Töltsd ki mintázattal! – hogyan?

Mintázatokkal háttereket, alakzatokat tölthetünk ki, feldobhatjuk, színesíthetjük vele a plakátokat, szórólapokat, névjegykártyákat, weboldal-elemeket.  A pattern gyakorlatilag egy végtelenített kép, különböző méreteken, szélességekben, magasságokban is ugyanolyan eredményt garantál, nem kell a háttérkép méretezésével bajlódni.

 

A mintázatokról már korábbi bejegyzésünkben is írtunk, adtunk is néhány tippet hozzájuk, illetve ebben a bejegyzésünkben pattern-lelőhelyeket gyűjtöttünk össze.

 

Most pedig azt mutatjuk be, hogy hogyan is kell bánni a mintázatokkal a Photoshopban, azaz, hogyan tudunk mintázattal kitölteni egy-egy alakzatot, ugyanis több megoldás, módszer is létezik. : )

(Kattints a fotókra, és nagyobb méretben is meg tudod őket tekinteni!)

 

 

Kijelöléssel és kitöltési réteg hozzáadásával – I.

Jelöljük ki a mintázattal kitöltendő alakzatot (pl. Varázspálca eszköz segítségével)!

  

1

 

 

Kattintsunk a Kitöltési réteg ikonjára (Új kitöltési réteg vagy korrekciós réteg létrehozása ikon), majd a Mintázat lehetőségre, és a Mintázatkönyvtárból válasszuk ki az alkalmazandó mintázatot! (A minták nagyságán százalékos méretezéssel állíthatunk.)

 

2

 

3

 

4

 

 

+ Ha az alakzatnak van körvonala, akkor külön azt is ki lehet jelölni, és külön ki lehet tölteni mintázattal. (Jelen példában ugyanazzal a mintázattal történt a kitöltés, mint amilyennel az alakzat belseje is ki lett töltve.)

 

5

 

6

 

7

  

 

Kijelöléssel és kitöltési réteg hozzáadásával – II.

Ha például tudjuk, hogy egy mintázatos négyzetet/téglalapot vagy egy mintázatos kört szeretnénk készíteni, akkor nem is szükséges megrajzolnunk magát az alakzatot, hanem helyette elegendő (új rétegen) a Téglalap kijelölő eszközzel, illetve az Ellipszis kijelölő eszközzel „megrajzolnunk” az adott alakzatot.

 

1

 

 

És ahogyan az előzőekben: kattintsunk a Kitöltési réteg ikonjára, majd a Mintázat lehetőségre, és a Mintázatkönyvtárból válasszuk ki az alkalmazandó mintázatot!

 

2

 

3

 

 

Rétegstílus hozzáadásával

Hozzuk létre az alakzatot (új rétegen), melynek legyen kitöltése (pl. fehér szín), mert csak így tudjuk mintázattal kitölteni, továbbá adhatunk neki körvonalat is (ez a mintázattal való kitöltéshez nem feltétel), majd kattintsunk a Rétegstílus hozzáadása ikonra, és válasszuk ki a Mintaátfedés lehetőséget!

 

1

 

 

Válasszuk ki a Mintázatkönyvtárból az alkalmazandó mintázatot!

 

2

 

 

A minták nagyságán százalékos méretezéssel állíthatunk, illetve az áttetszőség értéket is beállíthatjuk, valamint a Keverési mód megadásával további beállításokra is lehetőségünk van.

 

3

 

 

Maszkolással – rétegmaszkkal

Hozzuk létre az alakzatot (új rétegen)!

 

1

  

 

Kattintsunk (új réteget létrehozva) a Kitöltési réteg ikonjára, majd a Mintázat lehetőségre, és a Mintázatkönyvtárból válasszuk ki az alkalmazandó mintázatot! A mintázat réteghez automatikusan hozzáadódik a rétegmaszk is.

