A weboldalkészítés időrablói – kerüld őket!

Álomszép dizájn, felhasználóbarát kivitelezés, hasznos funkciók, praktikus megoldások. Egy ilyen weboldal mögött bizony sok munka áll, de a munkával töltött órák számát jelentősen lecsökkenthetjük, ha felesleges köröktől kíméljük meg magunkat. Lássuk azokat a fránya időrablókat! : )

               

Egy profi honlap alapvetően számos szakember (pl. fejlesztő, programozó, UI/UX designer, szövegíró, SEO szakértő, online marketinges) folyamatos együttműködésének, közös munkájának gyümölcse – azonban a mai világban, a technika fejlődésének köszönhetően ma már a nem szakmabeliek számára is adottak olyan lehetőségek, melyek segítségével ők maguk is el tudnak készíteni egy jól működő, látogatókat gyűjtő, konverziókat (pl. megrendelés, letöltés, hírlevél-feliratkozás) lebonyolító weboldalt.

Természetesen azért arról nincs szó, hogy akkor a kisujjából mindenki „ki tud rázni” egy honlapot, de sok eszköz áll a rendelkezésünkre, hogy webfejlesztői, programozói tudás nélkül is egyénre, vállalkozásra szabott egyedi weboldalakat készítsünk. Így akár egy kisvállalkozó házon belül is elkészítheti, menedzselheti saját honlapját, és igazából bárki számára nyitva van annak a lehetősége, hogy szabadúszóként weboldal-projektekben működjön közre, vagy éppen saját ügyfelei számára készítsen honlapokat. Ehhez persze nem árt az alapismeretek megszerzése és az iránymutatás, a kreativitás, a stílusérzék, az ízlés pedig fejleszthető : ), és ha elakadnál, kérdéseidre választ keresnél, akkor se kelljen a Google találataiban elveszned.

             

         

Nem titok, hogy a WebdesignSuliban mindezt megkapod! : )

                

Jelentkezz most induló webdesign tanfolyamunkra! >>>  

               

          

 

             

No, de térjünk is vissza a weboldalkészítésre!  

            

A weboldalkészítés is egy munkafolyamat, mely egymást logikailag sorrendben követő lépésekből, egymásra épülő mozzanatokból áll. Tekintsük is át őket (a teljesség igénye nélkül, hiszen előfordulhatnak egyedi esetek, egyedi munkafolyamatok), hogy kezdőként, első weboldalainkat készítőként is segítség legyen számunkra ez az „útinapló”.

          

Ha átlátjuk a folyamatot, akkor az időrablókat is könnyebben felismerhetjük és kicselezhetjük! : )

             

           


          

# TERVEZÉS

          

Mint a legtöbb munka, így a weboldalkészítés is tervezéssel indul. Igenis időt és energiát kell szakítani arra, hogy átgondoljuk, milyen honlapra van szüksége vállalkozásunknak/megrendelőnk vállalkozásának – minden tekintetben: a felépítésétől, az oldalak kialakításától kezdve azok tartalmain és megjelenésén át egészen a konverziógyűjtő, adott cselekvésre (pl. megrendelés, feliratkozás) ösztönző funkciókig.

Nem túlzás, a lelki szemeid előtt már látnod kell szinte a kész weboldalt, hogy a kész alkotást (gondolatban, papíron) vissza tudd bontani elemeire, így láthatod, hogy a valódi munka során milyen puzzledarabokat kell megalkotnod, mely darabokból kell aztán felépítened a kész egészt. 

             

        

           

# KIVITELEZÉS

             

A webdesign tanfolyam során az igen népszerű és könnyen használható WordPress tartalomkezelő rendszerrel dolgozunk. Ez és a hozzá fejlesztett sablonok, valamint bővítmények azok, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy webfejlesztői, programozói tudás nélkül is profi weboldalakat építsünk fel – akár saját részre, akár ügyfeleink számára.

Oké, hogy ha már alaposan elmerülünk a WordPress „óceánjában”, akkor rutinosan kattintgatunk, adjuk meg a honlap alapvető beállításait, azonban ezeket is fel kell fedezni, át kell látni. És bizony mint mindent, a WordPress-t is folyamatosan fejlesztik, így számos újdonsággal vértezik fel, melyekkel nekünk is meg kell ismerkednünk. A WordPress a weboldal váza, erre épül minden. A WordPress megismerését sem árt szervezett keretek között megtenni. : )

A weboldal váza után jöhet az ideális sablon kiválasztása, mely a honlap felépítéséért és kinézetéért felel, majd következhetnek a különböző funkciókat megvalósító bővítmények. Az iránymutatás itt sem árt, és minél több eszközzel ismerkedsz meg, minél több tapasztalatot szerzel velük/bennük, annál rutinosabban tudod kiválasztani és használni őket.

Ha nem éppen kész arculati elemek, vizuális alapanyagok állnak a rendelkezésedre, akkor bizony még a grafikai tervezésben is el kell merülnöd. Ehhez pedig különböző grafikai programokkal kell megismerkedned, az eszközök és a kreatív technikák elsajátításához megint csak jól jön az útmutatás, nem árt, ha fogja valaki a kezed. : )

             

        

           

# MEGVALÓSÍTÁS

          

Miután felépítettük a weboldalt, kialakítottuk a szerkezetét, a menüpontjait, az aloldalait, felvittük rá a szöveges és vizuális tartalmakat, beüzemeltük a bővítményeket, jöhet a „szöszmötölés”. Ennek részét képezi, hogy kialakítjuk a főoldalt, az aloldalakat egységekre osztjuk, hasábokba, dobozokba rendezzük és formázzuk a tartalmakat, színezünk, folyamatosan alakítgatunk, rendezgetünk, összehangoljuk az oldalt alkotó elemeket, teszteljük a különböző funkciókat.

