illetve a szinte már vibráló, túltelített színek válnak uralkodóvá 2018-ban, és ezek merész párosítása sem akadály, igazán látványos, figyelmet megragadó kontrasztok születhetnek így a weboldalakon is. (A mai technológia már egyébként is lehetővé teszi, hogy a monitorok, képernyők is gazdagabb, élettel telibb színeket jelenítsenek meg.)

       

szin

       

szin2

  

       

Élénk, erős színátmenetek

A flat korszak, illetve a letisztult, minimál stílus beköszöntével teljesen háttérbe szorultak a színátmenetek, melyek korábban igencsak népszerűek voltak, túlzott használatától sem riadtak vissza a designerek. A lapos korszak lecsengésével ismét feléledtek a színátmenetek, de a korábbiakhoz képest sokkal letisztultabb, kellemesebb megjelenésben. Az új évben viszont már ezeket a finom színátmeneteket is felváltják az erős, dinamikus, hangsúlyos, élénk színátmenetek. Ilyen effekttel még egy egyszerű elemet (pl. háttér, gomb, box, diagram) is felturbózhatunk, élettel telivé varázsolhatunk.

          

szinatmenet_1

        

szinatmenet_2

          

szinatmenet_3

  

     

Kéttónusú (duotone) hatás

2018 egyik legfőbb design trendje. Kéttónusú effekttel láthatjuk el fotóinkat, vizuális tartalmainkat, melyekkel weboldalakon is igazán ütős megjelenést érhetünk el.

A technika lényege, hogy az adott fotói színeit “levesszük”, majd egy kéttónusú hatást “húzunk” rá, melynek színeit (két szín – ezek lehetnek egy szín különböző árnyalatai vagy lehetnek egymással kontrasztosban is), majd azok tónusát (sötétebb-világosabb) tetszés szerint megadjuk, szabályozzuk. A végeredmény magáért beszél. : )

           

spotify-gradients

          

duotone

 

     

Látványos tipográfia

A nagyméretű, széles, kiemelt, boldozott, erőteljes, hangsúlyos, kontrasztos betűk, karakterek ismételten főszerepbe kerülnek a weboldalakon. Minél nagyobb, kövérebb, annál jobb – hirdeti a 2018-as tipográfiai trend. Jól tudjuk, hogy a színekhez hasonlóan a betűtípusok is hangulatokat, stílusokat tükröznek, érzelmeket váltanak ki, vizuális-esztétikai értékkel is bírnak. Ha nagyobbak, hangsúlyosabbak a betűk, akkor a hatásuk is nagyobb, nemde? : ) A nyomtatott anyagokhoz kapcsolódó tipográfiai megoldások is egyre inkább utat törnek a képernyőkön, online felületeken, honlapokon: előkerülnek a talpas betűtípusok, a művészi kalligrafikus/kézírásos fontok, a merészebb, kreatívabb elrendezések.

      

tipografia_1

    

tipografia_2

           

tipografia_3

         

tipografia_4

       

          

Finom árnyékok

Jó néhány évvel ezelőtt még mindennek árnyékot adtak, túlzottan is, de szerencsére idővel kikoptak a weboldalakról az árnyékok. Az új évben azonban kezdenek visszaköszönni az árnyékok, azonban nem kell megijedni, nem a korábbi, túl intenzív árnyékokra, túlzott mélységet megjelenítő árnyékeffektekre kell gondolni. A flat designban, pontosabban már a material designban kezdtek a nagyon finom, lágy árnyékok feltűnni (mégse legyen minden olyan lapos : )). Ezekkel a lágy, finom, szinte láthatatlan árnyékokkal éppen annyira finom mélységet lehet kelteni egy-egy elem (ikonok, gombok, appok ikonja) esetében, hogy az a szemnek kellemes legyen, ugyanakkor a felhasználói interakciókat is segíti (pl. egy boksz mögött finom árnyékok jelennek meg, lekattintható elemre egy kis árnyék vetül), mindezt úgy, hogy a „lapos” design, pontosabban a „félig lapos” design is meg tud maradni.

