A következő tanfolyam indul

2019. december 12.

Pattern (mintázat) lelőhelyek és gyárak

A patternek, azaz a mintázatok nagyon fontos eszközei, alapanyagai a webdesignnak és a grafikának egyaránt. A felhasználási területük igencsak szerteágazó. A leggyakrabban talán a weboldalak háttereként használják őket, de más online és offline grafikai anyagban is gyakran megjelennek.

A mintázatok felhasználási területeire példák:

  • weboldal hátterek
  • weboldal egyéb elemei
  • szórólapok
  • névjegykártyák
  • grafikák
  • bannerek
  • kiadványok…

Weboldalak esetében háttérként azért is érdemes patternt használni, mert jóval kisebb méretű, mint ha egy teljes képernyőméretű háttérfotót használnánk, és így az oldal betöltése is sokkal gyorsabb. Továbbá teljesen reszponzív tud lenni, azaz bármilyen méretű monitoron vagy kijelzőn tökéletesen jelenik meg, ugyanis ismétlődéssel tölti ki a hátteret.

Rengeteg ingyenes és fizetős hely van a weben, ahonnan kész patterneket, sőt akár témához/sémához illő pattern-csomagokat is le tudunk tölteni, de akár mi magunk is készíthetünk saját, egyedi mintázatot, melyet aztán betölthetünk a Photoshopba is, és máris használatra kész.

 

Most ilyen pattern lelőhelyeket és mintázatkészítő kreátorokat, „gyárakat” gyűjtöttünk össze Nektek:

BGpatterns

A bgpatterns.com oldalon válogathatsz kész mintázatot, melyet kedved szerint módosíthatsz (elemek hozzáadása/elvétele, szín, elrendezés), továbbá színek és formák/alakzatok kiválasztásával saját mintázatot is kreálhatsz. És a kész anyagot egyből teljes háttérméretben lecsekkolhatod, továbbá lementheted, vagy akár meg is oszthatod a közösségi médiában.

bgpattern-kesz

 

bgpattern-sajat

bgpattern-modositott2

 

+ Patterninja

Hasonló elven működik, de még több lehetőséget (pl. többféle stílusú alakzat) kínál a BGpatterns új verziója, a Patterninja.

patterninja

 

PatternCooler

Régebben ingyenes volt a PatternCooler, most már fizetős, azonban jó hír, hogy bizonyos méretig (300 px) ingyenesen letölthetjük az adott mintázatot (a letöltést követően természetesen egy felugró ablakban az oldal támogatására=donation ösztönöznek minket :)). A kiválasztott patterneket színezhetjük, a színeket külön-külön is állíthatjuk, vagy akár kész színsémát is választhatunk nekik, illetve különböző textúrák hozzáadásával még egyedibbé tehetjük őket. Ha nagyobb méretben lenne szükségünk a mintázatra, akkor kétféle csomag is a rendelkezésünkre áll, havidíjas konstrukcióban tudunk előfizetni (pl. nagy méretben tölthetőek le a mintázatok, korlátlan letöltés, licenc-et kapunk, stb.) a mintázatokra.

patterncooler

 

Colourlovers

Igen, így van, a sokunk által jól ismert colourlovers.com oldalon nemcsak színpalettákat tudunk készíteni, hanem patterneket is. Megalkothatjuk magát a mintázatot a meglévő minták alapján, ezt tetszés szerint átszínezhetjük a színválasztó segítségével. Továbbá mi magunk is kreálhatunk egyedi mintázatot egyelőre szürkeárnyalatos színvilágban és csak néhány megadott minta segítségével, majd ezt a mintázatot lementést és elnevezést követően tudjuk szükség szerint kiszínezni.  Azonban akár a mások által készített mintázatot is felhasználhatjuk, és azt színezhetjük egyedire, a számunkra megfelelőre.

colourlovers

colourlovers-coloraseamlesspattern

colourlovers-colorthispattern

 

colourlovers-designapattern

colourlovers-colorthispattern2

 

colourlovers-pattern

 

Background Labs

Csodás háttereket és mintákat tölthetünk le a Background Labs oldaláról is. Érdemes megnézni, gyönyörű, érdekes, trendi minták, csak győzzön az ember választani :)

backgroundlabs

 

 

Stripemania

A stripemania.com oldalon csíkos háttereket lehet tetszés szerint generálni, vagy akár mások által készítettet letölteni.

stripemania

 

 

Stripegenerator

A Stripegenerator oldalán – mint a neve is mutatja – szintén csíkos háttereket tudunk készíteni.

stripegenerator

TartanMaker

A Tartan Maker oldal specialitása a kockás minták készítése.

tartanmaker

Pixelknete – Dotter

Ezzel a pattern generátorral pontozott háttereket tudunk készíteni, mégpedig úgynevezett “halftone” (szabályos távolságokban elhelyezkedő, különböző méretű pontok, amelyek elég sűrűek és aprók ahhoz, hogy becsapják a szemünket, ugyanis a ponthalmazban az egyes pontokat nem látjuk, s így a halmaz folytonos árnyalatnak tűnik) jellegű mintázattal.

dotter-by-pixelknetede

Mintázatkészítésre fel! 🙂

Hozzászólások