Ebben a végső lépésben tehát alapvetően a kreativitásra, a sablonnal és a bővítményekkel való bánás képességére lesz szükség, nem mellesleg egy kis türelemre. : )

                

      

          


            

És akkor nézzük, hogy az egyes munkafázisokban milyen időrablók tűnhetnek fel a színen! : )

          

#

Tény, hogy a tervezésre elég időt és kellő figyelmet kell fordítani, hogy az esetleges hiányosságok miatt ne kelljen előről kezdeni a projektet, amely ugye komoly időrablás. Azonban a tervezés során a nagyon apró részletekbe már nem feltétlenül kell túlzottan belemerülni. A pontos tervezés ellenére a weboldalkészítés során akár továbbgondolásra kerülhetnek bizonyos elemek, tartalmak, új (ügyfél)igények merülhetnek fel, felülíródhatnak a korábbi elképzelések, sokszor már csak a gyakorlatban derül ki, hogy mi az, amit valóban meg is tudsz valósítani, mi az, ami működik/nem működik.

            

#

Ha még nem tudod elég rutinosan kezelni a WordPress-t, akkor ennek használata is több időt vehet igénybe. Hogy ne ezzel menjen el az összes időd, és rögtön „lefáradj” a munka elején, törekedj az alapvető, nélkülözhetetlen alapbeállítások elvégzésére, minden egyébbel, kisebb, nem létfontosságú beállításokkal ráérsz a későbbiekben, illetve a munka végeztével is foglalkozni. Az alapbeállításokat azonban végezd el megfelelően, hiszen az ezekből származó hibák és azok megoldása megint csak időrabló lenne…

           

#

Napok, hetek mehetnek el azzal, hogy a weboldalhoz kiválaszd az ideális sablont. Mi ez, ha nem időrablás? : ) Célirányos keresgéléssel (ingyenes vs. fizetős sablon, tematikus templatek) és persze némi rutinnal a hátad mögött, több sablonnal való megismerkedés után már a sablonkereséssel töltött órák száma is csökkenthető.

           

#

A sablonnal való megismerkedés, a sablon beállítási lehetőségeinek áttekintése is sok időt vehet igénybe, de ahhoz, hogy aztán tudj is vele dolgozni, fontos, hogy alaposan összebarátkozz vele, hiszen megint csak időrablás lenne, ha a nem ismerése miatt lassan haladnál a munkával – az „össze-vissza kattintgatások” nem vezetnek sehova. : ) Ha már a főbb beállítási lehetőségeit átlátod, az apróságokkal ráérsz menet közben is foglalkozni, az időrabló apróságokra később is szentelhetsz figyelmet.

           

#

Az ideális bővítmény megtalálása is időigényes, de az még időrablóbb, ha egy rossz vagy bonyolult, nem felhasználóbarát pluginnal próbálkozol – rendre sikertelenül. Ha nagyon nem boldogulsz vele, fél órán belül nem jössz rá a működésére, nem tudod megfelelően beállítani, akkor dobd félre és keress helyette másikat. Ez még mindig gyorsabb, mintha még órákat szentelné egy nem megfelelő bővítménnyel való viaskodásra.

                    

#

Az olyan technikai háttérbeállításokkal, mint például biztonsági bővítmény, belépéseket figyelő plugin, SEO és hasonló bővítmények beillesztésével, mérőkódok finomhangolásával szintén ráérsz a munka végeztével foglalkozni

                 

#

Az elemek beillesztése, a tartalmak megformázása, az oldalak dizájnolása mondható a legidőrablóbb tevékenységnek. Ezen jelentősen lehet spórolni, ha profi sablonnal, akár kész templatekkel, vagy esetleg építő bővítményekkel építjük fel az oldalakat. Elsőre mindig minden nagyon fontosnak tűnhet, de ezen munkafázis során is arra kell törekedni, hogy nagyvonalakban kialakítsuk a dizájnt, az apró, időrabló részletek kidolgozását, finomítását a későbbiekre is hagyhatjuk. Itt egy kicsit legyen egy fokkal sötétebb, ott az kerüljön 2 pixellel feljebb, az meg ott legyen 5 százalékkal nagyobb… ismerős?! : ) Apróságok, de rengeteg idő megy el velük, ha minden egyes pixelt a „tökéletes” helyére akarunk tenni. : )

              

#

Egy mai weboldalon az egyszerűség minden tekintetben alapkövetelmény. : ) Az extrákra vagy olyan dolgokra, amelyeket mi magunk önállóan nem tudunk megvalósítani, mert esetleg már webfejlesztő, programozó segítsége kell hozzá, a weboldalkészítés első fázisában szintén kerülendő. Miért is akarunk időt szánni arra, amire nincs is feltétlenül szükség? Ha megvan a biztos alap (jó felépítés, szemrevaló megjelenés, hasznos funkciók, megbízható működés), a későbbiekben ráérsz bíbelődni az „extrákkal”.

              

     

Tudod, az idő pénz!

A szöszmötöléssel töltött idő nem biztos, hogy a jövőben megtérül. Gondolkozz, dolgozz nagyvonalakban, a lényeg, hogy az “első körös” weboldalad minél előbb hozza Neked az első látogatói tömegeket, megtörténjenek az első konverziók, a honlap termelje Neked a megrendeléseket, és ha már tényleg nem tudsz mit kezdeni magaddal (ha lenne ilyen : )), csak akkor merülj el az apró-cseprő részletekben. : )

            

De tudod, tökéletes nem létezik!  A kész pedig még mindig jobb, mint a tökéletes! : ) 

        

           


            

Hozzászólás írása

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.