 

2

 

3

 

 

Álljunk a rétegmaszkra, pontosabban a Rétegmaszk bélyegképére, majd az egeret az alakzat bélyegképére (Réteg bélyegképe) húzva nyomjunk Ctrl-ot és kattintsunk! Ennek következtében az alakzat kijelölődik.

 

4

 

5

 

 

Válasszuk ki a felső menüsorban a Kijelölés/Fordított kijelölés opciót! Ennek következtében a háttér jelölődik ki, ez az, melyet szeretnénk „letakarni”.

 

6

 

 

Továbbra is rajt állunk a rétegmaszkon (Rétegmaszk bélyegképén), a kijelölő szín pedig a fekete (Ellenőrizzük le, hogy valóban így van-e!).

 

7

 

 

Nyomjunk egy Alt+Delete billentyűkombinációt! Ennek következtében megmaszkoltuk a hátteret, azaz a hátteret „letakartuk”, és így csak az alakzatban látható a mintázat, csak az alakzat lesz mintázattal kitöltve.

 

8

 

 

Szüntessük meg az összes kijelölést a Ctrl+D billentyűkombinációval!

 

9

 

 

Kitekintésként néhány tudnivaló a maszkolásról és a rétegmaszkról:
  • A maszk elkülöníti és megóvja a kép egyes részeit, ahhoz hasonlóan, ahogyan mi is leragasztjuk az ajtót, az ablakot szobafestés előtt, hogy oda ne kerülhessen festék.
  • A maszkolás lényege az, hogy a fekete elrejt, a fehér pedig elfed.
  • Amikor a maszkot kijelölés alapján hozzuk létre, a kijelölésen kívül eső részek védelmet élveznek.
  • Sokféle maszk van (alfacsatorna=maszk, kijelölés, csatornamaszk, vágómaszk, rétegmaszk, vektormaszk), az a közös bennük, hogy mindegyik kijelöléseket tárol, és lehetővé teszi, hogy a legbonyolultabb kijelöléseket is eltárolhassuk későbbi újrafelhasználás céljából. Azaz az általuk elrejtett képpontok elvesztése nélkül visszatérhetünk hozzájuk, és újból szerkeszthetjük őket.
  • A rétegmaszk egy adott réteghez van hozzárendelve. A rétegmaszkkal szabályozhatjuk, hogy a réteg mely része látható, és melyik rejtett. A rétegmaszk üres bélyegképként jelenik meg a Rétegek panelen a réteg bélyegképe mellett, körvonal mutatja, ha ki van jelölve.
  • Ha a réteg tartalmát maszkolási hatások nélkül kiívánjuk megjelenítni, a Shift billentyű lenyomott állapotában a rétegmaszk bélyegképére kattintva vagy a Réteg/Rétegmaszk/Kikapcsol menüpontot kiválasztva kapcsoljuk ki a maszkot. Ha a maszk ki van kapcsolva, egy vörös X jelenik meg a Rétegek panelen a maszk bélyegképe felett.
  • A rétegmaszk visszakapcsolásához kattintsunk a Shift lenyomva tartása mellett a Rétegek panelen a vörös X-el jelölt bélyegképére vagy alkalmazzuk a Réteg/Rétegmaszk/Bekapcsol menüpontot.
  • A szétválasztott rétegeket és a maszkokat egymástól függetlenül mozgathatjuk, és a maszkok határvonalait a rétegtől elkülönítve helyezhetjük odébb. Ha a kis kapocs ikon van a réteg képe és a rétegmaszk között, akkor ezek össze vannak kapcsolva, együtt mozgathatók. A kapocs ikon kattintásra kivehető a helyéről, ezzel a réteg és a rétegmaszk egymástól függetlenük mozgatható. Ez utóbbi különösen akkor hasznos, ha a maszkolásban mint egy keretben szeretnénk mozgatni a képet vagy pl. a mintázatot magát.

 

 


 

Hozzászólás írása

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.