Milyen webdesign trendek várnak ránk 2023-ban?

Az új év beköszöntével hamarosan a webdesignban (is) új trendeknek nézünk elébe. Bejegyzésünkben sorra vesszük a 2023-as év várható webdesign trendjeit.

A 2022-es évben számtalan új webdesign trenddel találkozhattunk, változatosabbnál változatosabb stílusok kerültek előtérbe, és a látványosabb, intenzívebb, kísérletezőbb tervezésen alapuló weboldalaké volt a főszerep, azonban a fokozott felhasználói élmény sem szorult az utolsó sorba. : ) 

Évről évre számtalan új webdesign trend jelenik meg, ellenben vannak olyan “örökérvényű stílusok” is, melyek már évek óta a porondon vannak, vagy éppen időnként visszaköszönnek, felbukkannak. Ez pedig az elkövetkezendő időszakban sem lesz másként. Sok, jelenleg is használatos trendet viszünk magunkkal az új évbe, azonban ezek mellett 2023 sok újdonságot is tartogat számunkra. 

Vegyük is sorra azokat a trendeket, amelyek meghatározzák a 2023-as évben készülő weboldalak megjelenését!

Webdesign trendek, amelyek a jövő évben is velünk maradnak

Parallax-hatás

Ez az effekt évek óta nagy sikernek örvend. A parallax-hatásnak görgetéskor van vagy szerepe, ugyanis érdekesebbé, vonzóbbá teszi azt. Lényege, hogy a weboldalon történő görgetés következtében az egyes elemek (pl. illusztrációk) meg-megmozdulnak, az oldal hátterében elhelyezett háttérfotó “fel/lecsúszik” a szöveg mögött. Azonban ezzel az izgalmas hatással érdemes csínján bánni, hiszen zavaró is lehet, és a weboldalak esetében is a “kevesebb több” elv érvényesül.

Mikrointerakciók, mikroanimációk 

Animációkkal, interakciókkal (pl. a CTA, azaz akciógombok ránavigálás hatására más színűre váltanak, az ikonok ránavigálás hatására nagyobbak lesznek, kissé mozogni kezdenek) eddig is találkozhattunk a weboldalakon, azonban az elkövetkezendő időszakban még több mikrointerakcióval- és animációval futhatunk össze. 

Az apró animációknak, mozgásoknak nagy szerepük van a honlapon, ugyanis általuk egyediséget csempészhetünk a weboldalak vizuális megjelenésébe, a fontosabb tartalmak, konverziók (pl. rendelés, letöltés, feliratkozás) felé terelhetjük a felhasználókat. Ezen felül könnyedséget, játékosságot sugallnak, ezáltal még barátságosabbá teszik a honlapot. 

Ezek az animációk a webshopok körében is nagy népszerűségnek örvendenek, ugyanis általuk könnyebben megtekinthető egy adott termék, minden oldalról szemrevételezhető. Ez pedig különféle tárgyakat, ruházati termékeket forgalmazó webshop esetében igazán hasznos megoldás lehet. 

Chatbotok

A chatbotok inkább funkció szerepet töltenek be, mintsem a design trendeket erősítik. Ez a funkció már az elmúlt években is meghatározó elem volt a honlapok életében, és ez a jövő évben még ennél is tovább erősödik. Elsősorban az online ügyintézés, ügyfélszolgálat területén igazán hasznosak a különféle chatbotok, hiszen a gyakori kérdésekre azonnali, automatikus válaszadási lehetőséget biztosítanak.

Színátmenetek

A látványos színátmenetek “örök érvényűnek” számítanak, hiszen már évek óta nagy sikernek örvendenek a weboldalak “megszínezésében”, és ez a jövőben sem lesz másként. : ) 

3D elemek

A színátmenetekhez hasonlóan továbbra is az interaktív 3D elemeké, figuráké, alakzatoké lesz a főszerep. Ezek a vizuális elemek már régebb óta terítéken vannak és vélhetően maradnak is.

Lássuk, milyen újdonságoknak nézünk elébe a 2023-as webdesign trendeket illetően! : )

Csak szöveges tartalom a nyitó blokkban

A jövőben nagyobb hangsúlyt fektetnek a nyitó blokkban elhelyezett szöveges tartalmakra. Ebben az új trendben a szöveges tartalmak, a volumenes, óriási címsorok lépnek a porondra, míg a háttérfotók, a slideshow-k mellőzésre kerülnek. Az újságokhoz, magazinokhoz hasonlóan a weboldalakon is a “hajtás fölé”, azaz a görgetés nélkül egyben látható területre kerülnek a lényeges, figyelmet megragadó szöveges tartalmak, melyek egyszerű, színes háttereken kapnak helyet – ezáltal az ún. “címlap megjelenés” által még jobban felhívva a felhasználó figyelmét a fontos információkra. 

Egyedi kurzor

A weboldal betöltődését követően a kurzor megjelenése változik, egyedi illusztrációval/animációval lesz ellátva. Segítségével még inkább egyedivé varázsolhatjuk a weboldalunkat, nem mellesleg a felhasználói élmény fokozásában sem utolsó. 