Ilyen finom árnyékolásokkal például ezen a weboldalon is találkozhatsz (Kattints a fotóra, nézd meg élőben is!):

       

arnyek

    

         

Egyedi illusztrációk

Az egyedi, adott márkához, brandhez, annak „személyiségéhez” igazodó illusztrációk, személyre szabott illusztrációk, szinte már művészi grafikák leváltják az elcsépelt, sablonos, stock megoldásokat.

            

illusztracio

 

       

Minták

A letisztult, minimál stílus miatt az elmúlt években szó szerint háttérbe szorultak a mintázatos hátterek, pedig korábban igen nagy népszerűségnek örvendtek. Azonban az új évben ismét előkerülnek a trendi minták, természetesen illeszkedve az adott kor stílusaihoz, design trendjeihez, de akkor sem kell csodálkoznunk, ha a ’80-as, ’90-es évek trendi, absztrakt vagy éppen geometrikus mintái, mintázatai köszönnek vissza.

       

minta1

     

minta2

      

      

Animációk, animált hátterek

Animációk tekintetében nem feltétlenül a retro GIF-ekre, az erőszakos animációkra és a mindenféle izgő-mozgó apróságokra kell gondolnunk. Ma már sokkal átgondoltabb, kifinomultabb animációkat készítenek a fejlesztők a honlapokra, sokkal inkább az élményadás, a „nézők” bevonása velük a cél, a látogató úgy érezheti, hogy ő is a weboldal része, cselekvése (pl. kattintás, görgetés) hatással van az egész oldalra, ennek függvényében alakul az oldal tartalma, stb. Ezek az animációk tulajdonképpen a felhasználókat meg-megérintő mikrointerakciók, melyek segítenek a látogatóval való kommunikációban, cselekvésre ösztönzésében.

    

animacio2      

 

A komplexebb animációk, GIF-ek továbbra is folyamatok, történetek, ötletek (pl. termék használatának bemutatása) prezentálására alkalmasak, így a látogatók sem egy „unalmas” szöveges leírást kapnak, hanem így sokkal izgalmasabb, sok esetben jobban is emészthető, érthető tartalommal találkoznak.

       

animacio4

    

     

És még a cinemagráfiák is vissza-visszatérnek, melyekről a 2016-os webdesign trendek között írtunk.

         

cinemagraph-trend

 

       

3D-s tervezés

A korábbi években igen erőteljesen jelen lévő flat stílus, a sok-sok lapos design után feléledőben van a 3D tervezés, a  statikus vagy animált grafikák, sík objektumok háromdimenziós hatásúvá válnak.  

        

3d-

         

3d

     

       

Rácsszerkezet – aszimmetrikus tervezés

A ráccsal, rácsban való tervezés, a rácsos elrendezés régóta porondon van. Ez szabályos, pontos, precíz, szimmetrikus elrendezéseket tesz lehetővé. Azonban már a múlt évben is előkerültek a rácsos, de aszimmetrikus elrendezések, ezek az új évben még inkább előretörnek. Az aszimmetrikus elrendezések, eltolások, az elemek nem megszokott pozicionálása igazán egyedi, megkülönböztető megjelenést adnak a felületnek, a weboldalnak. 

          

grid-aszimmetria

         

grid-aszimmetria_2

    

     

Vintage

Szintén örök klasszikus, annak ellenére is, hogy szembemegy az uralkodó minimalizmusnak. De ki tud ellenállni azoknak a gyönyörű, művészien kidolgozott logóknak, illusztrációknak?! : ) Vannak témák, termékek, brandek, melyeknek kifejezetten jól áll ez a stílus – ilyenek például a kézműves termékek, gasztronómiai témák. Természetesen a vintage elemeket is lehet modernebb, letisztultabb stílussal fűszerezni.

         

vintage-1

  

vintage-2

      

     


      

Melyik trenddel/trendekkel rukkoltok elő a következő, általatok készített, dizájnolt weboldalon? : )

   

Források:

JustCreative

99designs

      

Hozzászólás írása

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.