Hangalapú keresés

Az információk keresésének, elérésének módja hamarosan még az eddiginél is könnyebb és gyorsabb lesz. Mindezt a hangalapú keresés teszi lehetővé. Tehát ahelyett, hogy lepötyögnénk, legépelnénk az adott kulcsszót, mondatot vagy éppen kérdést, amely iránt érdeklődünk, egyszerűen kimondjuk az adott kifejezést, megnevezést, illetve feltesszük az adott kérdést – ezzel még inkább felgyorsítva a keresési folyamatot. 2023-ban egyre több olyan weboldallal találkozhatunk, amely a már megszokott szöveges keresés helyett/mellett a hangalapú keresést (is) biztosítja a felhasználók számára. 

Organikus formák, elemek

Az organikus, “folyékony” formák, természetközeli elemek még inkább előtérbe kerülnek, változatosságot, könnyedséget csempésznek a weboldalak világába, hiszen éles, erős vonalak, hegyes sarkok helyett természetes formák, finom vonalak, organikus mintázatok, textúrák, elemek tűnnek fel a honlapokon. 

Akadálymentesítés

Az új évben a jelenleginél is több akadálymentesített weboldallal találkozhatunk. Az akadálymentesítés célja, hogy a valamilyen nehézséggel (pl. látás, hallás stb.) küzdő felhasználók is könnyen használhassák a honlapokat, egyszerűen megtalálják a számukra érdekes és hasznos információkat, tartalmakat. 

Akadálymentesítést segítő elem például 
# erősebb színkontraszt létrehozása a szöveges tartalmak és a háttér színe között
# különféle “fókuszjelzők” használata – pl. a billentyűzettel történő navigációkor a hivatkozások körül téglalap alakú körvonal jelenik meg
# helyettesítő szövegek, vagyis Alt címkék használata a vizuális tartalmakhoz (– SEO szempontjából is előnyös)

Fokozott virtuális élmények

A VR élmények a jövőben még továb bővülnek, erősödnek bizonyos témájú weboldalakon (szállásfoglalás, különféle termékek, pl. bútorok vásárlása). Ezek szintén inkább funkciók a honlapon, mintsem trend, azonban igazán hasznosak a felhasználók számára, hiszen segítségükkel “bejárható” az adott szállás még a foglalás előtt, továbbá megtekinthető, hogy a megvásárolni kívánt bútor/dekorációs elem illik-e az adott környezetbe. Ez nagyon hasznos funkció a honlapra érkező látogatók számára, hiszen nagy segítséget nyújt a döntéseik meghozatalában.

Sötét mód

A sötét mód már nemcsak különféle applikációkban, közösségi oldalakon, keresőkben lesz elérhető, hanem a honlapokon is megjelenik, visszaköszön. Egyre több weboldal dizájnja épül fel sötét árnyalatokból, melynek a modern megjelenés és az esztétikus dizájn mellett további előnye is van – például segít csökkenteni a szem megerőltetését.

Art Deco

Az idei évben az art deco leginkább a grafikai tervezésben köszönt vissza. Az új évben azonban a webdesign trendek “területén” ér el nagy sikereket, a weboldalak vizuális megjelenésében találkozhatunk vele. Ez a stílus leginkább szimmetrikus elrendezésekből, elegáns geometrikus formákból, éles vonalakból építkezik

Hüvelykujjbarát navigáció

Nem kérdés, hogy egyre több felhasználó böngészik inkább mobilon, mint laptopon, számítógépen, ezért a weboldalak mobilra optimalizált elrendezése ma már kulcsfontosságú. A legtöbb honlap ennek remekül eleget is tesz, azonban sok esetben nem eléggé felhasználóbarát az adott oldal reszponzív nézetben. Mobilon való böngészés során a legtöbb esetben a hüvelykujjunkkal navigálunk az oldalon, azonban a képernyő felső részén elhelyezett tartalmak már nem elérhetők kényelmesen a hüvelykujjunkkal, az ebben a részben elhelyezett elemek (pl. navigációs menü, CTA, azaz akciógombok) használata nehézkes. Az új évben még nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy a telefont egy kézben tartva, hüvelykujjal is könnyen kezelhető legyen az adott oldal, elérhetők legyenek a lényeges elemek, navigációs pontok, gombok

Mattüveg-hatás

Sokszor találkozhatunk színátmenetekkel az oldalakon, azonban mellette egyre nagyobb figyelmet szentelünk a mattüveg-hatásnak is. Lényege, hogy egy adott fotón egy plusz, homályos “réteg”, “fedőréteg” kap helyet, amely miatt a fotó elemei, részletei elmosottá válnak, tehát csak az erősebb körvonalak, kontúrok, színek/árnyalatok/színátmenetek rajzolódnak ki. A különleges hatás mellett ezek a hátterek elősegítik a szöveges tartalmak jól olvashatóságát.

Egyedi illusztrációk

A weboldalak vizuális megjelenésében eddig is nagy sikerük volt, de várhatóan egyre nagyobb sikerük lesz az egyedi, “saját kezűleg” készített illusztrációknak, grafikáknak az elcsépelt stock fotók és illusztrációk, ikonok helyett. Általuk még jobban egyedivé varázsolhatók a honlapok, a saját vállalkozás, márka arculatára szabhatók, ezáltal közvetlenebb, személyesebb és egységesebb megjelenést kölcsönözve az oldalnak.

Forrás: Theedigital.com 


Ti melyik új trendet csempészitek elsőként a munkáitokba? : )

Hozzászólás írása

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.